De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 7

In deze serie blogs hebben we in de periode tussen kerst en oud en nieuw dagelijks één van de grote telefoonfabrikanten besproken. Zowel het afgelopen jaar kwam aan bod en ook onze verwachtingen voor volgend jaar kwamen langs. Dat geldt natuurlijk ook voor de blog van vandaag. In deze grote finale behandelen we Nokia, de producent die met afstand het meest roerige jaar achter de rug had van alle producenten.

Het jaar begon al meteen goed voor Nokia. Hoewel de producent zelf op dat moment weinig nieuws naar buiten bracht, was Nokia toch volop in het nieuws. Dat begon toen Nokia, zonder dat zelf te willen, zo goed als van de Amerikaanse smartphonemarkt verdween. In deze markt ben je eigenlijk niets zonder providers, en de deals die Nokia had gesloten werden begin 2011 allemaal gecanceld. Eerst besloot AT&T de X7 niet meer te gaan verkopen, en vervolgens knikkerde T-Mobile de C5-03 uit het assortiment voordat het toestel ook maar op de markt gekomen was. Later in het jaar begon Nokia zelf overigens ook met die praktijken: halverwege het jaar kondigde Nokia aan de Japanse markt te laten voor wat het is. En sommige toestellen werden in minder landen op de markt gebracht en de Nokia 600 werd zelfs stilletjes door de achterdeur de wereld uit geholpen voordat hij op de markt kwam.

Een andere gebeurtenis die in het begin van 2011 centraal stond voor Nokia, was natuurlijk de partnership met Microsoft. Geruchten speelden al langer, en die werden extra aangewakkerd toen Nokia’s CEO Stephen Elop eind januari liet weten dat Nokia open staat voor een overschakeling naar een nieuw besturingssysteem. Vervolgens lekte een aantal dagen voor de start van het Mobile World Congress de beruchte memo van Elop. Daarin vertelde de CEO dat Nokia momenteel op een brandend olieplatform staat en dat het bedrijf daar zo snel mogelijk af moet springen. Dat platform was natuurlijk Symbian, waar Nokia aan moest ontkomen door zich aan een ander besturingssysteem te binden. Of dat Android of Windows Phone zou worden, was nog niet helemaal duidelijk. Twee dagen later kondigde Nokia dan ook aan samen te gaan werken met Microsoft om Windows Phones op de markt te brengen. Diezelfde dag liet Nokia weten Symbian en MeeGo op termijn uit te faseren. Dat zal overigens nog wel een aantal jaar duren overigens, zo meldde Elop. Een aantal dagen later tijdens het Mobile World Congress deed de CEO van Nokia er nog een schepje bovenop door te zeggen dat het verslaan van Android één van de doelen van Nokia is.

Dat wakkerde de leegloop van Nokia, die na de aanstelling van Elop al begonnen was, alleen maar aan. Zo was er de CTO die het bedrijf verliet uit onvrede met het beleid van Elop. De voorzitter van de raad van bestuur en het hoofd smartphones van Nokia stapten al op nadat Elop aangesteld werd. En als we geruchten, onder andere afkomstig van Eldar Murtazin, mogen geloven zijn er nu nog steeds getalenteerde werknemers van Nokia die opstappen omdat ze bang zijn samen met hun bedrijf ten onder te gaan.

Portfoliotechnisch was de eerste helft van 2011 niet zo spannend voor Nokia. Het vlaggenschip van die tijd was de Nokia E7-00, die al halverwege 2010 bekend gemaakt was. Geen slecht toestel op zich, maar Symbian verkocht gewoon niet meer en dus was ook de E7 geen enorm succes. Vervolgens volgde een tweetal toestellen met Symbian Anna erop. Later kabbelde die ‘oude’ Symbian-lineup nog een beetje door. Symbian Belle werd uitegebracht en daarop kwam Nokia met toestellen als de Nokia 701 en Nokia 700. Nokia lijkt daar in Nederland overigens niet zo veel vertrouwen in zo lijkt het: zowel de Nokia 701 als de Nokia 603 kwamen niet in Nederland uit, en de Nokia 700 werd alles behalve groots in de markt gezet.

Spannender was de ‘nieuwe lineup’ van Nokia die ingeluid werd door de N9. Hoewel het toestel in veel landen niet uitgebracht is en daardoor niet eens de kans heeft gekregen een succes te worden, gaf het wel een nieuwe koers voor Nokia aan. Het was de basis voor de Windows Phonelijn van Nokia en tevens de eerste moderne smartphone die Nokia sinds tijden uitbracht. De echte nieuwe lineup van Nokia werd tijdens Nokia World aangekondigd en is nu net in de winkels te vinden. Aangevoerd door de Lumia 800 biedt deze lijn met de Lumia 710 en een aantal Asha-toestellen over het hele prijssegment een aantal eigentijdse toestellen.

Hoe dat allemaal verkoopt is afwachten. Over de Lumia 800 kwam van Nokia zelf een redelijk positief rapport, maar daar zijn naast positieve ook negatieve berichten over. Dus totdat Nokia haar officiële kwartaalcijfers vrijgeeft zullen we dat niet weten. Die cijfers zullen deels de toekomst van Nokia bepalen, maar daarover later meer.

Het grootste deel van de resultaten van Nokia het afgelopen jaar was in ieder geval niet positief. In Q1 ging Nokia al flink onderuit en verkocht het bedrijf maar liefst twaalf procent minder telefoons. Niet later daarop volgde het bericht dat Nokia in West Europa van de troon gestoten is door Samsung. En naar verwachting zullen er steeds meer landen zijn waar Nokia niet meer de grootste telefoonproducent is. Halverwege het jaar kwam naar buiten dat Nokia zich genoodzaakt ziet om een aantal fabrieken te sluiten en 3500 werknemers op straat te zetten. De daarop volgende kwartaalcijfers vielen mee, maar de cijfers waren zeker nog rood.

En hoewel Nokia in het laatste deel van afgelopen jaar echt met zijn nieuwe strategie is begonnen, zijn de berichten op financieel gebied die we in de laatste maand van 2011 gezien hebben niet positief. Nokia schijnt zijn premiummerk Vertu de deur uit te willen doen om meer geld voor de kernbusiness over te houden en het gerucht dat Nokia zelf in de etalage staat werd ook weer aangewakkerd. En dit keer kwam de uitspraak niet van zomaar iemand, maar van niemand minder dan de Danske Bank. En uiteindelijk resulteerde dat alles erin dat het aandeel van Nokia net voor de kerst een historisch dieptepunt bereikte en Nokia het jaar dus redelijk zuur afsloot.

Je zou dan ook kunnen zeggen dat Nokia in 2011 een heel ander bedrijf is geworden, maar nog wel met de ellende van vroeger zit. Met het nieuwe portfolio is Nokia heel goed op weg, maar financieel klopt er nog niets van en zal Nokia erg hard moeten werken om er weer bovenop te komen.

Nokia Lumia 800 AAP

 

Vooruitblik

De eerste details over de lineup van Nokia zijn al uitgelekt en die zullen ongetwijfeld wel kloppen. Duidelijk is dat Nokia op de korte termijn gewoon de Lumialijn zal uitbreiden en nog wat Symbiantoestellen zal uitbrengen.

Onder die laatste categorie valt de gelekte Nokia 803. Dat wordt schijnbaar de opvolger van de Nokia N8. Ik denk dat dat betekent dat Nokia met de toestellen die heel speciaal ergens op gericht zijn, de camera in dit geval, nog Symbian zal gebruiken. Daar zullen vast ook goedkopere toestellen tussen zitten.

Alle andere smartphones van Nokia zijn natuurlijk Windows Phones volgend jaar. Om te beginnen zullen daar de Lumia 601 in het goedkopere segment en de Lumia 900 in het duurdere segment zijn. Een tijd geleden ging het gerucht dat Nokia in 2012 twaalf Windows Phones op de markt gaat brengen. Ik verwacht zelf dat dat er wat meer zullen zijn en dat Nokia zo veel mogelijk verschillende modellen zal bieden, met een prijs tussen de 200 en 500 euro. Daar zal men denk ik dezelfde strategie als Sony Ericsson voor aanhouden. Dat wil zeggen twee of drie verschillende chipsets gebruiken en daar een groot aantal toestellen omheen bouwen. Dat drukt kosten en biedt toch een flink portfolio, wat Nokia zeker kan gebruiken.

Nokia heeft al aangegeven daarbij voor te gaan boorduren op het design van de Lumia 800 en een aantal handigheidjes van de software van de N9 naar Windows Phone te brengen. Daarnaast heeft het bedrijf al laten doorschemeren volgend jaar wel in staat te zijn om het OS van Microsoft qua interface aan te passen. Als dat echt zo is, wat ik wel verwacht, dan zal dat natuurlijk zeker gebeuren.

Verder zijn er ook nog wat geruchten over andere besturingssystemen die Nokia op termijn wellicht gaat ondersteunen. Dat is allereerst Android als Plan B, waar ik persoonlijk niets van geloof. Wat ik wel geloof, is dat Nokia op enig moment met een lowend-OS zal komen. Volgens de geruchten heet dat Meltemi, wat natuurlijk zomaar zou kunnen. Ik denk alleen niet dat dat in 2012 al aan de orde zal zijn.

Op tabletgebied is er nog veel onduidelijkheid bij Nokia. Ik denk dat Nokia wel een tablet op de markt zal brengen, zodra Microsoft daar goede software voor heeft. En dat zou met Windows 8 in 2012 natuurlijk beest het geval kunnen zijn. Ik zie het trouwens ook wel gebeuren dat die tablet, zoals zovelen, flopt en dat Nokia vervolgens besluit toch alleen met telefoons verder te gaan, zoals dat ook met de Booklet gebeurde een tijd terug.

Nokia Lumia 601

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters