De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 3 2013

In dit artikel blikken we terug op het eerste zelfstandige jaar van Sony Mobile. De producent ging het jaar in als Sony Ericsson, maar al snel verdween Ericsson uit de naam. En Sony begon goed: het bedrijf verkocht meer smartphones en had een redelijk aantrekkelijk portfolio.

Sony Xperia S hoofdfoto

Half februari werd de overname van Sony Ericsson door mede-eigenaar Sony officieel goedgekeurd en nog dezelfde maand stond de eerste Sonysmartphone op de markt. Nog wel ontwikkeld door Sony Ericsson, maar verkocht onder het Sonymerk was de Xperia S een redelijk succes. Waar Sony Ericsson in 2011 nog redelijk achterliep door geen dualcore-smartphone op de markt te hebben en ook weinig andere unieke functies te hebben, werd dat probleem door de Xperia S meteen goed opgelost. Op het moment dat de telefoon op de markt kwam vonden wij het zelfs de beste Androidsmartphone, waarin hij overigens al snel ingehaald werd door HTC met zijn One X.

Een ander belangrijk event voor Sony werd niet veel later aangekondigd. De producent maakte bekend de boel flink te gaan reorganiseren. Daarbij werd één van de drie belangrijke pijlers Mobile en het moge dan ook duidelijk zijn dat Sony serieus is over zijn smartphonebusiness. Iets dat overigens ook onlangs nog benadrukt werd: Sony Mobile Nederland vertelde volgend jaar top 3-smartphonefabrikant in Nederland te willen worden. Een mooie ambitie, die gezien eerdere resultaten in bijvoorbeeld Engeland best haalbaar lijkt te zijn.

Waar Sony vooral sterk was dit jaar, was het midrangesegement. Misschien dat de fabrikant dat marktsegment zelfs een beetje oververzadigde. De lijst met in 2012 uitgebrachte toestellen is groot, en de volumes in die markt juist klein. Voor ieder wat wils, zo moet Sony gedacht hebben, maar dat heeft wel als gevolg dat er ook hier en daar een slecht toestel tussen zat. De Xperia J bijvoorbeeld. Maar uitblinkers waren er ook, de Xperia P is erg mooi, best snel en niet te duur. En de Xperia sola strijd momenteel met de Samsung Galaxy Ace 2 voor de titel Androidsmartphone met beste prijs-kwaliteitverhouding.

“Interessant was de ‘verNexussing’ van de Xperia S.”

Interessant was de ‘verNexussing’ van de Xperia S. Het toestel werd de eerste niet-Nexustelefoon die Google toch besloot te ondersteunen met nieuwe ‘schone’ Androidbuilds. Iets waar Sony enthousiast aan mee deed. En ook de kans dat Sony een Nexustelefoon gaat maken werd steeds groter dit jaar. In het begin van Sony’s Androidcarrière leek dat er al in te zitten. Toen vroeg Google volgens de geruchten om een Nexusversie van de Xperia X10. Dat weigerde Sony Ericsson, maar met de enthousiaste participatie van Sony aan het Nexusproject op de Xperia S lijkt die houding in ieder geval veranderd te zijn. En ook geruchten over een Nexustelefoon van Sony kwamen weer naar boven. Overigens werd LG uiteindelijk de gelukkige fabrikant van die Nexustelefoon.

Sinds de overname van Sony Ericsson door Sony vallen tablets van de fabrikant in de Xperia-lijn, en dus onder Sony Mobile. De eerste vrucht daarvan is de Xperia Tablet S, die een stuk beter bleek te zijn dan zijn voorganger. Beter, maar ook niet zonder problemen. De productie van het apparaat moest namelijk even gestaakt worden vanwege een productieprobleem. Niet zo goed voor het imago van Sony, zeker omdat de Tablet S niet bepaald een succes was vorig jaar.

Tijdens de IFA in september maakte Sony een nieuwe range smartphones bekend, waarvan de Xperia T vrij snel op de markt verscheen. Dat was, zo bleek uit onze review, ook de telefoon waarmee Sony weer helemaal bij is met de concurrentie. De Xperia J is inmiddels ook verkrijgbaar, maar interessanter is de bijna verkrijgbare Xperia V. Die is wat mij betreft nog beter dan de Xperia T, en is ook nog eens waterdicht. En met LTE-ondersteuning klaar voor de toekomst.

Door dit alles bleek 2012 een goed jaar te zijn voor Sony Mobile. Hoewel de precieze cijfers niet bekend gemaakt zijn door Sony voor het laatste afgesloten kwartiel, zijn er geluiden dat Sony Mobile dat kwartiel weer winstgevend werd. In ieder geval wist men meer toestellen af te zetten en ging het marktaandeel in veel markten wat om hoog. Ook in Nederland, waar Sony in de eerste tien maanden 2,5% marktaandeel had ten opzichte van krap 2% een jaar eerder.

Vooruitblik

In 2013 zal Sony goed beginnen door de Xperia V op de markt te zetten en daarmee een prima toestel naast de Xperia T gepositioneerd te hebben. Twee toestellen die overigens snel naar het midrange-segment geduwd zullen worden. Naar verwachting zal Sony namelijk in de eerste week van januari tijdens de CES een nieuw vlaggenschip bekend gaan maken. Deze Xperia Z, zoals het toestel naar verluid gaat heten krijgt een 5″ scherm met 1080p-resolutie, een 13-megapixelcamera en zal tevens waterdicht zijn. Met zijn 5″ scherm is het toestel officieel een ‘phablet’, maar zoals het er nu uitziet zal dat de standaard gaan worden voor high-end-smartphones in 2013. En daarmee is dat nauwelijks nog een aparte categorie te noemen. De phablets zullen dus groter worden, of de twee categorieën zullen weer in elkaar schuiven.

Iets wat we al met de Xperia V en dus ook de Xperia Z zien is dat ook high-end-telefoons waterdicht worden. Waar dat eerst nog voorbehouden was aan vreemde midrange-toestellen zoals de Xperia active en Xperia go, zal dat in 2013 in steeds meer toestellen zichbaar zijn. Niet alleen bij Sony, maar Sony lijkt daar wel een voorloper in te zijn. En dat is dus iets dat we veel meer gaan zien van de fabrikant.

Ook interessant is het feit dat Sony naar verluid onderzoekt of het rendabel is om MediaTek-processoren in zijn goedkopere telefoons te gebruiken. Vroeger pakte Samsung nog weleens een processor van een minder bekend merk erbij voor goedkope smartphones, maar dat is de laatste tijd alleen maar minder geworden. En nu zou Sony dus de eerste producent zijn die dat weer gaat doen, en daarmee bekende merken als Qualcomm, nVidia, ST-Ericsson en Texas Instruments het nakijken geeft met hun goedkopere chips. Overigens zijn mijn ervaringen met MediaTek-chips in toestellen van Acer en Alcatel niet verkeerd, en wellicht kan het de prijs van de telefoons wel drukken. Een mooie ontwikkeling dus in mijn ogen.

Als het goed is moet Sony komend jaar weer helemaal mee doen aan de top van het smartphonegevecht. Ik denk niet dat ze in 2013 al iets kunnen neerzetten wat wezenlijk beter is dan de concurrentie. Wat wel zou kunnen, is dat Sony vanwege zijn grote aanbod van andere multimedia-apparaten en -content een beter totaalplaatje kan bieden. Maar waarschijnlijk zal dat ook op de langere termijn pas gebeuren, als Sony de concurrentie inderdaad kan blijven bijhouden.

Sony Xperia Yuga 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters