De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 3

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. In dit aritkel: BlackBerry.

2010 was een beetje een raar jaar voor BlackBerryproducent RIM en daarmee ook het BlackBerry OS. Enerzijds was er de groei wereldwijd, maar anderzijds begint het bedrijf steeds meer, vooral zakelijke, markt te verliezen met haar BlackBerry’s. En dat is precies de stabiele markt die eerst eigenlijk vanzelfsprekend in handen was van RIM. Nu lijkt dat echter over te zijn en wint BlackBerry vooral aan populariteit in de consumentenmarkt, waar het veel moeilijker is om een loyale userbase op te bouwen. En ook in de consumentenmarkt lijkt de BlackBerry in Amerika alweer een beetje passé te zijn.

Tegelijkertijd was er wel gewoon de stevige groei die het besturingssysteem meemaakte. Vooral gedreven door ‘conservatieve’ modellen in de vorm van de BlackBerry Bold 9700 en de BlackBerry Curve 8520, die ook in Nederland een geweldig succes waren. De Bold 9700 bleek zelfs de bestverkochte telefoon van het jaar 2010 te zijn in Nederland.

De form-factor van die toestellen is echter langzaam aan het verliezen van de touchscreen candybars en ook BlackBerry zal moeten innoveren om in de toekomst niet ondergesneeuwd te worden door de Androids en iPhones van deze wereld. Daar zijn wel een paar pogingen toe gedaan, maar die waren geen van allen echt succesvol. De eerder uitgebrachte Storm was al geen succes en ook de Torch, de troef die RIM dit jaar in handen had, bleek niet zo succesvol als gehoopt. Ondertussen kwam er ook nog een BlackBerry zonder het bekende toetsenbord uit in de vorm van de Pearl 3G, maar ook dat model kwam niet echt van de grond.

BlackBerry Bold 9700 AAP

 

BlackBerry Curve 8520 AAP

 

Vooruitblik

Na een jaar van successen maar toch zeker ook de nodige problemen zal er dan ook iets serieus moeten gaan veranderen binnen de vloot onder het BlackBerry OS. Die oplossing lijkt RIM ook gevonden te hebben, maar niet meer met het BlackBerry OS. Het bedrijf is namelijk van plan om op de lange termijn al haar apparaten met een nieuw besturingssysteem dat is gemaakt door QNX uit te rusten. Daar is de tablet van RIM, de PlayBook, nu ook al mee uitgerust en dat zal langzaam doorvloeien naar de telefoons. Dat betekent dus op termijn ook het BlackBerry OS zal verdwijnen.

Voor het BlackBerry OS zelf, dat zeker niet op slag dood zal zijn, betekent dat dat er waarschijnlijk nog maar weinig echte innovatie zal plaatsvinden. We zullen in 2011 ongetwijfeld een tweetal nieuwe Curves zien, één of twee nieuwe telgen in de Bold-serie en een opvolger van de Torch. Die zullen allemaal wat betere specs hebben dan hun voorgangers, maar geen echt vernieuwende dingen.

De kans is wel groot dat alle BlackBerry’s een touchscreen zullen krijgen als aanvulling op hun bekende toetsenbordje. Met de Torch heeft RIM al laten zien dat BlackBerry OS6 daar prima toe in staat is en andere spelers op de markt hebben al genoeg qwerty-candybar’s met een touchscreen uitgebracht. Het is niet meer dan logisch dat RIM die stap ook zal maken met haar BlackBerry’s, waarschijnlijk met de Bold voorop.

Als RIM wel echt iets vernieuwends doet in de telefoonmarkt, dan zal het bijbehorende toestel waarschijnlijk met het nieuwe besturingssysteem uitgerust zijn. Die ontwikkelingen zullen echter grotendeels na 2011 plaatsvinden.

BlackBerry PlayBook

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters