De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 5 2013

Nokia heeft een roerig jaar achter de rug. De Windows Phones van het bedrijf gingen vaker over de toonbank, maar het is nog steeds niet genoeg. Met Windows Phone 8 waagt Nokia een nieuwe poging, maar het precieze resultaat daarvan zullen we volgend jaar pas zien.

“Verder wist Nokia op het Mobile World Congress afgelopen jaar te verrassen met de PureView 808.”

Nadat Nokia eind 2011 de Lumia 800 lanceerde begon de fabrikant het jaar 2012 goed met een opvolger van dat toestel: de Lumia 900. Hoewel dat toestel geen geweldige update was ten opzichte van zijn voorganger, heeft het toestel wel de Lumia-lijn wat extra leven weten te geven voordat Windows Phone 8 uitkwam.

De Lumia 900 bleek een redelijk succes en bracht de Lumiaverkopen op een hoogtepunt van 4 miljoen toestellen in één kwartaal. Daarvoor bleek de Lumia 800 al de best verkochte Windows Phone te zijn. Dat is overigens geen geweldige prestatie, de Windows Phones hebben altijd een positie op de tweede rang ingenomen en de Lumia 800 was de enige met een groot martekingbudget.

Verder wist Nokia op het Mobile World Congress afgelopen jaar te verrassen met de PureView 808. Als smartphone niet briljant, maar als cameratelefoon des te briljanter. Dit toestel heeft een 42-megapixelcamera en dat was een van de grote verrassingen dit jaar. Met stip de beste cameratelefoon, en het begin van een lange PureView-geschiedenis van Nokia.

Nokia PureView 808 MWC 2012 
Nokia Lumia 900 MWC 2012 
Nokia Lumia 800 

Nokia ging in 2012 verder door met zijn goedkope featurephones door de Asha-lijn flink uit te breiden. Toestellen met en zonder touchscreen, met de mogelijkheid twee simkaarten erin te stoppen en supergoedkope toestellen met nauwelijks functies, we zagen het allemaal. Dat is waar Nokia de verkoopvolumes van moest hebben, hoewel die in Nederland ook in de Asha-lijn niet heel groot waren.

Ook een goedkopere Windows Phone in de vorm van de Lumia 610 mocht niet baten en Nokia is dan ook nog lang niet waar het had willen zijn. De Lumia-lijn krijgt langzaam meer bekendheid en gaat ook langzaam maar zeker wat meer over de toonbank. Maar in 2013 moet Nokia het echt gaan maken in combinatie met Windows Phone 8. Als dat niet gebeurt, dan is de toekomst voor Nokia niet al te rooskleurig.

Vooruitblik

Nokia zal 2013 in Nederland goed beginnen met de Lumia 920 en Lumia 820, de twee eerste Windows Phone 8-telefoons van de fabrikant. Die zijn in andere landen al verkrijgbaar en hebben geen slechte ontvangst gekregen. Vooral de Lumia 920 lijkt vrij succesvol te zijn.

Verder worden de geruchten steeds sterker dat Nokia in 2013 eindelijk met een tablet zal komen. Natuurlijk zal die tablet gebaseerd zijn op Windows 8, geheel in lijn met Nokia’s telefoons.

Voor beiden wordt 2013 een belangrijk jaar. De telefoons kunnen niet overleven als er geen verandering zal komen in de populariteit van Windows Phone 8. Nokia kan daar met zijn marketingbudget en Lumia-telefoons een flinke invloed op hebben, maar uiteindelijk is het Microsoft dat het platform op een goede manier naast Android en iOS in de markt moet zetten. En daar is Nokia grotendeels van afhankelijk. Als Windows Phone nog steeds niet aan blijkt te slaan, zal het vroeg of laat ook met Nokia gedaan zijn.

“Op hardwaregebied verwacht ik in 2013 in ieder geval een betere PureView Windows Phone dan de Lumia 920.”

Op hardwaregebied verwacht ik in 2013 in ieder geval een betere PureView Windows Phone dan de Lumia 920. Die is ook niet verkeerd met zijn optische beeldstabilisatie, maar kan zeker niet tippen aan de PureView 808 op cameragebied. Wil Nokia marktleider blijven op dat punt, dan is een goede PureView-telefoon die ook als smartphone prettig in gebruik is een must. Misschien geen 42 megapixels, maar in ieder geval een sublieme beeldkwaliteit die de concurrentie wegvaagt is daar voor nodig.

Verder zal Nokia ongetwijfeld voort blijven bouwen op wat men nu doet. Een aantal nieuwe Windows Phones met verbeterde specificaties en wellicht Windows Phone 8.5 of 9 en een hele berg aan Asha-toestellen. Maar die laatste zijn voor de Nederlandse markt toch niet erg interessant.

Hoe het ook uit zal pakken, het is in ieder geval duidelijk dat 2013 een erg belangrijk jaar wordt voor Nokia. Als het merk nog steeds geen stevige voet aan de grond weet te krijgen, dan kan het wel eens over zijn voor de eens marktleidende smartphonfabrikant.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters