De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 6 2013

Fabrikant Apple weet sinds de introductie van de iPhone records op records te breken. In 2012 was dit niet anders, maar wel week de fabrikant voor het eerst van haar patroon af.

Sinds de introductie van de Apple iPhone, inmiddels al vijf jaar geleden, weet Apple records op records te breken als het gaat om financiële cijfers. Apple is samen met Samsung marktleider wereldwijd op de smartphonemarkt. Desondanks weet Apple het gros van de daadwerkelijke winst in deze markt naar zich toe te trekken, iets waar menig concurrent met afgunst naar kijkt. De marge van een gemiddelde iPhone ligt rond de 50 procent en die van een iPad rond de 25 procent. Als je rekening houdt met het feit dat de nummer 2 in deze markt, Samsung, een gemiddelde marge heeft van rond de 17 procent op haar producten dan is het ook niet verwonderlijk dat Apple inmiddels zijn schatkist heeft weten uit te bouwen tot rond de 130 miljard dollar.

“2012 was echter niet alleen maar koek en ei voor Apple.”

2012 was echter niet alleen maar koek en ei voor Apple. Ondanks de mooie groei in afzet, omzet en winst, zag het bedrijf haar kostbare reputatie toch een beetje afnemen. Allereerst had dit te maken met een toeleverancier van Apple, Foxconn. Bijna niemand had ooit van Foxconn gehoord totdat opeens in de media kwam dat de medewerkers daar met middeleeuwse taferelen te maken kregen zodra ze op hun werk aankwamen. Allereerst worden ze tot de dag van vandaag zwaar onderbetaald en daarnaast zijn werkdagen van 18 uur meer de regel dan een uitzondering. Overigens laat niet alleen Apple zijn producten door Foxconn maken, maar als belangrijkste klant van Foxconn was het wel Apple dat de klappen kreeg.

Dit alles beïnvloedde Apple direct aangezien Foxconn alle iPhones, iPads en MacBooks en iMacs assembleert voor de grootmacht. Apple reageerde hierop door zelf haar fabrieken te gaan keuren en te onderwerpen aan de nodige tests. Langzaam maar zeker verbeterde situatie. Overigens rees in Apple’s thuisland Amerika ook een steeds grotere vraag rondom het productieproces van Apple-producten. Want hoe kan het zo zijn dat ’s werelds grootste computer en smartphone-fabrikant alle productie in het buitenland heeft zitten en niets in Amerika? Ook hier moest Apple gehoor aan gaan geven en inmiddels is Apple voorzichtig bezig om de productie van haar iMac naar Amerika over te sluizen.

Het grootste probleem echter in 2012 voor Apple was iets wat twee jaar daarvoor al in gang was gezet; het uitlekken van nieuwe producten die nog niet aangekondigd waren. Apple staat bekend om haar geheimhouding, echter lijken haar toeleveranciers zich minder te kunnen vinden in deze strenge regels. Het bijzondere in 2012 was dat niet alleen de iPhone te vroeg naar wist te treden, maar daadwerkelijk alle nieuwe producten die Apple dit jaar aankondigde waren vooraf al uitgelekt. Website Macrumors heeft dan ook mooi opgesomd wat er allemaal vooraf was uitgelekt.

2012 was ook het jaar dat Apple van haar standaard patroon afweek. De fabrikant heeft zich tot nog toe altijd als bedrijf gepositioneerd dat de markt leidt, niet zo zeer achtervolgt. Oftewel, in het verleden had Apple nauwelijks een boodschap aan trends in haar eigen markt. Sterker nog, het bedrijf creëerde deze zelf zoals bijvoorbeeld met de iPhone en de iPad. In 2012 week Apple hier van af en ging het voor het eerst daadwerkelijk haar concurrenten achteraan.

Dit begon met de introductie van de Apple iPad 3. Dit apparaat was namelijk het laatste voorbeeld van een product waarop Apple voor het eerst weer een nieuwe trend wist neer te zetten; eentje voor hoge resolutie schermen. Echter vanaf de iPhone 5 ging de fabrikant de markt volgen. Apple en oprichter Steve Jobs waren er altijd heilig van overtuigd dat een 3.5-inch het ideale formaat voor een smartphone was. Hier zijn ze in 2012 op terug gekomen aangezien heel de wereld in 2011 al over was gestapt op smartphones met minimaal een 4.3-inch scherm.

Ook in de markt die Apple zelf gecreëerd had ging de fabrikant opeens concurrenten achterna. De introductie van de Apple iPad mini betekende simpelweg dat Apple in een lager segment kan mee komen en een apparaat in de markt weet neer te zetten zie met de 7-inch tablets kan concurreren. Desondanks heeft zich in 2012 een markt ontwikkeld voor tablets die een bijzonder lage prijs kennen van rond de 200 dollar. Apple heeft hierop nog geen antwoord gegeven middels een product. De vraag is natuurlijk of in 2012 Apple een leidende rol weer gaat innemen of juist weer op de markt gaat reageren, net zoals in 2012 grotendeels het geval was.

Vooruitblik

“2013 belooft voor wat betreft Apple nieuws een niet zo spannend jaar te gaan worden.”

2013 belooft voor wat betreft Apple nieuws een niet zo spannend jaar te gaan worden. Dat is tenminste zo als je uitgaat van Apple’s ‘natuurlijke’ cyclus die een spanwijdte van twee jaar heeft. Elke twee jaar weet Apple namelijk al haar producten grondig opnieuw vorm te geven en te voorzien van de laatste nieuwe snufjes. Probleem is echter dat dit allemaal al in 2012 gebeurd is en dat betekent dus dat 2013 het welbekende tussenjaar wordt. Een jaar dus waarin toestellen als de iPhone 3GS, de iPhone 4S en de iPad 2 aangekondigd zijn.

De kans is groot dat in het komend jaar de Apple iPhone 5 de iPhone 5S gaat heten en over een snellere processor gaat beschikken en misschien een betere camera. Het design zal echter hetzelfde blijven. Dit geldt ook voor de iPad, al kan dit nog wel eens de categorie zijn waar Apple dit jaar flink op gaat uitpakken.

De fabrikant heeft namelijk in 2012 tweemaal een nieuwe iPad aangekondigd, de iPad 3 en de iPad 4. De iPad 4 verschilt dan wel amper van de iPad 3, opmerkelijk is deze stap wel aangezien een dergelijk toestel gekeken naar de cyclus bestemd was voor 2013. Dat betekent dat Apple misschien in 2013 de iPad helemaal opnieuw vorm gaat geven, iets waar menig gadgetliefhebber een natte droom van kan krijgen.

Ook de iPad mini lijkt in 2013 zo goed als zeker over een retina scherm te gaan beschikken maar geen nieuw design. De vraag is wel of Apple haar iPad mini nog goedkoper weet te maken zodat het mee kan komen met de 200 dollar kostende tablets. Daarnaast is de kans groot dat alle Mac’s en MacBook’s ook richting de retina kant gaan in 2013.

De grote verrassing voor 2013 wordt hopelijk iOS. Voor 2013 staat iOS 7 op het programma en het toffe hiervan wordt, hopelijk, dat de legendarische ontwerper Jonny Ive zijn stempel op het OS heeft weten te drukken. Ive is namelijk sinds een paar maanden eindverantwoordelijke geworden voor alles wat met vormgeving te maken heeft binnen Apple. Dus of het nou gaat om het design van de iPhone, Macbook, iPad of iTunes, iOS en Apple Maps, Ive zal voortaan overal zijn stempel van goedkeuring op moeten gaan zetten. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat we in iOS 7 de eerste vroege tekenen gaan zien van Ive’s design-kunsten. Een goede eerste stap zou zijn om alle neppe leren motiefjes uit het OS te slopen en te vervangen door een modern design ala Google Maps voor iOS bijvoorbeeld.

De kans lijkt ook met de maand groter te worden dat Apple een eigen televisie in de markt zal gaan zetten. Deze nieuwe 40″ tot 50″ televisie staat voor Q4 2013 op het programma, aldus de toeleveranciers van de fabrikant. Hiermee wil Apple de gehele huiskamer gaan domineren en zich kronen tot contentleverancier van de gehele aardbol. De kans is uiteraard groot dat de Apple iTV naadloos met alle andere producten zal gaan samenwerken en een diepe intergratie krijgt met iTunes en op iOS zal gaan draaien en dus eveneens apps zal gaan draaien.

Een ding staat wel alvast vast voor Apple in 2013; de fabrikant zal wederom onder het vergrootglas liggen net als in de voorgaande jaren en daarnaast zal haar winst wederom astronomische proporties gaan aannemen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters