De telecommarkt op z'n kop

Wat een week, wat een week. Google koopt Motorola, HP trekt de stekker uit WebOS en Samsung en Apple liggen nog altijd met elkaar in de clinch. Allemaal tekenen van een telecommarkt die sterk aan het veranderen is. Misschien wel zelfs te snel voor veel fabrikanten.

Natuurlijk weet ik ook niet hoe het gaat aflopen met de telecomindustrie en wat de afloop zal zijn van de gebeurtenissen deze week, en de gebeurtenissen die zeker nog gaan komen. Maar ik kan wel met een redelijk goed onderbouwde blik de gebeurtenissen van afgelopen week bekijken. Daarbij wil ik graag aanmerken dat dit slechts mijn visie op de gebeurtenissen is, en dat jullie het daar ongetwijfeld niet allemaal mee eens zullen zijn. Mocht je een heel andere visie hebben, of het op sommige punten absoluut niet met me eens zijn, dan hoor ik dat graag in de reacties.

De minst interessante, wat mij betreft, is wel de voortschrijdende rechtzaak tussen Apple en Samsung. De twee zullen nog lange tijd door blijven vechten met alle middelen die ze kunnen vinden, maar echt substantiële gevolgen zie ik eigenlijk niet ontstaan. Misschien zal er een apparaat als de Galaxy Tab 10.1 uit de schappen verdwijnen, maar zelfs dat zie ik niet zo gebeuren. Wat wel duidelijk is, is dat bedrijven elkaar niets meer gunnen en ook bang zijn hun inkomsten uit gewone verkopen kwijt te raken door de harde concurrentie, dus daarom via patenten deals in de wacht proberen te slepen of de concurrentie in te perken.

Veel interessanter, en ook direct gerelateerd, is de aankoop van Motorola door Google. De zoekgigant kan hiermee eigenlijk twee kanten op. Of ze gebruiken hun aankoop alleen om Android te beschermen doormiddel van patenten, en laten Motorola als hardwarefabrikant lekker hun eigen gang gaan als aparte tak van Google. Logischer lijkt me dat Motorola toch vroeg of laat voordeel gaat krijgen dat het een onderdeel van Google is, en dan zouden andere hardwareproducenten weleens kunnen gaan steigeren. Als Motorola-producten zometeen eerder met nieuwe versies van Android komen en beter afgesteld zijn op de software, dan zal zeker Samsung, die zich wel het een en ander kan veroorloven, dat niet zomaar pikken. Daarnaast lijkt de Android-topman binnen Google de zelfde strategie als Apple voor ogen te hebben, zo schrijft The New York Times.

Dat zou weleens het einde kunnen betekenen van de heerschappij van Android zoals we die kennen. Zelfs als alle partners het systeem verlaten en Google met Motorola er alleen voor staat zie ik het besturingssysteem voorlopig niet verdwijnen, maar dan zal het zeker een stuk kleiner worden en snel ingehaald worden door een nieuw systeem dat opstaat en producenten wel de juiste vrijheid en gelijke behandeling biedt.

En dat is meteen waar de derde belangrijke gebeurtenis van deze week in het verhaal komt. Dat HP zelf geen hardware meer zal produceren voor WebOS, in ieder geval niet zoals wij dat nu kennen, zal er waarschijnlijk in resulteren dat het bedrijf de software gaat onderhouden, maar hardware door OEMs laat maken. Als die dat goed oppakken, iets dat ik om de reden die hierboven uitgelegd staat Samsung zeker zie doen, dan kan WebOS weleens de plaats van Android in de markt gaan innemen, of in ieder geval een geduchte concurrent worden. Daar ben ik zelf erg voor trouwens, omdat ik WebOS een prachtig systeem vind dat zeker meer verdient dan een langzame dood.

En Windows Phone 7 dan? Daar zie ik eigenlijk maar een enkele mogelijkheid voor. Op de manier waarop Microsoft het OS nu in de markt zet, als ondergeschoven kindje bij Samsung, HTC en LG en als belangrijk OS voor ‘falende’ smartphoneproducenten zoals Nokia en Dell, zie ik het niet groot worden. Misschien dat het systeem wat zal groeien na veel moeite van Nokia en op de achtergrond aanwezig zal bijven bij andere smartphoneproducenten, maar een bedreiging voor Android of iOS vormt het in deze vorm zeker niet in mijn ogen.

Een aanpak die succesvoller kan zijn, mits goed uitgevoerd, en die denk ik ook werkelijkheid zal worden, is dat Microsoft Nokia overkoopt en zich volledig zelf op het besturingssysteem zal richten. De benodigde resources heeft Microsoft en Apple heeft wel bewezen dat een OS dat door een enkele fabrikant ondersteund wordt met hardware en software kan werken. Nou heeft Microsoft geen iFactor zoals Apple dat heeft, maar wel een heel groot budget en genoeg expertise.

Tot slot zijn er nog de tablets, die misschien wel helemaal niet zo populair zijn als eerst gedacht. Ok, er gaan miljoenen iPads over de toonbank en in 8% van de huishoudens in Nederland is een tablet te vinden. Maar behalve de iPad, is eigenlijk geen enkele tablet populair. Het meest schrijnende voorbeeld is natuurlijk de HP TouchPad. Best een mooi ding, maar toch werd hij binnen een tweetal maanden al de nek omgedraaid door zijn producent. Het apparaat verkocht gewoon niet. Hetzelfde geldt voor de PlayBook, hoewel die nog wel in de schappen te vinden is. Maar goed verkopen ho maar. Ook de verschillende Android-tablets deden niet echt wat ze zouden moeten doen. De hoop is nu gevestigd op Samsung’s Galaxy Tab 10.1, maar of dat nou echt een succes gaat worden, ik weet het niet.

Het begint er voor mij dan ook steeds meer op te lijken dat er helemaal niet zo’n behoefte is aan tablets, maar dat de iPad gewoon verkocht wordt door het ijzersterke merk dat erachter staat.

Dat er veel gaat gebeuren in de mobiele markt staat buiten kijf. Maar hoe dat eruit gaat zien, daar mag je voorlopig nog even je eigen invulling aan geven.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters