De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 6

Het jaar 2011 stond voor RIM in het teken van de terugval. De producent zag op bijna alle vlakken zijn marktaandeel flink terugvallen en ook had het bedrijf te kampen met een grote storing en tegenvallende verkopen van zijn eerste tablet.

Dat fabrikant RIM een pijnlijk jaar achter de rug heeft, is veel mensen wel duidelijk. Terwijl in 2010 de bomen bij RIM nog tot in de hemel leken te groeien, is dat beeld in 2011 bijna 180 graden gedraaid. De fabrikant kreeg tegenslag op tegenslag te verwerken en het grootste probleem is dat het bedrijf stuurloos lijkt en 2012 er niet veel beter uit zal gaan zien.

Het jaar 2011 begon voor RIM goed. Er werd veel media-aandacht gegenereerd met de aankondiging van de nieuwe PlayBook, eind 2010. De geruchten over het nieuwe apparaat zouden tot en met maart aanhouden. Tot en met het Mobile World Congress 2011 mochten de media niet met de nieuwe PlayBook spelen, en door dat gegeven groeiden de verwachtingen over de eerste BlackBerytablet, waarvan in ieder geval wel duidelijk was dat het een gelikt ding zou worden.

De tablet was voorzien van nieuwe software van het bedrijf QNX dat RIM een paar maanden eerder had overgenomen. Uit onze eerste ervaring bleek al dat de prestaties bijzonder goed waren, het scherm erg mooi was en de tablet ook nog eens in de toekomst Android apps kon gaan draaien. Dat “in de toekomst” bleek echter een erg rekbaar begrip, en onder meer dat gegeven zou resulteren in slechte verkoopcijfers.

Ook begon het jaar met het uitlekken van de complete roadmap van RIM voor 2011. Achteraf kunnen we zeggen dat de roadmap tot in de details klopt en er maar weinig toestellen op ontbreken. Alleen de Torch 9810 ontbreekt op deze roadmap, een toestel dat dik 10 maanden later werd gepresenteerd. De knaller voor RIM moest in 2011 de BlackBerry Bold 9900 worden die tijdens BlackBerry World bekend werd gemaakt in mei, tezamen met de launch van de BlackBerry PlayBook.

De afzet van de PlayBook bleek al in een vroeg stadium tegen te vallen. De tablet beschikte simpelweg over te weinig apps en ook belangrijke functies zoals agenda, e-mail en contacten ontbraken nog op de tablet waardoor het apparaat door de Apple iPad 2 en sommige Android-tablets uit het water werd geblazen. Tijdens het bekendmaken van de financiële cijfers werd het leed pas echt duidelijk; RIM had slechts 500.000 tablets verkocht en kon daarmee zijn concurrenten niet bijbenen.

Het grootste probleem voor RIM afgelopen jaar waren de softwareperikelen die aan het eind van 2011 hun climax kregen. Het begon met het hernoemen van BlackBerry OS 6.1 naar BlackBerry OS 7. Volgens RIM was de update van de software groter dan eerst ingeschat en verdiende de software daarom een eigen versienummer. Vervolgens kwam de PlayBook uit met de nodige softwaremankementen zoals het ontbreken van belangrijke functies, omdat de fabrikant te weinig tijd had genomen om het apparaat ontwikkelen. Naast het ontbreken van functionaliteit wist de fabrikant ook de 2.0-update met niet minder dan een jaar uit te stellen naar februari 2012. Tot die tijd zal er geen agenda in de tablet zitten, en ook e-mail, contacten, de Androidemulator en Java-ondersteuning ontbreken.

Ook is het pijnlijk dat de PlayBook voorlopig geen BES-servers zal ondersteunen. De tablet was gericht op de zakelijke markt maar die kon maar slecht met de tablet uit de voeten omdat de tablet ook een BlackBerry-smartphone nodig heeft om deze functie te ontsluiten. Dit alles resulteerde in een zeer geringe afzet van de tablet en geruchten gaan zelfs dat RIM overweegt om het project te stoppen aangezien het meer geld gekost heeft dan het heeft opgeleverd.

Ondertussen blijft de nieuwe range van RIM met BlackBerry OS 7.0 redelijk verkopen, maar is de afzet afgevlakt. De nieuwe Bold 9900 doet het goed, onder meer in Nederland, wat van oudsher een BlackBerryland is, maar desondanks weet het toptoestel van RIM niet de iPhone en de talrijke Androids bij te benen. Als gevolg hiervan ziet RIM zijn marktaandeel wereldwijd sterk teruglopen en zelfs in thuisland Canada slinkt het marktaandeel in het voordeel van iOS en Android. In Amerika zien we hetzelfde beeld. Als gevolg hiervan ontslaat RIM 2000 personeelsleden om kosten te besparen.

Maar zelfs deze drastische stap lijkt jammer genoeg al te laat voor RIM. De fabrikant lijkt maar niet in staat om snel te kunnen schakelen en in te springen op de steeds veranderende markt. De afzet van de PlayBook bereikt een dieptepunt en de tablet is inmiddels afgeprijsd naar 199 dollar/euro in veel landen, waaronder Nederland. Tot overmaat van ramp ging de belangrijkste service van RIM enkele dagen plat; de BES servers waren onbereikbaar. Al het mobiele dataverkeer van RIM-klanten, zowel zakelijk als particulier, komt drie dagen lang volledig stil te liggen. Consumenten kunnen niet meer pingen en zakelijke klanten krijgen geen e-mail meer binnen en internetten is onmogelijk. De CEO van RIM biedt openlijk excuses aan maar het lijkt al te laat.

Het aandeel van RIM zakt na al deze slechte berichten steeds verder weg en de aandeelhouders sturen aan op een verkoop van het bedrijf. Als de twee CEO’s van het bedrijf hier geen gehoor aan willen, geven gaat een aantal aandeelhouders rebelleren. Zij proberen genoeg andere aandeelhouders achter zich te krijgen om het management van het bedrijf op de knieën te krijgen. Het aandeel RIM is nu zo nog weinig waard geworden dat verschillende partijen overnamegesprekken hebben gevoerd met de fabrikant. De twee Co-CEO’s willen daar echter niets van weten en slaan het aanbod af.

Als klap op de vuurpijl laat de CEO in de laatste drie weken van het jaar weten dat de toekomst van RIM allesbehalve zeker is. De nieuwe paradepaardjes van de fabrikant, voorzien van BlacKBerry OS 10-software, zijn tot eind 2012 vertraagd en het is maar de vraag of RIM zelfs die late deadline zal halen.

BlackBerry Bold 9900

 

BlackBerry Torch 9860

 

Vooruitblik

2012 lijkt een erg moeilijk jaar te gaan worden voor RIM. De producent heeft zichzelf namelijk stevig in de voet geschoten door te melden dat de eerste BlackBerry OS 10-producten eind 2012 pas op de markt komen. Dat betekent simpelweg dat we de komende vier kwartalen zeer sobere cijfers van RIM zullen gaan zien en ook steeds verder afnemende marktaandelen.

De producent zal weliswaar proberen het tij te doen keren, maar de kans dat dit lukt lijkt gering. Er is weinig uitgelekt over nieuwe producten van RIM voor 2012. De BlackBerryproducent heeft twee BlackBerry OS 10-producten gelekt, maar die gaan we voorlopig niet in de winkels zien. Er gaan zelfs geluiden dat RIM nog helemaal geen hardware klaar heeft staan op basis van de nieuwe software. Als dat zo is, wordt het moeilijk om zelfs 2012 nog te halen met de presentatie van nieuwe smartphones.

Producten op basis van BlackBerry OS 7 zijn nog niet naar buiten gekomen, maar het jaar moet nog binnen. De verwachting is wel dat tijdens BlackBerry World, in mei 2012, nieuwe BlackBerry OS 7-producten aangekondigd zullen worden om de afzet van de producent zo veel mogelijk op peil te houden. Daarnaast ibestaat de kans dat een nieuwe tablet van RIM bekendgemaakt zal worden met de nieuwe BlackBerry 2.0 software van QNX. Er gaat al een tijd een gerucht dat RIM ook met een 10-inch variant van de PlayBook op de markt wil komen, maar tot nu toe is daar weinig bewijs voor gevonden.

De kans is groot dat RIM in 2012 overgenomen zal worden. Omdat de afzet, omzet en het marktaandeel steeds verder dalen, zal ook de beurskoers van de fabrikant nog verder afnemen. Hierdoor wordt RIM een makkelijke overnameprooi en behoort een vijandige overname tot de mogelijkheden. Vooral webshop Amazon lijkt erop gebrand om een eigen hardwareleverancier te verkrijgen voor zijn Kindle-tablets. De webshop zou ook plannen hebben om een eigen smartphonelijn uit te brengen. Ook Facebook en Microsoft worden genoemd als mogelijke overnamekandidaten, omdat beide partijen eigen mobiele hardware willen gaan fabriceren.

Duidelijk is wel dat 2012 het zwartste jaar van de fabrikant in de geschiedenis lijkt te gaan worden. De fabrikant heeft namelijk weinig kruit om mee te schieten en de kans dat het smeulende lontje wordt uitgedrukt door een concurrent, groeit met de dag. Desondanks kan de fabrikant best in alle stilte bezig zijn met een grote troefkaart, eentje die het angstvallig heeft weten stil te houden. Maar RIM staat niet bekend als een bedrijf dat goed is in het bewaren van geheimen. De toekomst van Research in Motion is dus erg wankel.

BlackBerry QNX

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters