De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 5

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. In dit aritkel: MeeGo.

2010 was voor MeeGo natuurlijk vooral het jaar dat het besturingssysteem aangekondigd werd. Tijdens het MWC lieten Nokia en Intel gezamenlijk weten hun Linux-besturingssystemen samen te voegen tot één systeem genaamd MeeGo. Dat zou nog in 2010 zijn vruchten gaan afwerpen, maar dat is helaas nog niet gebeurd. Veel valt er dan ook niet terug te blikken; de ontwikkelingen binnen MeeGo zijn immers allemaal voor volgend jaar en komen bij de vooruitblik aan bod.

Bovenstaande informatie is niet honderd procent waar, er kwam namelijk welgeteld één apparaat met MeeGo erop in de Nederlandse winkels terecht. Het gaat om een tablet die niet van Nokia zelf komt: de WeTab. De interface van het besturingssysteem is wat aangepast en de tablet is slechts bij enkele winkels echt verkrijgbaar. En dat ook pas sinds twee weken. We kunnen dus gerust zeggen dat MeeGo in 2010 niet echt van de grond gekomen is.

WeTab

 

Vooruitblik

MeeGo moet volgend jaar, als we Nokia mogen geloven een hele nieuwe richting voor Nokia gaan betekenen. MeeGo komt bij de dure toestellen terecht en zal in ieder geval vanaf volgend jaar de meeste N Series-toestellen gaan bevolken.

Als we de gelekte screenshots mogen geloven, dan zal MeeGo er best wel goed uit gaan zien. Overigens wordt er nog zoveel geklust aan MeeGo dat de interface van het systeem misschien wel helemaal niet meer op de gelekte screenshots zal lijken. Om dat te weten te komen zullen we toch echt op de eerste toestellen met het gloednieuwe besturingssysteem van Nokia en Intel moeten wachten.

En die toestellen die kunnen in het high-end of het midrange-segment vallen, zo bleek uit gelekte minimumspecificaties voor versie 1.2 van MeeGo. Dat zal de eerste versie zijn die echt op telefoons terecht zal komen volgend jaar. Versie 1.0 en 1.1 zijn wel min of meer uitgebracht dit jaar, maar daar zagen we weinig van zoals je op de vorige pagina kunt lezen.

Concreet zal dat in ieder geval de veelvuldig door de geruchtenmolen gehaalde Nokia N9-00 zijn. Die zal hoogstwaarschijnlijk tijdens het Mobile World Congress aangekondigd worden, wellicht met nog een andere MeeGo-telefoon. Dat zou bijvoorbeeld een variatie op de N8-00 kunnen zijn, die ongetwijfeld N8-01 zal heten. De kans dat die tijdens het Mobile World Congress al aangekondigd zal worden is echter niet zo groot. We verwachten dat MeeGo in de eerste helft van 2011 vooral door de N9 getoond en verkend zal worden, en dat Nokia pas echt losgaat met het besturingssysteem na Nokia World in september.

De kans dat een andere producent heil ziet in MeeGo en toestellen met het systeem gaat produceren is voorlopig erg klein. Android is inmiddels zo goed doorgedrongen tot de markt dat veel producenten zich daarop richten en iedereen die iets nieuws wil proberen is driftig met Windows Phone 7 aan de slag. Pas als MeeGo een succes blijkt te zijn, en dat zal niet binnen een jaar gaan, zullen er misschien andere grote producenten overstag gaan.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters