Die modulaire smartphone komt er wel

BARCELONA – Hoewel het niet zo opviel, markeerde dit Mobile World Congress een nieuwe – weliswaar voorzichtige – stap in de ontwikkeling van de modulaire smartphone. De LG G5 is namelijk tot op zekere hoogte modulair en binnenkort voor het grote publiek beschikbaar.

Afgeslankte modulariteit

Hoewel het modulaire Phonebloks, dat vooral via Google’s Project Ara de weg naar de buitenwereld vindt, wat naar de achtergrond verdwenen is, is de modulaire smartphone zeker geen stille dood gestorven. Verreweg de belangrijkste stap in de ontwikkeling van zo’n toestel het afgelopen jaar was de Fairphone 2, een toestel dat deels modulair gemaakt is met duurzaamheid in het achterhoofd. Het doel van de modulariteit is in dat geval vooral het verlengen van de levensduur van de smartphone door reparaties eenvoudig te maken, maar het biedt in theorie ook mogelijkheden om het toestel uit te breiden.

De Fairphone 2 is deels modulair gemaakt met duurzaamheid in het achterhoofd

LG Cam Plus module

Die uitbreidmogelijkheden zag LG ook wel wat in blijkbaar; de LG G5 biedt ook beperkte opties om het toestel te verbeteren. Dat vond LG genoeg om het toestel aan te kondigen als “its first ever modular smartphone”. Die betiteling vind ik wel erg ambitieus voor een toestel dat via een speciale batterijslot voorzien kan worden van een cameragrip of hoge kwaliteit muziekprocessor, maar de eerste stap is er. De LG G5 zal vanwege zijn vlaggenschipstatus en goede functionaliteit de weg naar het grote publiek vinden en wordt daarmee de eerste breed verkrijgbare smartphone die ‘iets modulairs’ biedt. LG kennende zal het bedrijf bovendien niet bang zijn om dezelfde functies vroeg of laat naar het middensegment te brengen en verder te ontwikkelen. Daarmee geeft men een belangrijk voorzetje voor de verdere ontwikkeling van de – min of meer – modulaire smartphone.

De ‘echte’ modulaire smartphone

Project Ara
Project Ara

De vraag blijft dan natuurlijk wat er zal gebeuren met de verregaande modulariteit die Dave Hakkens zich voorstelde met Phonebloks. Dat Google daar met Project Ara nog steeds mee bezig is, is natuurlijk een goed teken. Maar dat datzelfde Project Ara sterk vertraagd en op de achtergrond geraakt is spreekt niet voor het succes van het concept. Ik denk dat Project Ara er vroeg of laat wel zal komen, maar erg groot zal dat niet worden voorlopig vrees ik. Dan is een uitgebreidere versie van het Fairphone- of G5-concept logischer. Het zou me niets verbazen als LG op een gegeven moment met een toestel komt waar je echt componenten – zeg de camera of de processor – kunt vervangen. De keuze daarin zal nog steeds beperkt zijn omdat ieder component de goede drivers nodig heeft, maar het is iets.

Het zou me niets verbazen als LG op een gegeven moment met een toestel komt waar je echt componenten kunt vervangen

In een wereld waar steeds dunnere en luxere iPhone’s en Samsung Galaxy’s de markt domineren zal zo’n toestel niet snel een groot marktaandeel krijgen. Maar juist door dappere fabrikanten als LG die durven om ook met belangrijke smartphones als de G5 met dit soort dingen te experimenteren, zal het waarschijnlijk wel de weg naar het grote publiek vinden. Zeker omdat de hele markt wanhopig op zoek is naar een nieuwe succesfactor voor smartphones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

De batterij van deze vijf smartphones gaat het langst mee lees verder

Samsung Galaxy S9

Eerste preview Samsung Galaxy S9 duikt op ⚠️ lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

Xiaomi Mi Mix 2S

Gelekte bestanden bevestigen specs veelbelovende Xiaomi Mi Mix 2S lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters