De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 4 2013

HTC heeft een slecht jaar achter de rug, ondanks flinke koerswijzigingen en het ontslag van enkele topmensen in het bedrijf. CEO Peter Chou zei het een jaar geleden al. HTC wordt vermorzeld tussen de ‘nucleaire wapens’ die Samsung en Apple uitbrengen. Dat dit nu juist het bedrijf moet gebeuren dat de allereerste Androidtelefoon uitbracht, is wel heel zuur.

HTC One X review hand

Chou kondigde in januari een flinke koerswijziging aan. In 2011 bracht het Taiwanese bedrijf wel heel erg veel smartphones uit. Zoveel, dat de klanten door de bomen het bos niet meer zagen en gingen afwachten: de telefoon die vandaag wordt uitgebracht, wordt morgen misschien al weer opgevolgd door een nog betere. En zo verkoop je natuurlijk geen telefoons.

Chou meldde in januari dat HTC flink gas terug ging nemen. Kwantitatief, maar allerminst kwalitatief. Er zouden veel minder telefoonmodellen op de markt worden gebracht. En de telefoons die de winkels nog wel zouden bereiken, zouden zonder uitzondering de concurrentie makkelijk moeten aankunnen.

In februari werd duidelijk waar HTC op doelde. Tijdens het Mobile World Congress presenteerde het bedrijf precies drie telefoons. De topper HTC One X, de midranger HTC One S en de lager gepositioneerde HTC One V. Allemaal telefoons die het bedrijf weer terug moesten brengen als stevige speler op de smartphonemarkt.

“Wij hebben al die telefoons aan een review onderworpen en waren best onder de indruk.”

Wij hebben al die telefoons aan een review onderworpen en waren best onder de indruk. Sterker nog, bij gebrek aan een opvolger voor de Samsung Galaxy S II – die op zich liet wachten – zag het er weer wat beter uit voor HTC. In april meldde het bedrijf dat de omzet in Q2 met wel 55 procent zou stijgen.

Maar toen kwam Samsung met de stevig gehypte Galay S III op de proppen. Een toestel dat het volgens onze reviewers niet kon winnen van de HTC One X, maar de klanten dachten daar blijkbaar anders over. De One X en de bijna net zo goede One S verloren hun momentum. En HTC heeft kwataal na kwartaal de cijfers naar beneden moeten bijstellen.

In maart was er nog een tegenvaller voor HTC. Tot dan toe was HTC de grootste producent van Windows Phones. Maar in die maand werd het bedrijf ingehaald door Nokia.

Gelijktijdig deed HTC er alles aan om de klanten te plezieren. Heel veel telefoons uit 2011 kregen een update naar Android 4.0 en teleurgestelde eigenaren van een HTC Desire HD konden hun toestel met bijbetaling inwisselen voor een gloednieuwe One X. Een zeer opmerkelijke actie die samen met Belcompany werd uitgevoerd.

“Maar HTC wist niet meer zo goed waar het ’t zoeken moest om de klanten terug te winnen.”

Maar HTC wist niet meer zo goed waar het ’t zoeken moest om de klanten terug te winnen. Uiteindelijk werd de Desire-lijn maar weer wat opgepoetst: de Desire X en de Desire C werden op de markt gebracht.

Windows Phone kreeg daarnaast weer aandacht van het bedrijf. Als we op de Androidmarkt geheel worden weggedrukt door met name Samsung, moet daar nog ruimte zijn om te groeien, dacht de top van HTC die inmiddels zijn CFO op de keien had gezet. De 8X en de 8S werden op de markt gebracht, Windows-broertjes van de One X en de One S. Het toptoestel op Android werd veel later in het jaar nog opgevolgd door de One X+, die iets betere specificaties heeft.

In oktober haalde HTC de headlines door een opmerkelijke patentdeal met Apple te sluiten. De bedrijven zouden elkaars patenten de komende tien jaar kunnen gebruiken zonder het risico op een rechtszaak te lopen. Later lekte uit dat de deal vooral gunstig was voor Apple. Allerlei designpatenten zijn van de deal uitgesloten en HTC zou Apple een bedrag tussen 6 en 8 euro per toestel moeten betalen.

In dezelfde maand maakte HTC desastreuze cijfers bekend. De winst zou dit jaar 80 procent lager uitvallen dan in 2011.

Vooruitblik

HTC 8X hoofdfoto

HTC lijkt inmiddels door te hebben dat het een bijrol is gaan spelen op de smartphonemarkt. Terwijl het bedrijf ooit honderd procent van de Androidmarkt in handen had en samen met Google de eerste Nexus mocht uitbrengen, de Nexus One, ziet HTC zich nu links en rechts voorbijgestreefd door de concurrentie. Samsung is Androidproducent nummer één en staat die positie voorlopig niet meer af.

Samsung en Apple bezitten samen zo’n negentig procent marktaandeel en de overige tien procent wordt verdeeld door de rest. Waar HTC dus tussen zit. Ondanks de puike toestellen die het bedrijf uitbrengt. Peter Chou heeft afgelopen jaar heel duidelijk laten weten zich niet te willen richten op het lagere segment; supergoedkope HTC’s die qua kwaliteit nogal rammelen, zullen de fabriek niet verlaten.

HTC richt zich nu naast Android op Windows Phone en wil daar zelfs wat tablets voor gaan uitbrengen. De avonturen met twee Androidtablets in 2011 zijn het bedrijf nogal slecht bevallen, maar weer wordt gehoopt op de hype die Microsoft probeert te stichten met zijn nieuwe besturingssystemen.

Een nieuwe marketingbaas is inmiddels aangesteld die het bedrijf beter onder de aandacht van de consument moet brengen. Benjamin Ho is in oktober begonnen, maar heeft tot dusver nog niet veel laten zien.

Dat kan echter veranderen. Zo is het gerucht verschenen dat HTC straks de enige echte Facebooktelefoon mag uitbrengen, wat de aandacht voor het merk zeker zal doen groeien. Hoewel Facebook bedongen schijnt te hebben dat het merk HTC op deze telefoon – die vooralsnog door het leven gaat onder de werktitel Opera UL – niet te zien zal zijn. HTC kan hier echter weer dezelfde truc op loslaten als met de Google Nexus One, waar de naam HTC ook niet op te vinden was. Met de HTC Desire werd een vrijwel gelijk toestel op de markt gebracht dat toch net wat beter was. En een zeer duidelijke HTC-signatuur had. Die truc kan HTC ook met de Opera UL uitvoeren: gewoon een eigen Facebooktelefoon uitbrengen naast die van Facebook zelf. Het bedrijf heeft daar overigens al wat ervaring mee, met de ChaCha en de Salsa bijvoorbeeld.

“Wat ook niet echt helpt is dat allerlei toekomstige topmodellen niet naar Europa lijken te komen.”

Of dit het marktaandeel van het bedrijf zal doen toenemen mag echter worden betwijfeld. In de VS, een zeer belangrijke markt voor HTC, loopt zes procent van de smartphonebezitters met een HTC op zak. Dat is niet veel.

Wat ook niet echt helpt is dat allerlei toekomstige topmodellen niet naar Europa lijken te komen. Zoals de reeds in Azië en Amerika uitgebrachte HTC Butterfly. Deze topper krijgen we in Nederland niet te zien.

Hoe moet het verder met het Taiwanese bedrijf? Wellicht moet HTC gewoon genoegen nemen met een rol als bijwagen. Tenzij het bedrijf weer terugvalt op waar het ooit mee begon: telefoons voor andere merken produceren.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters