De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 6

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. In dit aritkel: Symbian.

Het afgelopen jaar is voor Symbian een erg roerig jaar geweest, met een aantal erg belangrijke ontwikkelingen. De belangrijkste daarvan was misschien wel dat Nokia de, nog redelijk recent opgerichte, Symbian Foundation de deur uit deed. De Foundation beheerde eigenlijk heel Symbian en deed ook de ontwikkeling van het besturingssysteem, maar beheert nu alleen nog maar wat licenties. Dat wil zeggen dat de gehele ontwikkeling van en strategie achter Symbian weer volledig in de handen van Nokia is.

Een andere belangrijke ontwikkeling was het feit dat de twee grootste partners van de Symbian Foundation naast Nokia aangaven voorlopig geen heil meer in het systeem te zien. Eerst liet Sony Ericsson weten dat de ontwikkeling van Symbian-toestellen binnen het bedrijf voorlopig niet meer aan de orde is en later deed Samsung er nog een schepje bovenop door zelfs alle Symbian gerelateerde content door de gootsteen te spoelen. Exit Symbian, dus. Een aantal loyale Symbian-blogs had er ook geen zin meer in en besloot het systeem niet meer te verslaan.

Vooral het feit dat Sony Ericsson geen heil meer ziet in Symbian komt wel hard aan. Nog geen jaar eerder bracht het bedrijf met de Satio haar redder in nood uit in combinatie met het besturingssysteem, en ook het afgelopen jaar droeg Sony Ericsson met haar Vivaz-lijn nog wel een steentje bij aan het overleven van Symbian.

En ook Nokia zelf ijkt minder vertrouwen te hebben in Symbian. Dit jaar maakte de producent namelijk bekend het besturingssysteem tot de goedkopere toestellen te degraderen en de belangrijke N Series zelfs helemaal niet meer van Symbian te gaan voorzien. Later krabbelde het moederbedrijf van het besturingssysteem wel een beetje terug door te zeggen dat de dure zakelijke toestellen nog wel van Symbian voorzien zullen blijven.

Ondanks al die negatieve berichten, gebeurden er dit jaar ook wel wat positieve dingen voor Symbian. Zo verscheen een geheel nieuwe versie van het systeem, weliswaar met wat vertraging, op de markt. En voorlopig verkoopt de pionier van dit Symbian^3-besturingssysteem, de N8 in ieder geval goed. Over de andere toestellen, de C7 en C6, valt nu nog weinig te zeggen. Ook het feit dat Symbian nog steeds het meestverkochte besturingssysteem ter wereld is, is natuurlijk heugelijk voor Nokia.

Nokia N8-00 piano

 

Nokia C7-00 piano

 

Nokia C6-01 piano

 

Vooruitblik

Nokia trapt het jaar 2011 voor Symbian goed af met de E7-00, maar wat daarna gaat gebeuren is nog grotendeels onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het achtervoegsel ^3 langzaam zal verdwijnen omdat het niet meer relevant is. Nu is het nog handig om de nieuwe Symbian-versie van de oude te onderscheiden, maar uiteindelijk zal het besturingssysteem naar één versie gaan die steeds updates krijgt van Nokia. Hoe die eerste updates er ongeveer uit gaan zien, vertelde Nokia onlangs.

Het is waarschijnlijk dat er nog enkele toestellen zoals de C5-00 en de E5-00 uit zullen komen met Symbian S60 3rd edition, de non-touch-versie van het platform. Vroeg of laat zal echter ook Symbian volledig op touch overgaan en dan komt die versie te vervallen. Hoewel het gissen is wanneer dat precies gaat gebeuren, verwachten we dat dat ergens eind 2011 of begin 2012 zal zijn.

Belangrijker is wat er met Symbian als touch-besturingssysteem gebeurt. In 2011 is dat wel zo’n beetje duidelijk. De interface van het systeem zal beter worden en zo kan het systeem beter meekomen met Android en zal het ook vooral het gevecht aangaan met de wat goedkopere Androids. De kans is erg groot dat in 2011 alle C6- en C7-toestellen uitgebracht gaan worden met Symbian^3 en dat ook de E6, E7, X5, X6 en X7 die strategie zullen volgen. Bij de N8 zal het erom spannen of er Symbian of MeeGo op draait en de C5 en E5 zullen of met Symbian^3 of met Symbian S60 3rd edition uitgerust gaan worden. En wellicht komt er nog een X3 of een C3 met Symbian erop, hoewel die kans klein is.

Nu Sony Ericsson en Samsung het besturingssysteem van Nokia gedumpt hebben zal Nokia als enige overblijven om Symbian-toestellen te maken. Het besturingssysteem zal dan ook alleen op de bovengenoemde toestelseries terecht komen en rustig verder evolueren. Verder zal er weinig met het systeem gebeuren in 2011, pas in 2012 gaat het er om spannen of Nokia het platform überhaupt blijft ondersteunen en zullen ook de 7- en misschien wel 6-series van Nokia overgenomen worden door MeeGo.

Het marktaandeel van Symbian zal, ondanks pogingen van Nokia om veel Symbian-toestellen te verkopen, blijven dalen in 2011 en dat vooral aan MeeGo en Android weggeven. Het tempo daarvan zal grotendeels afhangen van de ontwikkeling van MeeGo en de hardware waar Nokia mee weet te komen, want voorlopig loopt die een beetje achter op die van de concurrerende besturingssystemen.

Nokia E7-00 AAP

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters