De topmodellen van het MWC 2015: een vooruitblik

Het Mobile World Congress staat weer voor de deur en dus is het hoog tijd om even een kijkje in de toekomst te nemen: welke vlaggenschepen is de telecomwereld volgende week rijker? In ieder geval de HTC One M9 en de Samsung Galaxy S6, misschien zelfs wel meer.

“Al op zondag, de dag voor de beurs, staan de Galaxy S6 en de One M9 op het programma”

Het Mobile World Congress, kortweg MWC, heeft een lange geschiedenis van aankondigingen van topmodellen van verschillende fabrikanten. Niet zo vreemd ook, gezien dit jaarlijks de grootste telecombeurs is. In 2012 zagen bijvoorbeeld de LG Optimus 4X HD, de Huawei Ascend D Quad, de Nokia Lumia 900 en de HTC One X het levenslicht. In 2013 leek het MWC even aan relevantie te verliezen toen alle belangrijke fabrikanten besloten niet meer die beurs maar een eigen evenement te kiezen als podium voor de aankondiging van het nieuwe vlaggenschip. Vorig jaar ging het echter weer goed los op het MWC, geleid door Samsung met de aankondiging van de Galaxy S5. Sony liet op de beurs de Xperia Z2 zien en zo was het Spaanse congres in een klap toch weer het belangrijkste telecommoment van het jaar.

Komende maandag gaat de beurs weer los in Barcelona en ook dit jaar staan er een aantal belangrijke aankondigingen op de planning. Al op zondag, de dag voor de beurs, staan de twee belangrijkste aankondigingen op het programma. Samsung heeft inmiddels bekend gemaakt dat het om 17:30 uur de Galaxy S6 aan de wereld gaat tonen en krap twee uur eerder laat HTC de One M9 zien. Sony heeft niets bevestigd, maar er gaan wel voorzichtige geruchten over de aankondiging van de Xperia Z4. Huawei heeft inmiddels laten weten dat het zijn Ascend P8 voor een eigen evenement op 15 april bewaart. Microsoft en LG zullen naar verwachting nog later in het jaar hun nieuwe topmodel tonen.

In dit artikel blikken we vooruit op de nieuwe paradepaardjes die we volgende week gaan zien aan de hand van een grote stroom geruchten. Ook morgen hebben we een MWC-vooruitblik voor je op de planning staan, dan zullen we het hebben over de wat kleinere aankondigingen.

Mobile World Congress 

Samsung Galaxy S6

“Net als van de Galaxy Note 4, zal er ook van deze Galaxy S6 een edge-variant komen”

Er zijn waarschijnlijk geen telefoons die zo vaak in het geruchtencircuit te vinden zijn en waarvan nog steeds niet duidelijk is hoe ze er nou precies uit gaan zien als die Galaxy S-toestellen van Samsung. De Galaxy S6 was geen uitzondering op dit alles. De afgelopen maanden zijn talloze geruchten over het apparaat naar buiten gekomen, maar hoe hij nou precies gaat worden weten we nog niet. Wat we wel zeker weten is dat Samsung komende zondag klokslag half zes de deuren van de zaal waar het allemaal gaat gebeuren open zal doen. De aankondiging volgt uiteraard niet veel later en is online te volgen.

Net als van de Galaxy Note 4, zal er ook van deze Galaxy S6 een edge-variant komen. Dat is inmiddels wel bijna zeker. Het gerucht gaat verder dat die edge-telefoon aan beide zijkanten een scherm heeft, maar dat blijft voorlopig niet helemaal duidelijk. Los van het scherm dat over de zijkant loopt zouden de twee smartphones zo goed als gelijk zijn en de edge zou slechts in een kleine oplage beschikbaar komen.

‘Galaxy S6 en Galaxy Edge te zien op persfoto’ screen shot 2015 02 06 at 105427 

“De smartphone zal vermoedelijk van metaal gemaakt worden, al dan niet volledig”

Goed, verder naar de telefoon zelf. Hoewel het definitieve design dus nog niet helemaal bekend is, weten we een aantal zaken wel. Bijvoorbeeld dat de smartphones zeer waarschijnlijk van metaal gemaakt, al dan niet volledig. Vanochtend verscheen een redelijk overtuigend fotosetje. Het zou kunnen dat dat de ‘real deal’ is. In ieder geval komt het grofweg overeen met de vorm die Samsung zelf al heeft laten zien in een teaser.

Over de specificaties is al heel wat meer duidelijk. Zo zou de Galaxy S6 een QHD-scherm krijgen dat iets kleiner is dan dat van de Galaxy S5 en komt er op de achterkant waarschijnlijk een 20-megapixelcamera die door Samsung zelf gemaakt is. Het werkgeheugen bedraagt vermoedelijk 3GB of 4GB. Dat is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat de processor geen Snapdragon 810-chip zal zijn, maar waarschijnlijk de pas aangekondigde Exynos 7 Octa.

Nog meer duidelijke foto's Samsung Galaxy S6 en S6 Edge schermafbeelding 2015 02 26 om 103217 
Nog meer duidelijke foto's Samsung Galaxy S6 en S6 Edge schermafbeelding 2015 02 26 om 103209 
Nog meer duidelijke foto's Samsung Galaxy S6 en S6 Edge schermafbeelding 2015 02 26 om 103152 
Nog meer duidelijke foto's Samsung Galaxy S6 en S6 Edge schermafbeelding 2015 02 26 om 103245 

Laatste belangrijke punt gaat over TouchWiz. Dat zou, na de grote hoeveelheid kritiek dat het de afgelopen jaren kreeg, eindelijk sterk afgeslankt worden. Geen duizend en éé functies verpakt in een kermissausje meer, maar een mooie strakke interface met alleen de écht nuttige features. Met de Galaxy A7 zette Samsung overigens al een stap die richting op. Verder gaat het gerucht dat Samsung een aantal belangrijke Microsoft-apps zal meeleveren. Helemaal niet zo’n rare keuze gezien Samsung al tijden probeert minder afhankelijk van Google te worden. De eigen apps van de fabrikant vallen vaak niet bijzonder goed in de smaak, dus overstappen naar een andere leverancier klinkt als een logische zet.

HTC One M9

Duitse webwinkel lekt voortijdig de HTC One M9  htconem9a

Voordat Samsung losgaat met de Galaxy S6, zal eerst HTC de aandacht proberen te trekken van het in Barcelona aanwezige techjournaille. Op zondag 1 maart om 16:00 uur begint de fabrikant met zijn persconferentie. Dat de ‘nieuwe HTC One’ daar het levenslicht gaat zien heeft de fabrikant inmiddels zelf laten weten: het was zelfs al te zien bij een door HTC gesponsorde voetbalwedstrijd. Dat die nieuwe HTC One de One M9 gaat heten, is inmiddels een publiek geheim.

Het ontwerp van de nieuwe smartphone is inmiddels ook een publiek geheim. De smartphone gaat er, volgens vele gelekte foto’s en renders, precies hetzelfde uitzien als de One M8. Enige verschil wordt naar verluidt dat de camera aan de achterkant vierkant is en dat er andere kleuren komen. Zilver met goud, zou een nieuwe combinatie zijn.

Die camera lijkt ook de belangrijkste upgrade te worden. Niet zo gek, als je bedenkt dat zowel de M7 als de M8 vooral bekritiseerd werden om hun camera. Aan de achterkant zou een conventionele 20,7-megapixelcamera terecht komen, terwijl de UltraPixel-camera naar de voorkant verplaatst wordt. Over dat laatste bestaat overigens nog onduidelijkheid.

“De smartphone gaat er volgens de geruchten precies uitzien als de M8”

Andere specificaties van de One M9 zijn ook al duidelijk. Volgens een benchmarkresultaat zou de telefoon een full HD-scherm, Snapdragon 810-processor, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte krijgen. Een Duitse webshop meldt dezelfde specs en voegt daar nog een 2900 mAh-accu aan toe. De processor in de smartphone is inmiddels ook door chipmaker Qualcomm min of meer bevestigd. Softwarematig draait de M9 uiteraard op Android Lollipop en er lijkt ook een nieuwe Sense-versie te komen. Van deze Sense 7-software zijn een tijdje geleden wat screenshots uitgelekt, maar erg veel is er verder niet over bekend.

HTC One M9 

Sony Xperia Z4

Net na de aankondiging van de Xperia Z3 kwamen de geruchten over een opvolger als snel op gang. Schijnbaar zou Sony niet alleen een Z4, maar ook een Z4 Ultra en Z4 Compact uitbrengen. Al snel verschenen ook foto’s van een scherm en later ook renders van een toestel waaruit zou blijken dat Sony het ontwerp van de Z1, Z2 en Z3 nog een jaartje zou recyclen. Langzaam maar zeker droogde de geruchtenstroom echter op en na wat specs begin dit jaar is er eigenlijk weinig concreets meer naar buiten gekomen. Een certificering van de Japanse autoriteiten suggereerde half januari nog dat het toestel er aan zat te komen, maar terwijl de geruchten eigenlijk voor het MWC zouden moeten aanwakkeren bloedden ze bij de Xperia Z4 dood. We kregen alleen nog een setje screenshots begin deze week. Het is dus ook erg onzeker of de Xperia Z4 tijdens het Mobile World Congress aangekondigd gaat worden.

“Het is erg onzeker of de Xperia Z4 tijdens het Mobile World Congress aangekondigd gaat worden”

Hoe dan ook, er is dankzij de lekken van eind vorig jaar en begin dit jaar wel het één en ander bekend over de Xperia Z4. De smartphone zou er dus grofweg hetzelfde uit gaan zien als de Xperia Z3 en krijgt volgens de geruchten afhankelijk van de versie een QHD- of full HD-scherm. Het schermformaat zou 5,4 inch zijn. De processor wordt een Snapdragon 810 en het werkgeheugen zou 4GB zijn. De camera zou wederom een 20-megapixelresolutie hebben.

Sony houdt maandagochtend zijn persconferentie om half negen. Als de Xperia Z4 op het MWC bekend gemaakt gaat worden dan zal het dan zijn, maar het is dus zeer de vraag of dat gaat gebeuren.

Sony Xperia Z4 
Sony Xperia Z4 
Sony Xperia Z4 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters