De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – Deel 7 2013

Samsung heeft een erg goed jaar achter de rug en is hierdoor uitgegroeid tot ’s werelds grootste telefoonfabrikant. In 2013 wordt het zaak om deze voorsprong vast te houden en te blijven innoveren.

“Een aantal mooie producten voor Samsung in 2012 dus, maar de tabletmarkt blijft nog een zorgenkindje.”

Samsung kan tevreden terugkijken op 2012. De fabrikant zette haar stevige groei namelijk het afgelopen jaar goed door en Samsung Mobile wist dan ook het meeste bij te dragen het afgelopen jaar aan de totale omzet van Samsung zelf. Het jaar begon echter rustig bij Samsung. De fabrikant begint het jaar altijd wat stilletjes en gaat vanaf het MWC, eind februari elk jaar, plots in een stroomversnelling te werk. Ook in 2012 was dat het geval. Tot aan het MWC wist Samsung een tweetal low-end-producten aan te kondigen. Echter tijdens het MWC, eind februari, kwamen de eerste grote knallers daadwerkelijk aan het oppervlak.

De belangrijkste aankondiging op het MWC was de Galaxy Note 10.1, een tablet variant van de originele Galaxy Note. Het zou nog zes maanden duren alvorens de tablet in aangepaste vorm de markt zou gaan bereiken. Dit had te maken met de aankondiging van de Apple iPad 3 en diens hoge resolutie scherm. Samsung besloot toen, net zoals in 2011 overigens met de Galaxy Tab 10.1, om de tablet te voorzien van wat betere specs. Er werd 2GB aan ram in de tablet geplaatst, het pennetje kreeg een eigen sleuf in de tablet zelf en daarnaast haalde Samsung ook haar eigen snelle processor van stal voor de tablet.

De Galaxy Note 10.1 was geen doorslaand succes voor Samsung. De fabrikant heeft nog steeds grote moeite om de tabletmarkt wat punten van Apple af te snoepen. Ondanks dat Samsung in deze markt op een stevige tweede plek staat is Apple met haar iPad nog steeds heer en meester. Een echt antwoord op de iPad had Samsung pas aan het eind van 2012 klaar liggen met de Nexus 10. De tablet beschikt over een scherm met een hoge resolutie, prima specificaties en een bijzonder lage vanaf prijs van 400 dollar. Nadeel is wel dat deze tablet niet in alle landen verkocht wordt, waaronder Nederland.

Op het smartphone gebied ging het Samsung wederom voor de wind. In mei was het dan tijd voor de langverwachte Galaxy S III. De gehele wereld lijkt tegenwoordig naar twee smartphones uit te kijken in een jaar, het paradepaardje van Apple en het paradepaardje van Samsung. De Galaxy S III was zo een toestel maar de eerste reacties van het toestel waren lauw tot positief en dus niet onverdeeld positief zoals bij de Galaxy S en de Galaxy S II.

Samsung koos er voor om de Galaxy S III een eigen design mee te geven een een nieuwe interface. Echter sprongen beide er niet echt uit op papier en in het echt waardoor de pers al snel tot de conclusie was dat het een meer dan prima toestel is, maar geen spannende of innovatieve zaken heeft mee gekregen. Samsung beloofde een draadlooslader voor het toestel op de markt te gaan brengen, maar heeft dat tot de dag van vandaag nagelaten.

Ondanks dat de pers niet onverdeeld positief was, is de Samsung Galaxy S III opnieuw een kassucces voor de Koreaan geworden. Het toestel heeft de records van zijn voorganger flink verbroken en noteert in Nederland al sinds de release de nummer 1 positief in de GFK. Desondanks lijken de verwachtingen voor 2013 hooggespannen voor de opvolger van deze S III.

Samsung sloot het jaar af met twee belangrijke apparaten. Tijdens de IFA wist Samsung eveneens de langverwachte Galaxy Note II aan te kondigen. Dit toestel is een zogenaamde phablet en deze categorie heeft Samsung zelf gecreëerd met de originele Galaxy Note. Dit bleek al snel een regelrechte hit en ook de nieuwe Galaxy Note II, die overigens vol zat van bijzonder goede specs, wist het succes van zijn voorganger al snel voorbij te schieten. Daarnaast introduceerde Samsung samen met Google ook nog eens de Nexus 10 en het jaar was compleet voor de Koreaan.

Een aantal mooie producten voor Samsung in 2012 dus, maar de tabletmarkt blijft nog een zorgenkindje.

Vooruitblik

Het jaar 2013 wordt voor Samsung een jaar waarin het moet gaan innoveren. De fabrikant loopt namelijk het risico om het label ‘same old same old’ mee te gaan krijgen. Zo zouden we het toejuichen als Samsung eens van het plastic zou gaan afstappen voor haar smartphones en tablets en daarnaast eens iets met content zou gaan doen.

Een voorzichtige stap heeft Samsung overigens op het gebied van content in 2012 al gemaakt. Samsung wist toen een eigen muziekdienst over te nemen en vervolgens mee te leveren op haar smartphones. Het probleem voor 2013 en 2014 wordt dat de specificatie-race zo goed als over zal zijn. Immers, de gemiddelde high-end smartphone zal in 2013 over een Full HD 5-inch scherm gaan beschikken, een quadcore-processor, 2GB aan ram en een 13-megapixelcamera. Men moet zich gaan onderscheiden op het design en de diensten en functionaliteit die het mee levert op haar toestellen.

Samsung heeft met namen op het contentvlak een zware achterstrand aangezien het alleen nog maar een eigen muziekwinkel heeft in eigen beheer. De rest licenseert het bedrijf alleen maar van andere kleine bedrijfjes. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Apple en diens iTunes Store of naar Sony en haar Play Store, dan kun je bij die fabrikanten terecht voor al je muziek, films, series en boeken via een enkel account. Bij Samsung moet je voor elke dienst een nieuw account creëren en is ook de gebruikservaring niet optimaal.

“Laten we hopen dat ze nu ook wat meer innovatie gaan laten zien in hun producten voor het komend jaar.”

Samsung loopt nog wel eens de kantjes er af en zal zich dit waarschijnlijk niet meer in 2013 kunnen veroorloven. De fabrikant moet meer de premium kant zich op gaan begeven en gelijktijdig toch toegankelijk blijven. Daarnaast zal Samsung veel aandacht moeten gaan geven in 2013 aan haar tablets zodat deze beter mee kunnen komen met die van Apple.

Samsung zal dit over twee flanken gaan proberen. Allereerst lijkt de belangrijkste kant de Windows 8 kant te gaan worden. Althans, dat ging iedereen vanuit vlak voor de lancering van het OS. Inmiddels zijn de meningen over het OS flink verkoeld en lijkt Microsoft, en daarmee Samsung, een flink probleem te gaan krijgen. Windows 8 RT is dan wel erg geschikt voor tablets, maar voor computers minder. En dat betekent dus ook minder apps voor het platform, met alle gevolgen van dien. De tweede kant is uiteraard de Android kant en de kans is groot dat we op het MWC eind februari een tablet zullen zien met gelijke specs als de Nexus 10, maar dan van Samsung zelf en niet van Google. Deze variant zal dan wel wereldwijd verkocht gaan worden door de Korean.

Samsung wist ons in 2012 te verrassen met de Galaxy Camera, een camera die op Android loopt. Het zou tof zijn als Samsung ook in 2013 is uit de hoge goed weet te toveren. Daarnaast is de kans groot dat de fabrikant ook de convergentie zal gaan opzoeken met haar televisies in het komend jaar. En misschien, heel misschien, zien we zelfs wel de eerste smartphone van Samsung met daarin een buigbaar scherm waar de laatste tijd zo veel over te doen is geweest.

Duidelijk is wel; Samsung zal in 2013 ook weer aan kop blijven en in hoog tempo nieuwe smartphones op de markt gaan brengen. Laten we hopen dat ze nu ook wat meer innovatie gaan laten zien in hun producten voor het komend jaar.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters