De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 5

In dit artikel zullen we op een rijtje zetten wat er allemaal voor belangrijks gebeurd is in telecomland. Daarbij zullen we zowel een terugblik geven op 2009 als een kijkje in de toekomst met een vooruitblik op 2010. Elke dag zal er één besturingssysteem aan bod komen, met vandaag als laatste het iPhone OS.

Net als vorig jaar zal All About Phones nu, net voor de jaarwisseling, een overzicht geven van belangrijke gebeurtenissen in telecomland. Anders dan vorig jaar is de indeling nu gemaakt per besturingssysteem in plaats van per producent. Hiermee gaan we mee met de trend in de markt, die steeds meer gefocust is op software in plaats van hardware. Vanaf deze week tot aan de jaarwisseling zal elke dag om 16:00 uur een artikel online komen waarin we de hoogte- en dieptepunten van de verschillende besturingssystemen op een rijtje zetten, opgedeeld in twee hoofdstukken. Eerst komt een terugblik op 2009 aan bod, daarna een vooruitblik op wat er in 2010 allemaal gaat gebeuren. Vandaag bespreken we het laatste besturingssysteem: iPhone OS.

De iPhone is op vele manieren een mijlpaal in de geschiedenis van mobiele telefonie. Toen in 2007 Apple CEO Steve Jobs het toestel voorstelde, was het al een bestseller voor het toestel daadwerkelijk op de planken kwam. In de Verenigde Staten stonden honderden mensen in de rij voor een iPhone, die zelfs zeer prijzig is.

Het toestel had een simpel maar toch geweldig design: 1 knop en één groot capacitief scherm. Dat touchscreen was nog ongezien en ook de multitouch functies en de acellerometer van het toestel waren ongelooflijk. Het was ook één van de eerste toestellen die geen fysiek toetsenbord had. Ook dat was een trendsetter voor de volgende jaren. BlackBerry kwam met de Storm, een Blackberry zonder het befaamde toetsenbord. Apple geeft niet vaak officiële verkoopcijfers vrij maar volgens verschillende bronnen zouden er al 11 miljoen iPhones wereldwijd verkocht zijn.

In 2007 zagen we de eerste generatie iPhone, in 2008 de iPhone 3G en dit jaar de iPhone 3GS. De 3GS bracht op het vlak van hardware niet zoveel nieuws, alleen een betere processor en een digitaal kompas. De geruchten over de opvolger van de 3G bestonden vooral uit de zogenaamde iPhone Nano. Een kleinere, goedkopere versie van de iPhone die voor minder geld beschikbaar zou komen. Dat is tot nu toe nog steeds geen realiteit geworden.

Wat wel met de iPhone 3GS kwam is de langverwachte software update. Die bracht eindelijk een copy and paste-functie en een heleboel bug-fixes. Maar dankzij die update was het mogelijk om turn-by-turn navigatiesoftware uit te brengen voor het platform, nog zo’n langverwachte functie.

Ook heeft de App Store dit jaar echt zijn gouden tijd gehad. Onlangs vierde Apple nog de één miljard downloads die de App Store telt en niet veel later kon de App Store de twee-miljardste download verwerken. De App Store heeft zeker zijn plaats in de geschiedenisboeken verdiend, want ook die heeft voor revolutie gezorgd. Sony Ericsson kwam met PlayNow, Nokia met de Ovi Store, Android kreeg Android Market en Windows Mobile kreeg Windows Marketplace. Allemaal gebaseerd op het revolutionaire idee van Apple: de App Store.

Het was in 2009 niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zowel de medewerkers van de klantendienst, juridische dienst en de mensen bij Public Relations bij Apple hebben dit jaar overuren mogen kloppen en kunnen dus waarschijnlijk wel een flinke eindejaarspremie verwachtten. De ontwikkelaars waren lastig tegenover Apple omdat vele applicaties niet werden toegelaten in de App Store en er geen duidelijk beleid was en de gebruikers begonnen te klagen om diezelfde reden. De advocaten van Apple hebben het sowieso al niet makkelijk maar dit jaar was het toch een stuk moeilijker. Apple heeft dit jaar een hele serie rechtszaken kunnen opstellen en ondergaan, waaronder het kat en muis-spel tussen Nokia en Apple.

Vooruitblik

De iPhone heeft nog meer toekomst dan verleden. Het is zo goed als zeker dat Apple deze geldmachine niet zal laten vallen, laat staan verwaarlozen. Het is wel zo dat Apple toch met iets nieuws en vernieuwends moet komen, want stilstaan is achteruitgaan. Nokia komt met Maemo en Google met het opkomende Android, beide open-source en minder beperkingen voor ontwikkelaars dan Apple oplegt bij de iPhone.

Ook kan je er niet onderuit dat Apple met een Tablet gaat komen. Je leest en hoort het overal, en iedere dag komt er wel een gerucht bij dat waarschijnlijk toch niet de realiteit wordt, wat op de dag van aankondiging voor veel droevige gezichten zal zorgen. De tablet zou volgens die geruchten de ‘iSlate’ gaan heten en draaien op een gemodificeerde versie van het iPhone OS.

Nog iets wat we kunnen verwachten in 2010 is de nieuwe generatie iPhone. Niemand weet al hoe die gaat heten, maar voorlopig wordt de naam iPhone 4G gebruikt. Er is nog praktisch niks bekend over het toestel, wel dat het al bestaat en getest wordt. Er zijn wel al wat vage geruchten over het toestel. De grote vraag is of het toestel of de software een totale make-over krijgt of gewoon blijft zoals we hem nu kennen, met wat betere specificaties en snufjes. De iPhone 3GS werd minder verkocht dan de 3G. Dat hangt af van twee factoren: de iPhone 3G kwam met een tweejarig contract en de 3GS was ook niet zo vernieuwend dat het de volledige prijs waard was.

Apple gaat met iets vernieuwend en revolutionair moeten komen want al die tweejarige contracten komen stilaan tot een eind en het aanbod van aantrekkelijke toestellen word steeds groter en groter. Zowel het nieuwe besturingssysteem van Nokia, Maemo, en Google’s Android zijn veelbelovend en worden gezien als de iPhone killers. De nieuwe iPhone zal naar de Apple-traditie waarschijnlijk uitkomen in Juli. De iPhone 4G is erop of eronder.

2010 zal vast en zeker geen rustig jaar worden voor de telecomwereld. De economische crisis is officieel voorbij maar de gevolgen zullen we nu pas dragen. Het wordt beslist een moeilijk jaar, maar er zal geschiedenis geschreven worden. Gelukkig kan je er op rekenen dat All About Phones ook in 2010 weer alles in verband met telecom gaat behandelen om je op de hoogte te houden. De volledige All About Phones crew wenst je dan ook een gelukkig en gezond 2010 en hoopt dat ook in 2010 All About Phones je op de hoogte mag houden op het vlak van telefonie.

Apple

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters