De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 4

We blikken in deze serie blogs terug op 2011 en vooruit op 2012. Voor iPhone-producent Apple was 2011 een zeer bewogen jaar. Het was het jaar waarin topman Steve Jobs overleed; een visionair aan wie de technologiewereld veel te danken heeft.

Vier zaken domineerden het Apple-nieuws dit jaar: de nieuwe iPhone, die flink vertraagd op de markt kwam vanwege de tsunami in Japan waardoor onderdelen niet tijdig klaar waren. De nieuwe iPad 2, die in maart op de markt kwam en dunner en sneller was dan de vorige editie. En de patentoorlog met de Androidfabrikanten, waarbij de claim tegen Samsung de smartphonewereld op zijn grondvesten deed schudden. Als vierde zaak een trieste: het voortijdig overlijden van Apple-CEO Steve Jobs.

We beginnen met de nieuwe iPhone. Niet een van de vele telecom- of elektronicasites in Amerika, maar het gezaghebbende rijkeluisblad Forbes had het bij het rechte eind. Op 14 mei schreef het blad dat de nieuwe iPhone veel zou lijken op de vorige. Het zou een upgrade zijn zoals de iPhone 3GS die de iPhone 3G afloste. Nieuwe wijn in oude zakken.

Concurrerende geruchten over de iPhone 5 domineerden desondanks een groot deel van 2011. Het toestel van Apple zou een volledig nieuw design krijgen, een aluminium jas, een veel groter scherm, LTE, en tal van andere innerlijke en uiterlijke wijzigingen. Hoe groot was de teleurstelling bij telecomwatchers toen Apple uiteindelijk in oktober de iPhone 4S presenteerde: een toestel dat qua uiterlijk exact op de iPhone 4 leek, en behalve wat hardware- en softwaretweaks weinig nieuws leek te bieden.

Telecomwatchers teleurgesteld, maar kijk eens naar het publiek. Dat stond weer in de rij om het nieuwe toestel aan te schaffen. Binnen drie dagen waren er al vier miljoen over de toonbank gegaan. De iPhone 4S zou daarna zijn koppositie niet meer afstaan, hoewel Samsung het toestel op de hielen zit.

Forbes denkt dat Apple wel degelijk een iPhone 5 met een nieuw design en LTE probeerde te maken, maar er was een probleem: de LTE-chips zijn te groot. Dat zou volgens het blad betekenen dat Apple een dikker apparaat op de markt zou moeten brengen. Zo’n stap terug is niets voor Apple. Dan maar wat langer doorontwikkelen, totdat alle onderdelen van de telefoon zo goed in elkaar passen dat er weer een perfecte telefoon ligt. Het is de stijl van Apple om zich niets van de buitenwereld aan te trekken: het bedrijf neemt de tijd en trekt in het diepste geheim rustig zijn eigen plan.

Dan de nieuwe iPad. Het was in maart weer een memorabele persconferentie, niet in de laatste plaats omdat het ’t een van de laatste grote publieke optredens was van de in oktober overleden Apple-CEO Steve Jobs. De nieuwe tablet bleek over een snellere processor en camera’s voor en achter te beschikken, maar belangrijker nog: het design was nog strakker en nog dunner geworden. Het apparaat was ook lichter dan de vorige en er zat ook nog eens een bloedsnelle, nieuwe dualcore processor in van Apple zelf: de A5. En dat allemaal voor net geen 500 dollar voor de goedkoopste versie. Apple wist de concurrentie hiermee wanhopig te krijgen. Samsung joeg zijn designers opnieuw naar de tekentafel om inderhaast een nieuwe Galaxy Tab 10.1 te ontwerpen. Eens te meer bleek dat Apple opnieuw een standaard had neergezet voor de tabletmarkt. Erg zijn best hoefde Apple verder niet meer te doen: de concurrentie bracht veel Android- en andere tablets op de markt, maar die legden het allemaal dik af tegen de iPad die nog altijd een marktaandeel van 65% bezit. Mensen willen geen tablets, maar iPads, concludeerde een vooraanstaand electronicablog in de VS.

Al jaren spelen er tussen diverse elektronicafabrikanten patentclaims over en weer. Ze leken nooit zo van belang te zijn; om te beginnen duurden ze altijd een eeuwigheid en ze vonden uitsluitend in Amerika plaats. Bovendien eindigden ze zelden in een rechterlijke uitspraak, en bijna altijd in een financiële regeling tussen de strijdende partijen.

Maar in april schokte Apple de elektronicawereld door ineens een serieus verkoopverbod op Samsungproducten te eisen. De move van Apple verbaasde velen, omdat erg veel onderdelen voor de iPhone en andere apparaten van Apple door Samsung worden gemaakt, zoals de processor. Maar er viel niet over te onderhandelen. De smartphones en tablets moesten van de markt. Apple ging voor niets minder dan dat. En niet alleen bij de Amerikaanse rechter, maar in inmiddels tientallen landen. Zelfs in Zuid-Korea, het thuisland van Samsung, klaagde Apple de Aziatische elektronicareus aan vanwege het ‘slaafs kopiëren’ van diens producten.

Daar viel wat voor te zeggen; wie de iPhone 3G(s) naast de Samsung Galaxy S legt, ziet de overeenkomsten. Maar er zijn nog genoeg verschillen, betoogde Samsung, en de fabrikant klaagde op zijn beurt Apple aan in diverse landen. De tegenclaims zijn veelal afgewezen, en Apple heeft in een aantal landen een meestal tijdelijk verkoopverbod van Samsungproducten voor elkaar weten te krijgen. In Nederland was dat het geval met de Samsung Galaxy S II, die weliswaar volgens de rechter qua ontwerp weinig weg had van de iPhone, maar een onderdeel van de software – de fotogalerij van Android – leek wel teveel op die van de Apple-telefoon. Door een eenvoudige softwaretweak wist Samsung een verkoopverbod in ons land te omzeilen.

In Duitsland ging het Apple beter af. Daar is nog altijd een verkoopverbod van kracht op alle Samsungtablets, omdat de rechter oordeelde dat die teveel op de iPad lijken. Echter: een uitspraak van een rechter is nooit definitief, de benadeelde partij gaat steevast in hoger beroep, en bedenkt inmiddels nieuwe producten waarvoor het verkoopverbod niet geldt. Dit kat en muisspel tussen Apple en Samsung, maar inmiddels ook tussen Apple en HTC en Motorola duurt nu al maanden.

Op 25 augustus nam Steve Jobs ontslag als topman van Apple. Nadat hij al eerder langdurig met ziekteverlof was, hij leed aan kanker, zagen bezorgde Apple-fans dat hij erg veel moeite had om zonder problemen het einde van de presentatie van de iPad 2 te halen. Hij kwam vermoeid over. In augustus kondigde hij zijn vertrek aan als hoogste baas van het enorm succesvolle technologiebedfrijf, en hij droeg zijn taken over aan de veel bedaagder Tim Cook.

Op 6 oktober overleed Jobs aan de gevolgen van kanker. Het leidde tot een schokgolf die ook buiten de wereld van technologie en Apple-fans voelbaar was. Zelfs de grootste concurrenten van Apple spraken waarderende woorden over de innovatie die Jobs op vele terreinen in gang heeft gezet. Op de drempel van 2012 kreeg Jobs nog postuum een onderscheiding voor het hervormen van de muziekindustrie. Daarvoor gaf niemand nog een stuiver toen via Napster en andere uitwisselingsprogramma’s de single en de cd werden ingehaald door mp3-bestanden, maar Jobs wist via iTunes een verdienmodel voor digitale muziek de wereld in te helpen. Dat is zo succesvol gebleken dat het ’t voortbestaan van de hele sector heeft verzekerd.

Treurnis alom over het verscheiden van Jobs, die op 56-jarige leeftijd zijn leven volgens getuigen beëindigde met de intrigerende uitspraak: ”oh wow, oh wow, oh wow.”

Apple iPhone 4S

 

Apple iPad 2

 

Steve Jobs

 

Vooruitblik

Hoe het met Apple verder moet zonder visionair Steve Jobs is niet echt duidelijk; een dag voor zijn overlijden presenteerde Tim Cook de technologisch weinig inspirerende, maar qua verkoopcijfers juist ongeëvenaarde iPhone 4S. Aan de andere kant heeft Jobs tijdens zijn jaren aan het roer van Apple wel meerdere mensen aan de top verzameld die het bedrijf verder kunnen helpen.

Volgens geruchten heeft Jobs nog voor vijf jaar innovatieve ideeën in een kluis laten liggen bij Apple. De volgende grote innovatie, na die van de muziek- en de bladenindustrie, de makkelijke interface voor computers en telefoons en de introductie van de iPad, zou betrekking hebben op televisie. Of dat gaat gebeuren valt nog te bezien; het is niet onwaarschijnlijk. Maar feit blijft dat elk uitgesproken vermoeden over Apple slechts is wat het is: een uitgesproken vermoeden.

Mijn vermoedens op smartphonegebied zijn dan ook meer wensen. Ik vond het ontwerp van de mogelijke iPhone 5 met een aluminium coating prachtig om te zien. Een groter scherm, en min of meer hetzelfde glanzende omhulsel als de iPad 2: dat lijkt mij wel wat. Als het meezit, wordt dat ontwerp volgend jaar in de zomer alsnog gepresenteerd als de iPhone 5. Er zijn nog tal van innovaties die andere smartphonefabrikanten al hebben ingevoerd, maar die nog geen tractie hebben weten te krijgen: LTE en NFC, bijvoorbeeld. Ik heb het idee dat dit soort technologieën pas gaat lopen als Apple erin stapt.

Wat tablets betreft, zie ik het donkerder in voor Apple. Waarschijnlijk zal in maart de iPad 3 worden gepresenteerd. Nog dunner en sneller en met een ongelooflijk goed scherm, zoveel lijkt wel zeker. Maar de voorsprong van bijna twee jaar, die het bedrijf had op de concurrentie, begint langzaam te verdampen. Tablets waren er de afgelopen jaren genoeg, maar ze konden alleen qua hardware imponeren: de software was brak. Android was er nog niet klaar voor, en Windows evenmin. Android Ice Cream Sandwich is het eerste besturingssysteem dat in staat lijkt om de Androidtablets aan het grote publiek te slijten. In de tweede helft van volgend jaar worden voorts de Windows 8-tablets verwacht, met een glanzend nieuw besturingssysteem dat erg lijkt op het mooie Windows Phone. Het lijkt erop dat vooral de grote pc-fabrikanten zitten te wachten op Windows 8, en daar hun kaarten op zetten.

Hoe het verder gaat met de patentrechtszaken tussen Apple en bijna alle andere smartphonemakers, blijft gissen, maar feit is wel dat de tegenstanders van Apple nu wel erg talrijk zijn en elkaar op beginnen te zoeken. Motorola is opgekocht door Google met een imponerend portfolio aan patenten, en Google heeft daar al een aantal van ter beschikking gesteld aan HTC die zich ermee probeert te verdedigen tegen Apple. Als alle tegenstanders van Apple de handen ineen slaan, kan de fabrikant uit Cupertino het moeilijk krijgen en weleens verkeerd aflopen; zo is de iPad door een Chinese rechter al onder die merknaam in dat land verboden, omdat een ander bedrijf die naam al eerder had geregistreerd. En zo valt Apple in zijn eigen vlijmscherpe mes.

Steve Jobs mag dan gezworen hebben om al het geld van Apple (70 miljard dollar) in te zetten om Android te vernietigen; het bedrijf kan na zijn dood beter de realiteit onder ogen zien, en zich blijven richten op het produceren van high-end telefoons en tablets voor een misschien wat kleiner deel van de markt. Welke kant het onder de nieuwe CEO Tim Cook heen gaat, blijft gissen, zoals over zo veel bij Apple.

iPhone 5 mockup

 

Apple iPad 3 mockup

 

Tim Cook Steve Jobs

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters