De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 3

Fabrikant Samsung heeft een erg goed jaar achter de rug. De Koreaan heeft niet minder dan drie high-end smartphones geïntroduceerd en heeft daarnaast nieuwe technologien en formfactors naar de markt gebracht.

Het jaar 2011 kan nagenoeg in zijn geheel toegeschreven worden aan Samsung. De fabrikant maakte een zeer grote groei door het afgelopen jaar en wordt dan ook door velen de winnaar gezien van 2011. Toch is er ook kritiek op de Koreaan omdat het te weinig zou innoveren en te veel zou afkijken van Apple. Desondanks weet Samsung vriend en vijand opnieuw te verrassen door nieuwe formfactors, technologieën en prijspunten te bereiken.

Het jaar begon bij Samsung relatief rustig. Als we terug kijken naar de strategie van de fabrikant dan kunnen we stellen dat Samsung echt heeft gewacht op het Mobile World Congress dat eind februari plaats vond. In de maanden januari en februari wist Samsung vooral klein grut aan te kondigen dat de onderkant van de smartphone-markt moest gaan bedienen. Zo kwam de Galaxy Ace uit en ook de nieuwe Star 2 en de Galaxy Mini werden aangekondigd vlak voor het MWC.

Ondertussen verkocht de originele Galaxy S nog steeds erg goed en wisselde hij constant stuivertje in de GFK top tien lijst met de Apple iPhone 4. Om het succes nieuw leven in te blazen en om goedkoper alternatief te hebben voor de aanstaande Galaxy S II, introduceerde Samsung de Galaxy S Plus. Ook deze telefoon verkoopt tot de dag van vandaag nog steeds erg goed en dat komt vooral door het interessante prijskaartje.

Inmiddels werd het tijd voor het vlaggenschip van 2012 voor Samsung en deze werd op 13 februari aangekondigd met de Samsung Galaxy S II. Tot de dag van vandaag voert deze smartphone nog steeds de verkoopranglijsten aan in Nederland. Dit is volgens ons geheel terecht aangezien de S II simpelweg de beste smartphone van het jaar is. De telefoon heeft een snelle processor, een prachtig groot scherm en heeft een tal van updates gekregen voor het Android OS. Ook Android 4.0 is onderweg en daarbij moet men ook rekenen dat de telefoon nu voor rond de 400 euro online te koop is.

Samsung heeft het afgelopen jaar een paar slimme trucjes uitgehaald om haar concurrent HTC een stap voor te blijven. Zo wist Samsung haar Galaxy S II steeds een paar tientjes goedkoper te prijzen dan de HTC Sensation waardoor de Galaxy S II steeds beter verkocht werd dan zijn concurrent. Ook had Samsung een grote reclamecampagne voor haar toestel ingepland en mooie deals met providers klaar staan.

De opvolger van de Galaxy Tab werd ook tijdens het MWC aangekondigd door de fabrikant en was eerst bekend als de Galaxy Tab 10.1. Deze tablet moest het alternatief worden voor de Apple iPad maar toen de Apple iPad 2 een maand later bekend werd gemaakt ging Samsung opeens rare sprongen vertonen. Het verhaal wil namelijk dat het management van Samsung de persconferentie van de iPad 2 aan het bekijken waren samen met net toevallig een Nederlandse delegatie van Vodafone managers. De Koreanen schrokken ervan dat de iPad 2 dermate dun was en goedkoop dat ze hals over kop een nieuwe tablet vervroegd moesten gaan uitbrengen om te kunnen concurreren. Twee weken na de bekendmaking van de iPad 2 werd de nieuwe Galaxy Tab 10.1 bekend gemaakt en daarmee de oude Galaxy Tab 10.1 voorzien van een v. De Galaxy tab 10.1v zou alleen bij Vodafone voor een maandje verkocht gaan worden en vervolgens snel uit de winkels verdwijnen.

De nieuwe en dunnere Galaxy Tab 10.1 was ook gelijk de aanleiding voor het juridisch getouwtrek tussen Apple en Samsung. In augustus opende Apple de aanval op de nieuwe tablet van Samsung door een verkoopverbod in Europa te eisen. Dit verkoopverbod werd gedeeltelijk toegewezen maar al snel bleek dat Nederland hier niet onder zou vallen en alleen Duitsland de tablet niet meer in de verkoop mocht. Het ging zelfs zover dat Samsung haar net aangekondigde Galaxy Tab 7.7-tablet van de IFA-beurs moest halen om de autoriteiten te ontlopen.

Toch wist Samsung een winst te boeken tegen Apple in Nederland, ondanks dat het eerder erop leek dat Apple gewonnen had. De rechtbank had namelijk vastgesteld dat het Android OS een patent van Apple overtrad. Dit had te maken met het scrollen in de galerij van Android. Dit was gemakkelijk op te lossen voor Samsung middels een software-update en Apple had geen kruit meer om mee te schieten.

Samsung was echter vast besloten om het jaar met een knal af te sluiten en deed dat ondermeer met de introductie van de Galaxy Note in september. Ook deze telefoon had beestachtige specificaties mee gekregen en ook voor het eerst een HD-Amoled paneel met een grote resolutie. Ook met het grote 5.3-inch scherm wist Samsung een nieuwe categorie te creëren tussen de tablet en de smartphone in.

Als kers op de taart voor het jaar 2011 wist Samsung haar samenwerking met Google nog eens extra kracht bij te zetten met de introductie van de Galaxy Nexus; het eerste Android 4.0 smartphone van Google en opnieuw gemaakt door Samsung. Fabrikanten als HTC en Sony Ericsson lijken het nakijken te hebben wat betreft de samenwerking tussen Samsung en Google omdat tot nog toe het idee was dat steeds een andere fabrikant een Nexus-telefoon zal gaan maken.

Qua marktaandeel in Nederland was het ook duidelijk dat Samsung de grote winnaar is dit jaar. Daar waar HTC eind 2010 een marktaandeel van rond de 60 procent had in het Android OS in Nederland, heeft Samsung eind 2011 rond de 68 procent marktaandeel en HTC een kleine 20 procent nog. Samsung is dan ook hard op weg om de nummer 1 van de wereld te worden, daar waar het in Nederland al stevig de nummer 1 positie van Nokia heeft overgenomen.

Samsung Galaxy S II piano

 

Vooruitblik

2012 belooft een heel spannend telecomjaar te gaan worden, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. De kans is groot dat het juridisch gevecht tussen Apple en Samsung namelijk volgend jaar een climax zal gaan bereiken. De kans is klein dat er een duidelijk winnaar uit het geheel komt, maar inmiddels lijkt het er wel op dat Apple er alleen voor staat. Dit kan betekenen dat Samsung, Google, HTC en andere Androidproducenten samen zullen gaan spannen om het leven Apple zuur te gaan maken.

Jammer genoeg zal deze juridische strijd de komende maanden nog wel het nieuws domineren. Dit terwijl Androidproducten volle kracht vooruit gaan en Apple moeite heeft om ze bij te benen. Daarnaast is de kans groot dat Samsung als marktleider in 2012 uit de bus zal gaan komen wereldwijd en Nokia eindelijk van haar troon zal stoten. Daar waar Nokia in het verleden nog wel eens arrogant kon optreden, lijkt de Koreaan deze trekjes niet te vertonen. Samsung positioneert zich als een alleman vriend en lijkt daarmee haar marktaandeel flink uit te kunnen breiden.

De strategie van de Koreaan zal waarschijnlijk weinig anders worden dan die van 2011. De fabrikant zal drie speerpunten gaan krijgen. Ten eerste tablets, een markt waarin veel potentie zit maar nog gedomineerd wordt door Apple. Samsung zal alles op alles gaan zetten het komend jaar om hier tenminste een derde van de markt in handen te krijgen. Ten tweede smartphones. Barcelona komt er weer snel aan eind februari en de verwachting is dan ook dat de Galaxy S III de S II moet gaan aflossen. Volgens geruchten zal de S3 een quadcore-processor mee gaan krijgen van Samsung zelf. Daarnaast een 4.7-inch scherm met HD-resolutie, voldoende ram, geheugen en een goede camera. Ook Android 4.0 zal uiteraard niet op de telefoon gaan ontbreken.

Ten derde is er convergentie, onder het motto “alles moet samenwerken in de huiskamer”. Samsung’s tablets en smartphones beschikken al over DLNA en werken al samen met de TV’s van Samsung. Zo kun je op de Galaxy Tab 10.1 ook tv kijken via je Samsungtelevisie, maar dat is nu nog besteed aan de duurdere modellen van Samsung televisies. De verwachting is dat deze markt echt in 2012 zal gaan doorbreken en zeker als Apple met een eigen televisie zal gaan komen zullen fabrikanten genoodzaakt zijn om eenvoudig apparaten te laten samenwerken om zo meer content te ontsluiten.

Iets anders wat we van Samsung kunnen verwachten is waarschijnlijk clouddiensten in 2012. Content gemakkelijk delen tussen je tablet, smartphone en computer draadloos en wel via het internet. Een soort Dropbox voor al je documenten maar dan gratis via de servers van Samsung. Samsung zal waarschijnlijk een alternatief voor iCloud willen aanbieden en ook Google zal haar diensten verder willen ontstluiten.

Ik verwacht ook dat Samsung haar Noteserie in 2012 verder gaat uitbreiden en kracht zal gaan bij zetten. Globaal gezien kun je voor 2012 het volgende verwachten: februari introductie vlaggenschip Q2 en Q3 2012 in de vorm van de Galaxy S III. Tablets eveneens in februari om de iPad te lijf te gaan. De Galaxy S III en haar nieuwe tablets zullen rond mei in de winkels liggen en de zomer door knallen. Daarna zullen we tijdens de IFA-beurs in september de opvolger van de Note zien, een paar nieuwe tablets en misschien nog een nieuwe telefoon waarmee Samsung zich wil onderscheiden. Of Samsung wederom een nieuwe Nexus gaat maken is onbekend, maar de kans is aanwezig. Het hangt er allemaal vanaf aan wie Google het gunt en misschien gaat Motorola er nu wel met de eer vandoor omdat het bedrijf tegen die tijd echt eigendom van Google is.

Ook gaan er geruchten over een Nexustablet. De kans is aanwezig dat Samsung deze voor zijn rekening zal gaan nemen om zo verder Apple onder druk te zetten en zich verder te onderscheiden. Duidelijk is wel dat Samsung in 2012 gebruik gaat maken van quadcore chips, HD-schermen en LTE in andere landen stevig onder handen gaat nemen. Samsung zal er alles aan gelegen zijn om wederom als marktwinnaar en als leider uit de bus te komen eind 2012.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters