De megapixelrace is eindelijk ten einde

BARCELONA – Het is zo ver! De vlaggen kunnen uit! Nooit meer geschreeuw over hoe veel megapixels een smartphone wel niet heeft. Nou goed, zeg nooit nooit. Maar in ieder geval is de megapixelrace voorlopig flink bekoeld.

Samsung Galaxy S7 markeert ommekeer

Samsung Galaxy S7 hands-on

De lancering van de Samsung Galaxy S7 was denk ik het moment dat die ommekeer markeerde. Het is voor het eerst dat een belangrijke smartphone – met succes – minder megapixel heeft dan zijn voorganger. HTC probeerde dat al eens met de One M7, maar had daarbij niet echt veel succes. Dat had er vooral mee te maken dat het aantal megapixel, 4 om precies te zijn, wel erg laag was geworden. Het idee erachter – minder en grotere pixels die meer licht opvangen – was namelijk wel goed. Samsung heeft dat idee met de Galaxy S7 wat beter uitgewerkt en is met een net aantal megapixels overgebleven; twaalf om precies te zijn. Deze wat grotere pixels, waar een optisch gestabiliseerde lens met een grote opening voor staat, moeten meer licht op kunnen vangen en beter kunnen focussen. Op het eerste gezicht lijken de resultaten daarvan erg goed.

Ook bij andere fabrikanten zie ik het aantal megapixels niet snel toenemen. Sony zit al belachelijk hoog op 23 en zal niet snel nog hoger gaan; misschien eerder een stapje terug. De LG G5 zit net als de G4 op 16 megapixel en ook daar voorzie ik niet zo snel een stijging. De fabrikant zoekt zijn heil meer in slimme extraatjes zoals een tweede camera met groothoeklens. Of dat de manier is om de camerarace te winnen vraag ik me af, maar de traditionele meer megapixels zijn in ieder geval niet meer het middel om op cameragebied te ‘innoveren’. Microsoft is teruggekomen van zijn uitstapje naar 42 megapixel en houdt het nu op een wat normalere 20 megapixel en het beeld bij de andere fabrikanten is vergelijkbaar.

Geen megapixelrace, wel verbetering

Smartphonefabrikanten voegen dus niet meer megapixels aan hun telefooncamera’s toe. Maar gelukkig blijven ze de camera’s wel verbeteren. De Samsung Galaxy S6 en LG G4 zetten vorig jaar grote stappen vooruit op het gebied van mobiele camerakwaliteit, vooral in het donker. De Samsung Galaxy S7 lijkt daar weer een schepje bovenop te doen. Ik verwacht dat die verbeteringen, vooral op het gebied van low-light-fotografie, nog wel even door zullen gaan. En misschien, heel misschien, zullen we in de toekomst zelfs optische zoom in een kleine body. Daar mag wat mij betreft de volgende berg R&D-budget tegenaan gaan.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters