De jaarwisseling: een blik terug en vooruit – deel 8

Ook dit jaar zullen we terugblikken op het afgelopen telecomjaar aan de hand van alle mobiele besturingssystemen. En natuurlijk proberen we ook weer een blik in de toekomst te werpen en onze voorspellingen voor 2011 uit te spreken. In dit artikel: Android.

Google’s mobiele besturingssysteem Android heeft in 2010 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Nadat in 2009 aarzelend een paar Android-toestellen op de Nederlandse markt verschenen, zoals de HTC Hero en de HTC Magic, bestormden al snel alle fabrikanten de etalages met steeds nieuwere toestellen, nieuwe grafische schillen voor het nogal kaal beoordeelde Android, en nieuwe, zwaardere processoren.

Google zat inmiddels ook niet stil en heeft diverse updates van Android uitgebracht. Waar het besturingssysteem 2009 verliet met versienummer 1.6 (Donut), werd het eerste toestel op 2.0 (de Motorola Droid of Milestone) al in januari aangekondigd en snel daarna volgden 2.1 Eclair, 2.2 Froyo en sinds deze maand is er ook een 2.3 Gingerbread toestel in omloop.

Het jaar begon echter met de nogal teleurstellende verkoop van de Nexus One, een toestel geproduceerd door HTC dat uiterlijk veel wegheeft van de HTC Desire die iets later werd uitgebracht in ons land. Het verkoopmodel van Google, die de Nexus One aanvankelijk uitsluitend via zijn eigen website verkocht, sloeg niet aan. De verkoopcijfers bleven zeer sterk achter bij de concurrent die Google wilde doen verbleken door zijn tweede Android-telefoon: de iPhone. Maar de Nexus One kwam er niet eens in de buurt. Enkele maanden later trok Google de stekker uit het Nexus-project, zo leek het. Er zouden geen eigen telefoontoestellen meer worden uitgebracht. De Nexus One leek het allerlaatste Google-toestel te zijn.

De telefoonfabrikanten zaten hier allerminst mee. Zij produceerden in hoog tempo hele lijnen met Android-telefoons, die in het begin vrijwel allemaal in de midrange-categorie vielen, en later kwamen er ook topmodellen bij. Beide vonden gretig aftrek. In de midrange categorie had je de HTC Wildfire, HTC Legend, Sony Ericsson Xperia X8 en de LG Optimus One, in de high-end vond je de HTC Desire en zijn spin-offs Desire HD en Desire Z, de Sony Ericsson Xperia X10 en zijn kleinere broertjes X10 mini en mini Pro, en de Motorola Milestone.

Samsung bestookte de Nederlandse telecommarkt aanvankelijk met midrangemodellen, zoals de Galaxy Spica. Maar later kwam de Koreaanse fabrikant met een knots van een toestel dat het ook in Nederland heel goed deed: de Samsung Galaxy S, met een prachtig 4-inch scherm, het uiterlijk van een iPhone 3G(s) en betere en snellere prestaties dan die laatste. Was hier een ware iPhone-killer geboren? Wereldwijd wist Samsung hier tien miljoen toestellen van weg te zetten.

Aan het eind van het jaar bracht Google het langverwachte Android Gingerbread 2.3 uit, dat op een Samsung Nexus S werd gepresenteerd. Waarmee Google tevens aangaf dat het Nexus-project nog bestaat, dus misschien komen er nog nieuwe Nexussen. De Nexus S heeft als nieuwe bijzonderheid een NFC-chip aan boord, waarmee met een beweging van dit mobieltje een betaling kan worden verricht.

Telefoonfabrikanten faalden nogal in hun pogingen om het tempo van Google bij te houden met al die updates. Sony Ericsson kwam pas laat in het jaar met een 2.1 upgrade voor de X10-lijn, terwijl toen allang 2.2 in omloop was. HTC is de onbetwiste kampioen van de Android-updates, hoewel de fabrikant met de Legend nogal wat moeite scheen te hebben. Oorzaak van de trage updates ligt in de grafische schillen, die weer volledig moeten worden opgebouwd rondom een nieuwe versie van Android. De enige toestellen die hier geen last van hebben, zijn die van Google zelf: de Nexus One en de Nexus S.

In oktober debuteerde Android voor het eerst op een populaire tablet: de Samsung Galaxy Tab, een 7-inch apparaat dat goed werd ontvangen maar wel een duur prijskaartje heeft, duurder dan de iPad van Apple. Een andere Android-tablet, van Toshiba, werd weer van de markt gehaald na talloze klachten van klanten. Het besturingssysteem is nog niet echt klaar voor het grotere schermformaat, omdat het in eerste instantie is ontworpen voor smartphones. Hierover in de vooruitblik meer.

Vooruitblik

2011

Google heeft een mooi mobiel besturingssysteem in de markt gezet, dat enorm is gegroeid, een enthousiaste aanhang kent en het komende jaar andere besturingssystemen zal voorbijstreven. Of het ook zal lukken om de grootste concurrenten Symbian, iOS en Blackberry OS naar de kroon te steken, is de vraag, maar Android komt eraan en de concurrentie maakt zich terecht zorgen.

Android zou je kunnen zien als het Windows van de mobiele wereld (niet te verwarren met Windows Phone 7), waar iOS dan Mac OSX van Apple belichaamt. Het een is opensource, goedkoop en voor de massa bedoeld, het ander closed, mooier ontworpen en peperduur. De iPhone zal een zeer groot publiek blijven aanspreken, maar Android zal flink wat marktaandeel opeisen.

Omdat de totale markt voor smartphones en tablets nog immer groeit, zullen zelfs besturingssystemen met dalende marktaandelen nog wel even doorkwakkelen. Telefoons met die besturingssystemen worden immers ook meer verkocht en het aandeel van de smartphones in de totale telefoonmarkt gaat sterk stijgen.

Android gaat in dit krachtenveld een zeer mooie toekomst tegemoet, op zowel smartphones als tablets. Na Gingerbread zal Honeycomb uitkomen, waar Android-baas Andy Rubin al wat van heeft laten zien op een tablet van Motorola. Een massa Android-tablets staat op het punt om de markt te gaan overstromen, waarbij zij vanwege hun prijs en prestaties de iPad van Apple concurrentie aandoen. Dat mag ook wel eens gebeuren, want de iPad is tot nu toe de enige serieus te nemen tablet en dit Apple-product heeft feitelijk vrijwel het monopolie op deze markt.

Honeycomb is de eerste versie van Android die een beetje behoorlijk op tablets kan draaien, en ook smartphones moeten ermee overweg kunnen. En na Honeycomb? Het enige wat we daarvan weten is de codenaam Icecream. Feit is dat Google heeft aangekondigd het een beetje rustiger aan te willen doen met het tempo waarin updates voor Android worden uitgebracht, dus de tuin van de zoekgigant zal wat minder snel bezaaid raken met reusachtige toetjes, die de versies van het mobiele besturingssysteem symboliseren.

Het enige waar Google zich zorgen over moet maken, is de fragmentatie van het mobiele OS. Omdat vrijwel alle fabrikanten een eigen schil om Android heen gooien, is het niet makkelijk om reeds uitgebrachte apparaten van een update naar een nieuwe versie te voorzien. Dat die updates nodig zijn, blijkt wel uit de talloze lekken die inmiddels door hackers zijn aangetoond. Die lekken blijven er dus in zitten, zolang toestellen geen update kunnen krijgen. Hier moet Google zich grondig op bezinnen, om de aanhang van zijn besturingssysteem enthousiast te houden. Veiligheid is hét thema voor Android om zich het komende jaar eens goed mee bezig te houden. Het moet mogelijk worden om alle Android-apparaten van veiligheidspatches te voorzien, of ze nu op versie 1.5 of op 2.3 draaien. Dat is de uitdaging voor 2011.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters