De laatste geruchten over de Apple iPad Air 2 en iPad mini 3

Vanavond organiseert Apple op haar campus in Cupertino een persevenement. Naast wat nieuwe MacBooks, iMacs en OSX 10 Yosemite presenteert Apple waarschijnlijk ook twee nieuwe iPads. Vandaag lichten we deze iPad Air 2 en iPad mini 3 uit.

De stand van zaken van Apple’s tabletbusiness

De iPad Air 2 wordt Apple’s vijfde generatie tablet. De eerste iPad werd in 2010 aangekondigd. Aanvankelijk werden de tablets goed verkocht, maar inmiddels lopen de verkoopcijfers al een poosje terug (PDF). Terwijl de iPad Air, de vierde generatie iPad die eind 2013 werd aangekondigd, toch best een goed product is. Het lijkt erop dat mensen minder snel een nieuwe tablet kopen dan een nieuwe smartphone.

Gevolg is dat de markt nu al enigszins verzadigd is. Heel veel mensen hebben een tablet, maar kopen niet zo snel een nieuwe. Althans, niet zo snel als een smartphone. Ook zijn er zat goede, voordelige alternatieven voor de dure iPads. Samsung, Asus, LG, Sony: allemaal maken ze goede tablets, die bovendien lang niet altijd even duur zijn. De iPad behoort tot de crême-de-la-crême van de tablets. Daar betaal je dus voor, terwijl er dus genoeg betaalbare alternatieven zijn.

De tabletverkoop van Apple loopt terug 
De tabletverkoop van Apple loopt terug

“Na bijna vijf jaar staat de tabletbusiness van Apple er niet meer zo rooskleurig voor”

Apple brengt elk jaar nieuwe tablets op de markt. Maar omdat mensen dus niet zo snel nieuwe tablets kopen, vallen de verkoopcijfers al een paar kwartalen enigszins tegen. De kans is daarom groot dat Apple’s nieuwe tablets ook geen verkoophit worden. Tablets hebben een langere houdbaarheidsdatum dan smartphones, waarschijnlijk omdat ze ook minder vaak gebruikt worden. Dat verklaart ook gelijk waarom minder mensen elk jaar weer de nieuwste iPad kopen, terwijl elke iPhone dus wel weer massaal wordt gekocht. Telefoons zijn nog altijd populairder dan tablets. Punt. Smartphones worden vaker gebruikt. Meer mensen willen hiervan het nieuwste van het nieuwste hebben, terwijl dat voor tablets minder het geval is.

Na bijna vijf jaar staat Apple’s tabletbusiness er dus niet zo rooskleurig voor. Het draait wel winst, maar de iPad is duidelijk minder belangrijk dan de iPhone. De vraag daarnaar is enorm. De iPad Pro, een tablet met een 12,9-inch scherm komt daarom waarschijnlijk pas volgend jaar op de markt. Heeft Foxconn, die iPads en iPhones fabriceert, even geen tijd voor.

Toch blijft Apple jaarlijks met nieuwe tablets komen. Vanavond is het zo goed als zeker de beurt aan twee tablets. Het gaat hier om de opvolger van de iPad Air en de iPad mini 2. Logischerwijs gaan deze twee tablets dan ook de iPad Air 2 en de iPad mini 3 heten, denken wij.

De Apple iPad Air 2

Een impressie van de iPad Air 2
Een impressie van de iPad Air 2

In onze review waren we ontzettend te spreken over de iPad Air. Het is een dunne tablet, van 7,5 millimeter, gemaakt van hoogwaardig materiaal (aluminium), met een prachtig scherm. Zijn opvolger wordt waarschijnlijk dus vanavond gepresenteerd. Daar kijken we best naar uit. We gaan er van uit dat de iPad Air 2 op alle vlakken een net iets betere tablet is dan de eerste Air.

Neemt niet weg dat de gelekte informatie over de nieuwe Apple-tablet redelijk schaars is. Hij wordt een halve millimeter dunner dan zijn voorganger, waarmee de Air 2 dus maar 7 millimeter ‘dik’ is. Ook zou Apple aandacht besteden aan het scherm. Hoewel de display in de eerste Air al heel goed was, gaat Apple ‘m verbeteren. Zo zou het bedrijf een stofje in het scherm aanbrengen die ervoor zorgt dat de display minder weerspiegelt.

“De iPad Air 2 is waarschijnlijk Apple’s eerste tablet met 2GB aan werkgeheugen”

Het is nog onbekend wat voor formaat de iPad Air 2 krijgt. Waarschijnlijk is hij niet veel groter dan de eerste Air, die een 9,7-inch scherm heeft. Misschien dat de schermresolutie omhoog gaat. De genoemde specificaties laten dat in ieder geval wel toe. De iPad Air 2 is waarschijnlijk Apple’s eerste tablet met 2GB ram. Ook heeft hij als het goed is een prima processor, namelijk de A8x. Dit is een verbeterde versie van de processor die in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zit.

De iPad Air 2 is in navolging van de twee nieuwe iPhones het derde product van Apple dat een NFC-chip krijgt. Uiteraard alleen voor betaaldienst Apple Pay. Dit betekent ook dat de tablet een vingerafdruksensor krijgt. Twee verschillende bronnen bevestigen dat, op twee verschillende momenten.

Net als bij de iPhone 6 komt er waarschijnlijk ook een gouden variant van de iPad Air 2. Je moet er maar van houden. Vanavond weten we dit waarschijnlijk zeker. Als Bloomberg het meldt, is het meestal wel zo.

De iPad mini 3

Apple iPad mini 2 koopwijzer
De iPad mini 2

De iPad Air 2 is waarschijnlijk niet de enige tablet die Apple op haar campus in Cupertino gaat aankondigen. Er zou ook een klein broertje worden onthuld. Waarschijnlijk gaat deze de iPad mini 3 heten, maar de naam Retina iPad mini 2 zoemt ook rond. Dat laatste zou betekenen dat het vooral een kleine update wordt van de iPad mini 2, die vorig jaar werd aangekondigd.

Deze tablet heeft een 7,9-inch scherm met een resolutie van 2048×1536. Deze heeft al een Retina-pixeldichtheid van bijna 326 ppi, dus het is de vraag wat er nog verder aan het scherm dan verbeterd kan worden. Wij houden er rekening mee dat Apple vanavond gewoon de iPad mini 3 aankondigd, met in het algemeen gewoon betere specificaties dan de iPad mini 2.

Hierover is alleen nog minder informatie uitgelekt dan van de iPad Air 2. We verwachten dat de iPad mini 3 onder de motorkap bijna niet anders is dan de Air 2. En dus zal de iPad mini 3 waarschijnlijk ook de A8X-chipset krijgen met 2GB ram. Waarschijnlijk is het scherm niet groter dan 8 inch. Een hogere resolutie van de 2048×1536 in de iPad mini 2 verwachten wij eigenlijk niet. Apple is nog niet echt bezig met QHD-displays, zo heeft de iPhone 6 Plus een full HD-resolutie.

Er zouden toch wat verschillen zitten tussen de iPad Air 2 en de iPad mini 3. Dit zit hem niet alleen in het formaat. In tegenstelling tot de Air 2 krijgt de iPad mini 3 waarschijnlijk geen NFC-chip met het bijbehorende Apple Pay en de vingerafdruksensor.

iOS 8.1

Apple Pay
Apple Pay

Het is alweer dik een maand geleden dat Apple de iPhone 6, iPhone 6 Plus en iOS 8 aankondigde. Daarna kwamen er al wat kleine updates voor het mobiele besturingssysteem, overigens niet altijd met succes. We verwachten dat de Amerikaanse fabrikant vanavond de eerste grote update voor haar mobiele besturingssysteem presenteert: iOS 8.1.

Waarschijnlijk activeert Apple met die update haar mobiele betalingsdienst, Apple Pay, in de Verenigde Staten. De Lage Landen mogen in ieder geval wachten tot volgend jaar, maar we zullen de ontwikkelingen van Apple Pay in Amerika natuurlijk wel met de nodige interesse volgen. Verder is het een verrassing wat Apple allemaal in iOS 8.1 stopt.

Verkrijgbaarheid en prijs

Vanavond worden zeer waarschijnlijk de iPad Air 2 en de iPad mini 3 dus aangekondigd. Daarna is het niet lang meer wachten tot je de tablets zelf kunt kopen. Waarschijnlijk is de releasedatum 25 oktober: volgende week vrijdag. Die datum geldt in ieder geval voor de Verenigde Staten, maar de kans is denken wij groot dat de tablets dan ook al in Nederland te koop zijn. Er zou namelijk al een massale hoeveelheid iPad Air 2-tablets zijn gemaakt.

Wat het allemaal mag kosten is nu de hamvraag. Na een jaar kost de iPad Air nu ongeveer 400 honderd euro. De goedkoopste versie hiervan kostte bij zijn entree 499 euro. Dat zal nu niet veel anders zijn, maar daar horen we vanavond ongetwijfeld meer over als Apple persberichten gaat versturen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters