De laatste geruchten opgesomd over de iPhone 6, iPhone 6L, iWatch en iOS 8

Vanavond is het dan eindelijk zover. Apple presenteert dan de iPhone 6. Inmiddels is er al zoveel gezegd en geschreven dat je door de bomen misschien het bos niet meer ziet. Wij sommen daarom alle geruchten voor je op, over de iPhone 6, iPhone 6L, iWatch en iOS 8.

Een conceptafbeelding van de iPhone 6L en de iWatch
Bron: Een conceptafbeelding van de iPhone 6L en de iWatch

Apple’s persevenement begint vanavond om 19.00 uur en is live online te volgen. Wat ons betreft mag het nu alvast beginnen. In aanloop naar het persevenement van vanavond lekte er heel veel informatie uit over de iPhone 6. Straks weten we of deze info, leaks en geruchten klopten. Tijd voor een overzicht van nieuwste informatie, zodat je weet wat je vanavond kunt verwachten.

Samenvattend: Apple werkt aan twee iPhone 6-varianten, maar het is de vraag of ze allebei vanavond worden aangekondigd. Van beide iPhones komen waarschijnlijk meerdere varianten. Het verschil zit ‘m in het opslaggeheugen (16, 32, 64 of 128GB), en het schermtype (Gorilla Glass of het onverwoestbare en heel dure saffierglas).

Ook is er een kans dat Apple haar eerste smartwatch aankondigt, de iWatch. In ieder geval presenteert Apple iOS 8, haar nieuwe mobiele besturingssysteem. Hier zullen we tijdens het persevenement wel heel veel over te horen krijgen, voordat de apparaten eindelijk worden aangekondigd.

iPhone 6

“Het scherm van de iPhone 6 wordt heel wat groter dan die van de 5s”

Apple zegt nooit van tevoren dat het een nieuwe telefoon aankondigt. Dit gebeurt traditiegetrouw pas aan het einde van de key note van een persevenement. “One more thing”, waren dan altijd de legendarische woorden van Steve Jobs. Vanavond zal het niet veel anders gaan als Apple de iPhone 6 bekendmaakt. Daar durven we nu al ons geld wel op te zetten: de opvolger van de iPhone 5s is vanavond bekend.

En deze wordt flink wat groter. Zo krijgt hij een 4,7-inch scherm in tegenstelling tot de 4 inch van de 5s. De resolutie zou zitten op 960×1704 pixels. Hiermee krijgt de iPhone 6 een pixeldichtheid van meer dan 400 ppi. Heel wat meer dan de ongeveer 325 die de 5s heeft. Het scherm wordt dus niet alleen groter, ook beter. Apple geeft daarmee gehoor aan de wens van de consument. iPhone-bezitters stappen nu namelijk nog over op bijvoorbeeld de Galaxy S5 vanwege het grote scherm.

Waarschijnlijk komt de iPhone 6 van Apple er zo uit te zien
Zo ziet de telefoon er vanavond waarschijnlijk uit

We blijven nog even aan de buitenkant van de iPhone 6. De unibody zou gemaakt zijn van aluminium. Ook wordt de iPhone nóg dunner dan zijn voorganger: 6,9 om 7,6 millimeter. Hij zou alleen niet veel lichter zijn dan de 5s. Het aantal gelekte foto’s van het uiterlijk van de iPhone 6 zijn, een paar uur voor de release, niet meer op een hand te tellen. Waarschijnlijk zal de presentatie van de iPhone 6 vanavond het design alleen maar bevestigen. Wij rekenen in ieder geval niet op een verrassing. De volumeknoppen zijn niet meer rond, maar eerder rechthoekig. Ook zou de iPhone 6 een wat ‘ronder’ uiterlijk krijgen, met rondere randen. Wel zal er weer een vingerafdruksensor in de homeknop zitten.

Mondjesmaat sijpelt er ook al wat informatie over de specificaties van de iPhone 6 naar buiten. Hij krijgt de nieuwe A8-processor van Apple. Ook dit is een tweekernige chipset. Hij klokt als het goed is 2 GHz, wat een forse verbetering is ten opzichte van de 1,3 GHz-processor in de iPhone 5s. Waarschijnlijk krijgt de 4,7-inch variant 1GB ram. 2GB ram behoort echter ook tot de mogelijkheden. Ook zit er waarschijnlijk een extra processortje in de nieuwe iPhone om voor de HealthKit-app informatie te verzamelen.

De iPhones staan niet bekend om hun grote batterijen. De 6 gaat die traditie doorzetten. Met een batterij van ongeveer 1810 mAh wordt het na een tijdje waarschijnlijk wel lastig om het een dag uit te zingen. Misschien dat Apple op dit vlak ons wel kan verrassen met meer inhoud. Dat zou voor de klant ook wel zo fijn zijn. De batterijen van de iPhones zijn de laatste jaren niet telkens groter geworden. Ook de camera’s maken nu al twee generaties foto’s in 8 megapixel. Dit zou bij de iPhone 6 onveranderd blijven, al kan er ook zomaar een 13-megapixelcamera in de telefoon komen te zitten

Alle signalen zijn er wel dat de nieuwe iPhone een NFC-chip krijgt. Hiermee kun je mobiel betalen. Android-telefoons hebben dit al een hele tijd, maar mobiel betalen slaat nog niet echt aan. Met de iPhone 6 kan dit veranderen. Zo zou Apple meerdere creditcardmaatschappijen al aan boord hebben, en ook in China een grote samenwerking zijn aangegaan.

De vorm van de Apple iPhone 6 staat min of meer vast 
De vorm van de Apple iPhone 6 staat min of meer vast 
De vorm van de Apple iPhone 6 staat min of meer vast 

iPhone 6L

Apple iPhone 6L render
Bron: Het is maar de vraag of Apple haar phablet, de 6L, al aankondigt

Er komen twee versies van de iPhone 6. Dat lijkt zo goed als zeker te zijn. Vraag is alleen of Apple dit vanavond al bekendmaakt. De Amerikaanse fabrikant kondigt in ieder geval een variant aan met een 4,7-inch scherm. Apple ontwikkelt ook een iPhone 6 met een scherm van 5,5 inch, de iPhone 6L. Een echte phablet dus, waarmee Apple nog meer gehoor geeft aan de wens van ‘het volk’. De productie hiervan zou alleen nogal moeizaam verlopen. De kans is aanwezig dat Apple daarom nog even wacht met de aankondiging van deze telefoon.

De iPhone 6L of iPhone 6 Pro, die we eerder ook wel eens de iPhone Air noemden, zou een heel dunne telefoon zijn. Hierdoor moet de batterij een stuk dunner worden dan normaal, wat je niet eventjes doet. Probleem 1 is daarmee een feit. Probleem 2 zou het scherm zijn. Apple zou de iPhone 6L een scherm van saffierglas willen geven. Deze glassoort is bijna onverwoestbaar en er kunnen in ieder geval geen krassen en het is immuun voor sleutelkrassen.

De vorm van de Apple iPhone 6 staat min of meer vast 
Zien de nieuwe iPhones er zo uit?
De vorm van de Apple iPhone 6 staat min of meer vast 
Bron: Martin Hajek
De vorm van de Apple iPhone 6 staat min of meer vast 

Het productieproces van saffierschermen gaat alleen nog niet snel genoeg. Ook is het nog te duur. De productie van een ‘normaal’ scherm met Gorilla Glass III zou tien keer zo goedkoop zijn. Apple wacht daarom misschien nog even tot het massaproductieproces van saffierschermen is geoptimaliseerd. De release van de iPhone 6L kan daardoor nog even op zich laten wachten. Door het saffierscherm zou ook het touchscreen van de grote iPhone slecht werken. Vooral in de hoeken werkt dit aanraakscherm matig.

Door die problemen zou er ook minder informatie over de 5,5-inch variant zijn gelekt. Ook moest hij meerdere keren terug naar de tekentafel, omdat er weer nieuwe problemen werden ontdekt. Misschien kondigt Apple de iPhone 6L pas aan het einde van het jaar aan en ligt ‘ie pas volgend jaar in de winkels. Alle signalen wijzen er in ieder geval op dat de iPhone 6L nog meer een ‘premium’-model wordt dan de gewone iPhone 6. Qua uiterlijk lijkt ‘ie op de gewone iPhone 6, maar hij krijgt als het goed is een paar features waarmee hij zich dus onderscheid, al krijgen de duurste 4,7-inch modellen misschien ook saffierschermen.

“Het scherm van de iPhone 6L zou een QHD-achtige resolutie krijgen van 2208×1242 pixels”

Het scherm van de iPhone 6L zou een QHD-achtige resolutie krijgen van 2208×1242 pixels. De duurste variant krijgt als het goed is 128GB opslaggeheugen. Er zou ook een 64GB-variant van zijn. De gewone iPhone 6 krijgt deze hoeveelheden opslaggeheugen waarschijnlijk ook, maar daarvan komen er ook minder dure modellen met 16 en 32GB opslag.

De camera van de iPhone 6L zou iets beter worden dan die van zijn kleine broertje. Niet dat ‘ie foto’s maakt in meer dan de 8 megapixel van de gewone 6. Al behoort een 13-megapixelcamera ook tot de mogelijkheden. Wel rust Apple de iPhone 6L waarschijnlijk uit met optische beeldstabilisatie, wat een primeur is voor het Amerikaanse bedrijf. Hopelijk komt daar vanavond meer duidelijkheid over, maar de kans is dus groot dat Apple nog niets zegt over een tweede, grotere variant van de iPhone 6.

iWatch

Het scherm van de iWatch is niet rond, wel gebogen
Het scherm van de iWatch is niet rond, wel gebogen

Samsung, Sony, LG, en Motorola. Zomaar wat concurrenten van Apple die al iets hebben wat Apple niet heeft: een smartwatch. Vanavond kan daar verandering in komen. Ook de Amerikaanse fabrikant zou namelijk werken aan zo’n polssieraad. De Gears, G Watches en SmartWatches die je nu al kunt kopen zijn nog lang niet zo handig in hun gebruik. Echt een toegevoegde waarde is de slimme horloge nog niet. Apple kan daar met de iWatch verandering in brengen. De kans is aanwezig dat deze horloge straks wordt aangekondigd.

Het wordt interessant om te volgen. Komt Apple met iets soortgelijks als Samsung, LG, Motorola en Asus op de markt, of stuurt Apple met de iWatch de technische afdelingen van die bedrijven gelijk terug naar de tekentafel omdat de iWatch veel meer in zijn mars heeft? Het is al bekend dat Apple werkt aan een uitgebreide HealthKit-app. De iWatch moet de spil hierin worden.

“Stuurt Apple de concurrentie met de iWatch terug naar de tekentafel?”

Verwacht daarom maar een polssieraad met hartslagmeter, stappenteller en de hele bekende mikmak. Misschien dat Apple kan verrassen met nog meer functies in de iWatch. De Health-app lijkt er in ieder geval klaar voor te zijn. Ook software-ontwikkelaars zouden al werken aan apps voor Apple’s horloge. Investeerders houden rekening met een grote extra bron van inkomsten met de iWatch.

Er is nog heel weinig bekend over het uiterlijk en innerlijk van de iWatch. Maakt Apple net als Google een apart besturingssysteem voor haar wearables, of draait de iWatch gewoon op iOS? Op die vraag komt vanavond waarschijnlijk een antwoord. Net als bij de iPhone 6 komt de iWatch waarschijnlijk in twee formaten op de markt. Helaas worden het geen smartwatches met een rond scherm. Wel zouden de displays, die beiden rond de 2,5 inch groot worden, gebogen zijn.

Er zijn al meerdere conceptversies door hobbyisten gemaakt van de iWatch 
Er zijn al meerdere conceptversies door hobbyisten gemaakt van de iWatch 
Er zijn al meerdere conceptversies door hobbyisten gemaakt van de iWatch 

iOS 8

Apple zet flink in op haar HealthKit
Apple zet flink in op haar HealthKit

Vanavond lanceert Apple officieel haar nieuwe mobiele besturingssysteem, iOS 8. Een paar maanden geleden werd de betaversie hiervan al gelanceerd tijdens ontwikkelaarsbeurs WWDC. Op het oog verandert er niet heel veel, maar de mogelijkheden zijn voor ontwikkelaars veel uitgebreider geworden.

Als eindgebruiker merk je het verschil met iOS 7 vooral door de komst van een notificatiescherm en widgets, die we allebei al van Android kenden. Ook levert Apple standaard met iOS 8 de HealthKit mee, dat een soort dagboek moet vormen van je lichaam. Met allerlei externe plug-ins en apparaten zou je dit zo gedetailleerd mogelijk kunnen maken.

De Cloud-dienst van Apple, iCloud, wordt ook uitgebreider. Met iCloud Drive kun je namelijk documenten aanmaken en bewerken in je cloud. Ook zijn er voor derde partijen meer mogelijkheden om iOS te tweaken. Zo kun je ook toetsenbord-apps van derde partijen gebruiken. Met HomeKit zet Apple haar eerste stap in ‘internet of things’. In de toekomst zou je al je elektronische apparaten in je huis kunnen bedienen met je iPhone of iPad. Spraakassistent Siri moet hier ook een rol in spelen, zodat je spraakgestuurd bijvoorbeeld je kachel aan kunt zetten of je deur op slot doen.

Tijdens het persevenement van vanavond zal Apple waarschijnlijk eerst veel aandacht besteden aan iOS 8. Dikke kans dat elke noviteit uitgebreid wordt toegelicht. Wij zullen je daar natuurlijk van op de hoogte houden. All About Phones is vanavond met meerdere mensen actief om zo goed mogelijk verslag te doen van de iPhone 6-release.

iOS 8 wordt ook gepresenteerd door Apple 
iOS 8 wordt ook gepresenteerd door Apple 
iOS 8 krijgt een notificatiecentrum 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters