De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 7

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uitspreken. In dit aritkel: de iPhone.

2010 was voor het eerst een jaar waarin de iPhone geen vlekkeloos bestaan had. Het begon al toen de nieuwe versie van de iPhone voor de eerste keer ooit vroegtijdig uitlekte. Of dat een nieuw beleid van Apple is of een ongewone slordigheid is natuurlijk de vraag, maar het is in ieder geval niet zoals we dat gewend zijn van Apple. In ieder geval had de aankondiging van de iPhone 4 weinig echte verrassingen meer.

De iPhone 4 wist weer heel wat mensen op de iOS-trein te krijgen, met een recordaantal reserveringen en ook nu nog indrukwekkende verkoopcijfers. Het afgelopen kwartaal gingen er 14 miljoen iPhones de deur uit bij Apple.

Toch was de launch van het nieuwe iOS-apparaat geen probleemloze. Er waren wat probleempjes met het scherm en bovenal had de iPhone 4 het niet makkelijk met zijn bereik. Dat werd zelfs zo erg dat Apple een extra persconferentie inlaste en Samsung een ludieke actie begon om het falen van Apple een beetje uit te melken.

Een andere erg belangrijke ontwikkeling het afgelopen jaar met betrekking tot de iPhone was dat veel exclusiviteitsdeals rondom het toestel afliepen. Zo ook in Nederland, waar KPN en Vodafone de telefoon in hun assortiment opnamen. Dat betekent nog meer iPhones voor Apple, maar wel met minder goede contracten. En voor jou als consument betekent het natuurlijk dat je een betere deal op een beter netwerk kan krijgen via de officiële weg.

Tot slot kwam er dit jaar een echt serieuze en succesvolle concurrent voor de iPhone op de markt. Ook in voorgaande jaren was Android natuurlijk al een opmars bezig als concurrerend besturingssysteem, maar met de Samsung Galaxy S was er een concurrent die ook als zodanig ontworpen is en over de toonbank ging. Compleet met een vergelijkbaar design en een wel erg bekende interface. Maar een lagere prijs in combinatie met een opener besturingssysteem en precies dezelfde hardware onder de motorkap zorgden er wel voor dat er veel consumenten het iOS verlieten.

Apple iPhone 4 piano

 

Vooruitblik

Natuurlijk kunnen we in 2011 weer een nieuwe iPhone verwachten, en misschien ook wel de mysterieuze witte iPhone 4. Wat er precies in die iPhone 5, zoals we hem voor het gemak even noemen, zal zitten, dat is echter giswerk. Aan het einde van dit hoofdstuk zullen we een poging wagen, maar eerst even wat over iOS.

Natuurlijk zullen we in 2011 versie 5 van het iOS zien, die ook op de oudere hardware terecht zal komen. Op het eerste gezicht zal die weinig veranderingen brengen waarschijnlijk, maar er zullen natuurlijk wel degelijk verschillen zijn. Ten eerste zal multi-tasking waarschijnlijk beter doorgevoerd zijn dan we in versie 4 zagen en daarnaast is de kans groot dat Apple nog meer gaat inzetten op gaming. De voorsprong op de concurrentie qua games is nu nog groot, maar met de Xbox Live-ondersteuning van Windows Phone 7 én de inhaalslag van Android kan dat niet lang meer duren als Apple niet snel iets doet.

Omdat Android groter blijft worden in 2011 en wellicht ook Windows Phone 7 en MeeGo succesvol zullen worden, zal iOS het heel moeilijk krijgen op de markt en waarschijnlijk in marktaandeel teruglopen. Aan de andere kant is er natuurlijk de overgang naar een smartphonemarkt waar iOS vol van kan profiteren, dus in aantallen zullen er waarschijnlijk toch weer meer iPhones over de toonbank gaan dan in 2010.

De applicatiebase zal blijven groeien, maar ook hier zal Android inlopen en waarschijnlijk een veel snellere groei vertonen dan iOS. Dat wil niet zeggen dat we in 2011 meer applicaties in de Android Market kunnen vinden dan in de App Store; elke nieuwe belangrijke app zal waarschijnlijk in beiden verschijnen. Het gat tussen de twee applicatiewinkels is qua aanbod nog veel te groot om in een jaar te dichten, dus wat dat betreft heeft Apple niets te vrezen.

Aan de hardwarekant zal de iPhone 5 in ieder geval met NFC, een feature die we in 2011 steeds meer gaan zien, uitgerust worden. Daarnaast is de kans niet klein dat Apple een Amoled-versie van haar Retina Display zal maken en zo nog betere kwaliteit bieden in het scherm van de iPhone. Ook de camera zal doorevalueren en in 2011 écht mee kunnen doen met de andere cameratelefoons. Dat wil overigens niet zeggen dat je een 12-megapixelcamera met alles erop en eraan kunt verwachten. Maar acht megapixels in combinatie met een wat betere lens en 1080p video moet haalbaar zijn.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters