De laatste geruchten over de Google Nexus 9 van HTC samengevat

Google presenteert vanavond waarschijnlijk de Nexus 6 en Nexus 9. Gisteren somden we de laatste geruchten over de Nexus 6-smartphone al op. Vandaag is de Nexus 9 aan de beurt. HTC zou de tablet fabriceren. Waarschijnlijk gaat hij ongeveer 400 dollar kosten.

Nexus

De Asus Google Nexus 7 2013
De Asus Google Nexus 7 2013

Google brengt sinds 2010 eigen apparaten op de markt. Deze Nexus-toestellen worden gemaakt door smartphone- en tabletfabrikanten als HTC, LG en Samsung. Met deze apparaten wil Google aan fabrikanten laten zien hoe Android-apparaten volgens het ideaalbeeld van het bedrijf eruit zien. In het kort komt het er op neer dat de toestellen goede specificaties hebben, niet te duur zijn en op een kale versie van Android draaien.

De Nexus-apparaten zijn daardoor heel populair. Veel fabrikanten maken bijvoorbeeld hun eigen userinterface, om Android een eigen identiteit te geven. Denk aan Sony of de TouchWiz-interface van Samsung. Vaak werkt zo’n userinterface vertragend en is het design geen verbetering ten opzichte van de kale Android-variant. De interface van Nexus-apparaten spreekt veel mensen aan. Dat kan ook gezegd worden van de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Naast Nexus-smartphones maakt Google ook Nexus-tablets. De laatste is de 2013-uitvoering van de Nexus 7, die door Asus is gemaakt. Deze heeft een 7-inch scherm met een resolutie van 1920×1200 pixels. In de Nexus 7 zit een een Snapdragon S4Pro-processor die met vier kernen 1,5 GHz klokt. De Asus-tablet heeft 2GB ram en 16 of 32GB aan opslagruimte. Dit is niet uitbreidbaar. De adviesprijs zat bij de aankondiging op 269 euro.

De Nexus 9 van HTC

“De Nexus 9 gaat waarschijnlijk heel wat meer geld kosten dan de Nexus 7 2013”

Zijn opvolger, de Nexus 9, wordt waarschijnlijk vanavond aangekondigd. Deze tablet gaat heel wat meer kosten. De adviesprijs zou in de Verenigde Staten op 399 dollar zitten. Waarschijnlijk kost de tablet in Nederland dan, denken wij, ongeveer 350 euro. Toch tachtig euro duurder dan zijn voorganger. Maar de Nexus 9 is ook iets beter dan de Nexus 7 2013.

Nou ja, iets: de nieuwe Nexus troeft zijn voorganger waarschijnlijk op alle fronten af. Het 8,9-scherm heeft een QHD-resolutie van 2560×1440 pixels. In de tablet zit Nvidia’s Tegra K1processor. Dit is de beste processor voor mobiele apparaten van dit moment. Het is een 64-bit processor met vier kernen, die 2,5 GHz klokken. Het voordeel ten opzichte van de 32-bit processors van dit moment is dat chipsets als de Tegra K1 apps sneller op starten en meer werkgeheugen dan 4GB kunnen ondersteunen. Even ging het gerucht dat HTC en Google dat wilden demonstreren door 5GB werkgeheugen in de Nexus 9 te stoppen. Wij verwachten dat de tablet 3GB ram heeft.

Uitgelekte benchmarktest van de HTC Google Nexus 9 
Uitgelekte benchmarktest van de HTC Google Nexus 9

Daar wijzen de meeste geruchten in ieder geval op. Over de camera’s in de Google-tablet bestaat nog onduidelijk. Normaal hebben tablets nooit echt goede camera’s. Ze tikken in ieder geval niet het niveau van smartphonecamera’s aan. Bij de Nexus 9 is dat waarschijnlijk niet anders. De HTC-tablet schiet als het goed is foto’s in 8 megapixel, wat voor een tablet nog best behoorlijk is. Ook aan de voorkant zit natuurlijk een camera, die minder goed is. Toch is ook deze camera voor tabletbegrippen goed te noemen, aangezien hij kiekjes zou maken in 3 megapixel.

Zoals gezegd wordt de tablet zo goed als zeker gemaakt door HTC. Dat betekent dat HTC zich na een paar jaar weer op de tabletmarkt gaat begeven. Het is gissen waarom Google precies voor de Taiwanese fabrikant heeft gekozen. Het bedrijf staat er in ieder geval om bekend dat verschillende fabrikanten Nexus-toestellen maken. HTC maakte al eerder een Nexus-apparaat. Het gaat hier om de Nexus One, de allereerste in de Google-serie. Deze smartphone werd eind 2010 aangekondigd.

“Het lijkt erop dat HTC zich na een paar jaar afwezigheid weer op de tabletmarkt gaat begeven”

Uiterlijk Nexus 9

Hoewel er dus aardig wat informatie over de specificaties van de Nexus 9 is uitgelekt, weten we nog niet heel goed hoe hij eruit ziet. Twitteraar @upleaks, door de beruchte @evleaks uitgeroepen tot zijn opvolger, postte wel al een foto over de Nexus 9. Hierop is de achterkant van de tablet te zien. Deze lijkt van mat plastic te zijn gemaakt. Op de foto staat Nexus duidelijk op de achterkant van de tablet en vinden we ook de naam van HTC terug. Het is ons nog een raadsel hoe de voorkant van de tablet eruit ziet

De Google Nexus 9 van HTC 
De Google Nexus 9 van HTC

Prijs en beschikbaarheid

In de Verenigde Staten krijgt de HTC Google Nexus 9 waarschijnlijk een adviesprijs van 399 dollar. Het is nog onbekend wat de tablet precies in Nederland gaat kosten. Wij verwachten dat ‘ie niet voor minder dan 350 euro op de markt komt. Al kan de prijs daarna natuurlijk nog altijd zakken. Ook is het afwachten wanneer HTC’s Nexus-tablet op de markt komt. Eigenlijk is daar nog geen informatie over naar buiten gekomen. Vorig jaar kwam de Nexus 5 in zowel Europa als de VS in november op de markt. Wij denken dat deze strategie nu wordt herhaald. Zeker weten we het niet, dus dat moeten we maar afwachten.

Vanavond wordt de HTC Google Nexus 9 in ieder geval zo goed als zeker gepresenteerd. Verwacht geen spektakel met een Apple-achtige presentatie. Waarschijnlijk doet Google het af met het sturen van een persbericht en een berichtje op Google+. Dan weten we misschien iets meer over de verkrijgbaarheid, al kan het ook zomaar zijn dat Google daar niets over loslaat.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters