De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 3

In dit artikel zullen we op een rijtje zetten wat er allemaal voor belangrijks gebeurd is in telecomland. Daarbij zullen we zowel een terugblik geven op 2009 als een kijkje in de toekomst met een vooruitblik op 2010. Elke dag zal er één besturingssysteem aan bod komen, met vandaag Symbian.

Net als vorig jaar zal All About Phones nu, net voor de jaarwisseling, een overzicht geven van belangrijke gebeurtenissen in telecomland. Anders dan vorig jaar is de indeling nu gemaakt per besturingssysteem in plaats van per producent. Hiermee gaan we mee met de trend in de markt, die steeds meer gefocust is op software in plaats van hardware. Vanaf deze week tot aan de jaarwisseling zal elke dag om 16:00 uur een artikel online komen waarin we de hoogte- en dieptepunten van de verschillende besturingssystemen op een rijtje zetten, opgedeeld in twee hoofdstukken. Eerst komt een terugblik op 2009 aan bod, daarna een vooruitblik op wat er in 2010 allemaal gaat gebeuren. Dagelijks behandelen we een ander besturingssysteem, of, zoals vandaag, een groep van verschillende verwante systemen. Vandaag is het de beurt aan Symbian, met later dit jaar nog Android en de iPhone.

Het afgelopen jaar was niet alleen een bewogen jaar voor Windows Mobile, maar ook het Symbian OS van Nokia had dit jaar veel te verduren. De kritieken waren niet mals en veel gebruikers waren van mening dat Symbian zich niet snel genoeg door ontwikkelde en dat de interface van het OS verouderd was. En deze kritiek was dan ook terecht te noemen aangezien de interface van Symbian nauwelijks in de afgelopen jaren veranderd is en slechts hier en daar van een kleine update voorzien is. Echter was 2009 toch een belangrijk jaar voor Symbian en daar waar veel onduidelijkheid was of Nokia het OS nog wel zou willen dragen is aan het eind van 2009 duidelijk geworden dat Symbian nog veel te wachten staat.

In 2009 bereikte Symbian ^2, dat is Symbian zoals we dat nu kennen op Nokia’s, Samsung’s en Sony Ericsson’s, een tweetal mijlpalen die erg belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van het OS. Allereerst werd er in 2008 een toestel aangekondigd die op het nieuwe Symbian S60 v5 OS zou gaan lopen. Deze 5800 XpressMusic kwam begin 2009 op de markt en maakte hiermee een weg vrij voor touchscreen-telefoons die op het Symbian OS zouden kunnen gaan lopen. Rond die tijd was ook al duidelijk dat touchscreen-toestellen de toekomst hadden aangezien de iPhone razend populair was en daarnaast wist Samsung fors in te zetten op deze tak van toestellen. Nokia kon uiteraard niet achterblijven en na de 5800 kwam als de Nokia N97 er aan die vandaag de dag nog erg goed verkoopt.

Dat Symbian nu ook met touchscreen-telefoons overweg kon maakte veel los binnen Nokia en andere fabrikanten zoals Samsung en Sony Ericsson. Sony Ericsson kondigde zijn nieuwe vlaggenschip aan tijdens de MWC-beurs in Barcelona die toen nog bekend stond als de Idou. Gaandeweg is de naam van het toestel aangepast naar Satio en inmiddels is ook deze telefoon ruim beschikbaar op de markt en vindt hij gretig aftrek. Samsung lanceerde gelijktijdig de I8910 HD die eerder bekend stond als de Omnia HD echter was de naam Omnia alleen bedoeld voor Windows Mobile telefoons waarna de naam alsnog werd aangepast. Ondertussen liet Nokia in 2009 een duidelijk tendens zien van high-end Symbian touchscreen-telefoons naar low-end telefoons die op Symbian v5 gingen lopen. Toestellen voor onder de 150 euro mochten zich hierdoor ook een smartphone noemen en feitelijk betekende dit dat het Symbian OS erg breed in de markt gezet kon gaan worden door fabrikanten. Inmiddels is de Nokia 5230 hier het jongste voorbeeld van die een prijskaartje kent van rond de 150 euro. Volgens Nokia hebben smartphones rond deze prijsklassen dan ook de toekomst en geruchten gingen dan ook dat het Symbian OS gedegradeerd zou worden tot mid-range en low-end smartphones en dat de fabrikant over zou gaan stappen op het Maemo OS voor high-end telefoons.

Toen de eerste berichten over de degradering van Symbian naar buiten kwamen leek plotseling het hek van de dam te zijn aangezien berichtgeving omtrent dit onderwerp zich snel opvolgde. Zo zou Samsung gelijk van plan zijn om het Symbian OS te dumpen voor haar telefoons en ook Sony Ericsson zou er geen heil meer in zien in het besturingssysteem van Nokia. Gelukkig bleek achteraf dat het allemaal wel mee viel echter niet voordat Nokia nogmaals haar vertrouwen uitsprak in haar eigen besturingssysteem. Echter toch waren nog niet alle wolken weg aan de horizon en geruchten gingen dan ook verder met dat de producent van plan zou zijn om toch echt over te stappen op Maemo voor high-end telefoons. Dit bleek echter niet te kloppen en waarom dat zo is komt duidelijk terug in het volgend hoofdstuk.

Tot slot was er uiteraard nog een tweede mijlpaal die we nog niet besproken hadden voor Symbian. 2009 was namelijk het jaar dat Symbian open source zou gaan en in april van dit jaar was het dan ook eindelijk zover. Andere bedrijven mochten de broncode actief aanpassen, verspreiden en op hun telefoons neer zetten zonder dat ze licentiekosten moesten afdragen aan Nokia. Het was al duidelijk dat 2009 in het teken stond van open source en met deze stap van Nokia stevent de producent af op het zelfde ideaal dat Google met Android heeft, Samsung met Bada en uiteraard Nokia nog eens met haar Maemo OS.

2010 belooft een belangrijk jaar te worden voor Symbian en veel mensen menen dan ook dat het make of break wordt voor Nokia en haar OS.

Vooruitblik

Symbian ^3

Zoals gezegd wordt 2010 een belangrijk jaar voor Nokia en met name voor het OS dat Nokia opgezet heeft, Symbian. Daar waar we in 2009 konden genieten van Symbian ^2, is 2010 bedoeld voor Symbian ^3 en Symbian ^4. Eerder dit jaar werd duidelijk wat de Symbian Foundation voor ons de komende drie jaar in petto heeft. Zo zou in 2010 Symbian naar de massa’s moeten gaan, aldus de directeur van de stichting, en in 2010 kunnen we dan ook Symbian in meer mid-range telefoons terug gaan zien en misschien wel zelfs in hele goedkope telefoons voor de opkomende landen in Azië en Afrika.

Echter werd pas echt duidelijk wat we het komend jaar kunnen verwachten toen Nokia op een congres voor analisten meer details en screenshots los liet van het nieuwe Symbian OS. Zo ontvouwde Nokia zijn plannen en liet weten dat we in Q3 van 2010 Symbian ^3 kunnen gaan verwachten waarvan we hiernaast de screenshots kunnen zien. Symbian ^3 staat zoals verwacht helemaal in het teken van een touchscreen-interface. Daarnaast zou het home-scherm helemaal in te delen zijn door de gebruiker en zou je niet meer vast zitten aan bepaalde hokjes waar je een widget kunt plaatsen. Een van de dingen die in de interface van Symbian^3 ook terug zullen komen, is multitouch-ondersteuning, iets wat inmiddels in Android al standaard te vinden is en waar ook de eerste Windows Phones al mee uitgerust zijn. De interface in zijn geheel moet ook een stuk strakker worden en het aantal handelingen dat voor veel dingen nodig is zal drastisch gereduceerd worden. Zo kost het geen acht stappen meer om je favoriete muziek te bereiken, maar hoef je slechts twee handelingen uit te voeren.

Volgens Nokia zal Symbian ^3 net na de zomer beschikbaar zijn voor de eerste telefoons en ook zou er in de software hardware acceleratie aanwezig zijn en 3D acceleratie. Nokia heeft op de planning staan dat in de 4e week van 2010 de functionaliteiten van het nieuwe OS klaar moeten zijn en dat de uitrol in week 26 moet gaan beginnen richting de toestellen. Eind 2010 zou de eerste interne beta van Symbian ^4 af moeten zijn en in 2011 zou dit OS de markt op komen. Onduidelijk is nog wat we precies van Symbian ^4 kunnen gaan verwachten maar volgens Nokia zou de interface vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd zijn. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Het mogen duidelijk zijn dat de verwachtingen voor Symbian in 2010 hoog gespannen zullen zijn. De vraag is uiteraard of de nieuwe versie niet meer zo sloom is en daadwerkelijk nieuwe functionaliteiten herbergt. Ook de hardware acceleratie klinkt interessant maar zoals altijd is de vraag tot hoe ver dit is doorgevoerd in de software. 2009 was een lastig jaar voor zowel Nokia als Symbian en 2010 zou dan ook het jaar moeten worden waarin het Symbian OS weer gaat opleven binnen de telecommarkt.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters