De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 4

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. In dit aritkel: Windows Phone.

Het was een spannend jaar voor Microsoft. Het marktaandeel van Windows Phone 6.5 bereikte een historisch dieptepunt en daarnaast stond de lancering van Windows Phone 7 op stapel. De kritiek op Windows Phone 6.5 was niet mals en de update van 6.5.3 maakte dat niet veel beter. Begin dit jaar zag de toekomst van Microsoft er dan ook niet zo rooskleurig uit op het mobiele vlak. Maar de producent ging zelf vol vertrouwen het jaar 2010 in.

Het jaar voor All About Phones en Microsoft begon zoals gewoonlijk in januari en in die maand reisde All About Phones af naar Zuid-Korea om producent LG aan de tand te voelen. Tijdens ons bezoek aan het R&D-kantoor van LG in Seoul wist de fabrikant een klein tipje van de sluier op te lichten over Windows Phone 7. Dit leidde tot een artikel dat de gehele wereld over ging. Een maand later was Microsoft zelf aan de beurt tijdens het Mobile World Congress. Daar nam de CEO van Microsoft, Steve Ballmer, trots het toneel om het nieuwe OS aan te kondigen: Windows Phone 7.

De telecomwereld was positief verrast over het verhaal van Microsoft. Het bleek een nieuwe en vooral verfrissende UI te zijn die tot nu toe niet gezien was op een smartphone. Velen vreesden dat Microsoft Apple achterna zou gaan of Google of zelfs nog erger; haar Windows Phone 6.5 UI zou gaan doorzetten. Niets bleek minder waar en de ontwikkelaar had in al haar wijsheid besloten om het OS en het UI vanaf de grond opnieuw te ontwerpen.

Het duurde echter nog meer dan een half jaar alvorens de eerste toestellen beschikbaar kwamen. Nederland behoorde tot het tweede land na Nieuw-Zeeland in de wereld waar Windows Phone 7 voet aan de grond wist te krijgen. Tijdens het wachten op het OS werd echter gelijk al duidelijk dat de Nederlandse taal pas in 2011 wordt ondersteund en dat de Nederlanders het voorlopig moeten doen met Engelstalige software. Dat zorgde ervoor dat Nederland nog niet de massa wist te bereiken en de verkopen in ons land redelijk achter bleven.

Maar de verkoopcijfers van het OS zijn beter dan verwacht en inmiddels zijn er meer dan anderhalf miljoen Windows Phone 7-smartphones besteld door winkels. 2011 lijkt dan ook een mooi jaar te gaan worden voor Microsoft.

Windows Phone 7

 

Vooruitblik

Na een bewogen jaar te hebben afgesloten lijkt Microsoft in 2011 een inhaalrace te gaan spelen. De fabrikant wil alle zeilen gaan bijzetten om Windows Phone 7 tot een succes te maken en kosten nog moeite zullen hiervoor gespaard worden. Steve Ballmer, CEO van Microsoft, heeft inmiddels ook door dat de toekomst in smartphones en tablets ligt voor de producent en daar moet Windows Phone een centrale rol in gaan spelen. De Windows-tablets zijn tot nog toe lauw tot koud ontvangen door het publiek en de pers omdat het OS zich niet goed genoeg zou lenen voor tablets. Daar moet 2011 echter verandering in gaan brengen. Het gerucht gaat dat Windows 8 hier verandering in moet gaan brengen en dat Windows Phone 7 ook een tablet variant zal gaan kennen.

Ondertussen heeft Microsoft de eerste grote update klaarstaan voor Windows Phone 7 die waarschijnlijk in februari tijdens het Mobile World Congress aangekondigd zal gaan worden. Voor die tijd zal Microsoft nog een kleinere update gaan uitbrengen volgens de geruchten die copy and paste naar het OS zal brengen en een paar kleine bugfixes. Eind Q3 van 2011 lijkt een tweede grote update klaar te staan van het OS waarbij vooral nieuwe functionaliteit toegevoegd zal gaan worden en waarschijnlijk een tablet versie van het OS, ook al is dat nog niet bevestigd door meerdere bronnen.

Duidelijk is wel dat 2011 het jaar van de tablets gaat worden voor Microsoft en het jaar van Windows Phone 7. Het OS moet zich in 2011 echt gaan bewijzen en dus volumes draaien. Rond maart kunnen we dan ook meerdere talen gaan verwachten, waaronder Nederlands, voor het OS waardoor ook de mainstream in ons land het OS kan adopteren. Uiteraard zullen concurrenten als Apple, Nokia en Google niet stilzitten met hun OS dus het wordt een ware titanenstrijd in 2011. De verwachting is dan ook dat de rest zal afvallen en deze grote vier over zullen blijven. Duidelijk is wel dat 2011 het jaar wordt voor Microsoft waarbij het erop of eronder is op het mobiele vlak. Echter ziet de toekomst er rooskleurig uit aangezien het OS meer dan goed ontvangen is door zowel fabrikanten als consumenten en pers.

Windows Phone 7 devices 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters