De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 5

We blikken in deze serie blogs terug op 2011 en vooruit op 2012. In deze aflevering behandelen we LG. Een producent die het jaar erg goed begon, maar de boel uiteindelijk toch wist te verpesten en als grote verliezer van 2011 uit de bus kwam.

Sinds de opkomst van de smartphone heeft LG eigenlijk vrij weinig succes gehad met alle high-endmodellen die het merk op de markt bracht. Voor die tijd sprak de duurdere lineup van het bedrijf, met toestellen als de Chocolate, Shine en Viewty, een groot publiek aan en stond LG aan de top van de telecommarkt. Dat ging een beetje mis tegen de tijd dat de iPhone echt populair werd. Toen probeerde LG nog wel het een en ander met touchscreentelefoons, maar dat waren allemaal featurephones en ook die waren na de Viewty en in mindere mate de Arena niet echt een succes meer. De smartphones die volgenden gingen stuk voor stuk niet vaak genoeg over de toonbank en ook de GW620, LG’s eerste Androidsmartphone, was geen succes. Daarnaast gingen LG-telefoons vaak kapot en had de consument weinig vertrouwen meer in het merk. En dus was LG’s startpositie in 2011 op zijn zachtst gezegd slecht.

Meteen al in het begin van 2011 gaf LG iedereen het idee dat alles beter zou worden en veel mensen waren toen bereid het bedrijf een tweede kans te geven. Eind 2010 had LG al een aantal redelijke modellen geproduceerd zoals de Optimus One en Optimus 7. Daarnaast werd na het Mobile World Congress duidelijk dat LG met de Optimus 2X Speed, Optimus Black en Optimus 3D Speed een technisch redelijk geavanceerd trio klaar had staan. En om de consument te verzekeren dat LG ook qua defecten beterschap zal bieden, introduceerde men de VIP Service, die consumenten garantie op een vervangende smartphone binnen 24 uur bood bij defecten.

Helaas was de realiteit heel anders voor LG. Hoewel de Optimus 2X Speed positief door onze review kwam, bleek dat het toestel na langer gebruik bij veel consumenten problemen kreeg. De software was buggy en het toestel crashte vaak. En ook de VIP Service liep in het honderd. Veel consumenten kregen een refurbished toestel waar nog gegevens van anderen op stonden als vervanging, of kregen de melding dat de toestellen op waren. De Optimus Black bleek bij onze review nog wel de nodige problemen te ondervinden en de Optimus 3D Speed viel in zo’n kleine niche dat het toestel weinig beterschap kon bieden aan de situatie van LG.

En dan is er nog het verhaal van de updates. In 2010 liepen een aantal producenten, met Sony Ericsson voorop, keihard tegen de lamp met hun updatepolicy. Androidtelefoons kwamen uit met verouderde versies van het systeem en kregen niet of heel laat updates. En dat bleken de consumenten niet te pikken. Sony Ericsson heeft daarop zijn updatepolicy in 2011 gigantisch aangescherpt en is nu het bedrijf dat hier het beste zorg voor draagt. Maar LG besloot kennelijk om eerst zelf nog een keertje tegen de lamp te lopen. De Optimus 2X Speed, het vlaggenschip van LG, kwam uit met Android 2.2 aan boord. Dat was nog gerechtvaardigd aangezien Android 2.3 op dat moment pas een maand uit was. LG beloofde dan ook snel een update uit te brengen. De producent beloofde zelfs op de doos van het toestel dat hij altijd up to date zou zijn met de nieuwste Androidversie. So far so good, maar uiteindelijk werd de Gingerbreadupdate voor de Optimus 2X Speed pas in november uitgebracht. En dat is zo’n 10 maanden na het verschijnen van de 2X Speed. Inmiddels heeft LG ook een update naar Android Ice Cream Sandwich voor haar vlaggenschip beloofd. Prima zou je zeggen, totdat je leest dat deze update pas in Q2 van 2012 komt en voor veel toestellen zelfs in Q3. Met een beetje pech zo’n half jaar na het uitkomen van ICS dus. En daar zijn de meeste LG-gebruikers uiteraard niet blij mee, waardoor uitspraken als “ik koop nooit meer een LG” alweer in de rondte vliegen.

Begin 2011 sprak LG de verwachting uit in 2011 vier keer zoveel smartphones te gaan verkopen. Dertig miljoen stuks moesten er in 2011 over de toonbank gaan. Maar halverwege het jaar had LG zelf al door dat dat hem niet ging worden. Waar de teller uiteindelijk is uitgekomen is niet bekend. Maar gezien de tegenvallende lineup in de tweede helft van het jaar en het feit dat er in de eerste helft van 2011 maar 10 miljoen LG-smartphones over de toonbank gingen en de verkoopcijfers over de hele lineup van LG in Q3 nog lager lagen dan in Q2, kan je wel concluderen dat ook de nieuwe verwachting van 24 miljoen stuks niet gehaald is.

Al met al is het dus niet verwonderlijk dat LG de verliezen uit 2010 niet in winst heeft weten om te zetten het afgelopen jaar. Wel werd het verlies van de telecomafdeling van LG in Q2 2011 gehalveerd. Toen sprak men de verwachting uit dat men in Q3 quitte zou spelen, wat uiteraard niet gebeurde. Sterker nog: de verliezen verdubbelden ten opzichte van Q2. Uiteindelijk ontstonden er dan ook geruchten over een serieuze hervorming waarbij een derde van het personeel op straat zou belanden. Geruchten die overigens door LG zelf ontkend werden. Hoe dat zal aflopen is afwachten, in ieder geval is de Benelux-afdeling van LG wel flink ingekrompen met als gevolg zo’n dertig ontslagen.

LG stapte in 2011 met de Optimus Pad ook nog in de tabletmarkt. Die tablet was uniek door zijn 3D-camera, maar ging wel voor een pittige prijs over de toonbank. Sinds het toestel in de winkels ligt heb ik er nooit meer iets van gehoord, waaruit ik maar de conclusie trek dat ook deze stap van LG geen succes is geweest.

LG Optimus 2X Speed piano

 

LG Optimus Black piano

 

LG Optimus 3D Speed piano

 

Vooruitblik

Natuurlijk heeft LG voor 2012 opnieuw beterschap beloofd voor de telecombusiness. Dit keer door nieuwe aandelen uit te geven. Daarmee moet geld opgehaald worden om de telecomtak van LG nieuw leven in te blazen en opnieuw te proberen een comeback te maken.

Nou moet ik wel zeggen dat LG het jaar 2012 in mijn ogen meteen goed begint met de Prada Phone by LG 3.0. Niet dat ik verwacht dat dat een groot succes gaat worden, maar het is zo op het eerste gezicht wel een degelijk toestel met goede specificaties en een mooi design. Jammer is wel dat LG ook voor dit toestel weer laat met een update naar Android Ice Cream Sandwich komt. In Q2 van 2012 namelijk, wat LG kennende eerder eind juni dan begin april zal betekenen.

Verder verwacht ik dat LG qua specificaties lekker achter Samsung aan zal blijven modderen, met hopelijk toestellen die iets beter presteren dan de apparaten die LG in 2011 op de markt gezet heeft. En als LG die prestaties en vooral ook de betrouwbaarheid van zijn toestellen goed weet te krijgen, dan heeft de producent waarschijnlijk best een prima lineup voor 2012 klaarstaan.

Waar het bij LG allemaal om draait is echter niet de lineup, maar het consumentenvertrouwen. En ik zie het niet gebeuren dat dat binnen een jaar weer zo hoog ligt dat LG überhaupt nog veel toestellen zal kunnen slijten. Zelfs de mensen die LG afgelopen jaar een nieuwe kans wilden geven, zullen dat komend jaar niet zomaar nog een keer doen gezien LG het ook afgelopen jaar verknald heeft.

Dat gezegd hebbende hoop ik van harte dat LG in 2012 een aantal mooie en bovenal betrouwbare smartphones op de markt zal zetten, zodat het vertrouwen van de consument groeit en LG misschien in 2013 weer goed kan gaan lopen. Niet alleen omdat meer producenten meer concurrentie betekent en dus sowieso beter is, maar ook omdat LG in het verleden bewezen heeft dat het in principe best in staat is om erg goede telefoons uit de fabriek te pompen. Mits ze niet binnen een half jaar kapot gaan.

Prada Phone by LG 3.0 standaard

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters