De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 4

In dit artikel zullen we op een rijtje zetten wat er allemaal voor belangrijks gebeurd is in telecomland. Daarbij zullen we zowel een terugblik geven op 2009 als een kijkje in de toekomst met een vooruitblik op 2010. Elke dag zal er één besturingssysteem aan bod komen, met vandaag het Android-besturingssysteem.

Net als vorig jaar zal All About Phones nu, net voor de jaarwisseling, een overzicht geven van belangrijke gebeurtenissen in telecomland. Anders dan vorig jaar is de indeling nu gemaakt per besturingssysteem in plaats van per producent. Hiermee gaan we mee met de trend in de markt, die steeds meer gefocust is op software in plaats van hardware. Vanaf vandaag tot aan de jaarwisseling zal elke dag om 16:00 uur een artikel online komen waarin we de hoogte- en dieptepunten van de verschillende besturingssystemen op een rijtje zetten, opgedeeld in twee hoofdstukken. Eerst komt een terugblik op 2009 aan bod, daarna een vooruitblik op wat er in 2010 allemaal gaat gebeuren. Dagelijks behandelen we een ander besturingssysteem, of een groep van verschillende verwante systemen. Vandaag, in ons vierde aflevering van “De jaarwisseling: een blik terug en vooruit” is het de beurt aan Android. Morgen zullen we afsluiten met de iPhone.

Het zal iedereen inmiddels wel opgevallen zijn dat Google het Android-besturingssysteem in 2009 behoorlijk op de kaart heeft gezet. Met talloze updates aan het platform, en het uitkomen van vele op Android gebaseerde telefoons doet het open source besturingssysteem nu echt mee. Toen in april versie 1.5 van Android, die de naam Cupcake meekreeg, uitkwam begon de groei echt. Hiermee werd het platform echt volwassen. De interface werd opgepoetst, de performance werd verbeterd, en er werden talloze features toegevoegd, zoals widgets, een onscreen toetsenbord, verbeterde Bluetooth, enzovoort.

Toen in de herfst versie 1.6 uitkwam met een verbeterde versie van de Android Market en nog enkele andere handige features, en daarna de aankondiging van versie 2.0 al snel volgde, verbonden steeds meer telefoonfabrikanten zich aan het Android-platform. Fabrikanten zoals HTC gingen zich steeds meer richten op Google’s mobiele besturingssysteem en Acer kondigde zelfs aan dat het Windows Mobile min of meer in de steek ging laten. Verder heeft nu zo’n beetje iedere grote en iets minder grote telefoonfabrikant een Android-telefoon uitgebracht, of er eentje op de planning staan. Alleen Nokia trekt zijn eigen spoor met Maemo en Symbian. De release van de HTC Hero betekende een van de eerste echt grote successen van het Android-platform. Deze telefoon bleek zeer populair onder de Nederlanders. Het betekende ook de introductie van een nieuw verschijnsel: zelfgemaakte grafische interfaces. HTC introduceerde Sense op de HTC Hero, wat ervoor zorgde dat de interface van de Hero er anders uitziet dan wat we tot dan toe gewend waren. Een hoop andere telefoonfabrikanten lijken dit voorbeeld te willen volgen en hebben ook een eigen grafische schil aangekondigd. Motorola heeft deze inmiddels al uitgebracht en heeft deze MotoBlur genoemd.

HTC Hero

 

Met versie 2.0 kwam er weer een grote update van het Android-besturingssysteem. Zo kwam er de veelgevraagde ondersteuning voor Exchange, werd de camera behoorlijk verbeterd, werd de browser verbeterd met onder andere HTML5-ondersteuning en is er met versie 2.0 grafisch gezien meer mogelijk. Maar daar bleef het niet bij. Google kondigde in de Verenigde Staten aan gratis navigatie bij Android 2.0-telefoons te leveren. Deze turn-by-turnnavigatie is gebaseerd op Google Maps en deed prompt na de aankondiging de aandelen van TomTom en Sygic kelderen. Om de eerste Android 2.0-telefoon snel op de markt te krijgen heeft Google samengewerkt met de terug van weggeweest zijnde fabrikant, Motorola. Deze bracht de Droid op de Markt met Android 2.0 en Google Maps-navigatie. De Droid werd zo ongeveer in één klap de meest populaire Android-telefoon en zette Android vooral in de Verenigde Staten echt op de kaart. De analisten buitelen over elkaar heen met de voorspellingen over hoe groot het Android-platform wel niet gaat worden in 2010. Hoe het daarmee zit lees je in onze vooruitblik. Kort voor de jaarwisseling kwam Google nog met versie 2.0.1 van Android, wat enkele kleine verbeteringen opleverde. Versie 2.1 van Android komt er ook al aan.

Vooruitblik

Uit de terugblik op 2009 is het wel duidelijk geworden dat Google met Android flink aan de weg getimmerd heeft. Dat belooft dus wat voor 2010. Het werpt ook de vraag op, hoe kan Google zijn mobiele besturingssysteem nog verder verbeteren? De meeste telefoonfabrikanten zijn er wel van overtuigd dat het vrij te gebruiken OS een goede keus is om een telefoon mee uit te brengen. Motorola heeft voor volgend jaar “enkele tientallen” telefoons gepland, waarvan de meeste toch zeker met het Android-besturingssysteem geleverd zullen worden. HTC zal de trend van dit jaar doorzetten, en in 2010 met een flink aantal Android-telefoons gaan komen. Acer gaat ook meedoen, na dit jaar met de Liquid even geproefd te hebben aan wat Android te bieden heeft. Van Sony Ericsson verwachten we binnenkort de eerste, de X10. Doordat Android open source is biedt dit ook de wat minder bekende bedrijven een kans om een smartphone uit te brengen. Telefoonfabrikanten die zich voorheen vooral bezighielden met het clonen van de iPhone of HTC-telefoons komen nu ook met smartphones die op Google’s mobiele OS draaien.

In 2010 verwachten we ook de eerste telefoon met Android 2.1. Deze versie heeft onder andere een vernieuwde interface. Wat de precieze veranderingen zullen zijn is nog niet bekend, maar Google kennende zullen we binnenkort er alles over weten. De snelheid waarmee Google dit jaar nieuwe versies van het Android-besturingssysteem uitbracht is verbazingwekkend. Of dit in 2010 weer gaat gebeuren is de vraag, maar door het uitbrengen van versie 2.1 en de nog vage geruchten over versie 2.5 zijn ze in ieder geval goed op weg. De introductie van 2.1 zal waarschijnlijk vergezeld worden door de lancering van de zogenaamde Google Phone. Dit toestel, waar de geruchtenmolen al maanden over aan het draaien is, zal waarschijnlijk kort na de jaarwisseling geïntroduceerd worden. De vroege previews geven aan dat het een van de beste Android-telefoons tot nu toe is, zo niet de beste. De Nexus One, zoals het toestel heet, moet waarschijnlijk voor Google het jaar 2010 aftrappen en de enorme groei die het besturingssysteem in 2009 heeft ingezet verder doorzetten.

Doordat Google met Android steeds meer mensen weet te interesseren, steeds nieuwe features uitbrengt en vele telefoonfabrikanten inmiddels achter het besturingssysteem staan, en ook nog eens ontzettend veel telefoons met Android uit gaan komen, moet 2010 wel een goed jaar gaan worden voor Android. Analisten voorspellen dat 2010 het jaar wordt waarin het open source besturingssysteem door gaat breken, en als je naar de feiten kijkt, dan moet het wel heel gek lopen wil het marktaandeel van Android niet explosief gaan stijgen.

Nexus One boot logo

 

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters