Onverwachte innovatie: dubbele camera is een blijvertje

Het kan soms raar lopen. Had je me drie jaar geleden verteld dat het hebben van twee achtercamera’s op je smartphone over een aantal jaar normaal zou zijn, dan had ik je voor gek verklaard. Toch lijkt dat precies te zijn wat er aan het gebeuren is. Jawel; de dubbele camera is here to stay.

Smartphonecamera’s. Het blijft een interessant onderwerp. Niet alleen is de camera voor veel mensen een van de belangrijkste functies van een smartphone; het is ook een van de gebieden waar fabrikanten altijd blijven innoveren. Ook nu weer is de markt van de smartphonecamera’s in rep en roer. Eerder dit jaar schreef ik het al: de megapixelrace is over. De meeste consumenten weten inmiddels dat meer megapixels niet per se een betere foto betekent en de rek is er een beetje uit. 12 lijkt de nieuwe standaard te worden en ondertussen zoeken fabrikanten andere manieren om hun smartphonecamera beter te maken. Beter, of als dat niet lukt in ieder geval opvallender.

Camera innovatie

In 2008 sprak ik eens de verwachting uit dat optische zoom in smartphones meer en meer gemeengoed zou worden. Fout. Tenminste, in de letterlijke zin van het woord. Toestellen als de Samsung Galaxy K Zoom en recentelijk de Moto Z met Hasselblad True Zoom mod doen wel iets dergelijks, maar dat is nooit groot geworden en zal het ook niet worden. Later deed ik een voorspelling die wat accurater was: het doorontwikkelen van HTC’s UltraPixel concept ging voor verbluffende foto’s zorgen. In feite is dat wat we nu zien met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 die een grote sensor met relatief weinig pixels heeft.

Dat is op zich een goede zaak, maar daar zit de meest interessante vernieuwing in de cameramarkt hem niet. Die komt uit een vrij onverwachte hoek: de dubbele camera. Dubbele camera’s in smartphones zijn op zich niet nieuw en de eerste pogingen vielen duidelijk in de categorie opvallen. Ik heb het dan over de HTC Evo 3D en LG Optimus 3D Speed met hun 3D-camera’s en de HTC One M8 met zijn tweede lens die wat leuke trucjes kon. Het waren niet veel meer dan gimmicks die de telefoon waar ze aan hingen in de kijker probeerden te spelen. Beide pogingen bleken niet succesvol en waar de 3D-telefoon helemaal uitstierf bracht HTC de opvolger van de One M8 gewoon weer uit met één camera.

Dubbele camera 2.0

Honor 6 Plus dubbele camera
De Honor 6+ was de pionier van de ‘moderne’ dubbele camera

De Honor 6+ was vorig jaar de eerste smartphone die een kwaliteitsverbetering probeerde te bereiken door twee lenzen op de achterkant te plakken. Het idee van die camera’s was dat de telefoon meer licht kon opvangen; twee sensoren krijgen in totaal immers meer photonen op bezoek dan één. De twee foto’s werden achteraf samengevoegd tot een beter eindresultaat, waarvan de resolutie zelfs virtueel naar 13 megapixel opgewaardeerd kon worden. Het resultaat was misschien niet bijzonder indrukwekkend, maar de Honor 6+ zette wel de eerste stap naar het nuttige gebruik van een dubbele smartphonecamera.

Met de Huawei P9 heeft Huawei het resultaat van de dubbele camera stevig verbeterd en nog niet zo lang geleden deed de Mate 9 daar nog een schepje bovenop. Technisch is de aanpak van Huawei interessant: een van de twee camera’s maakt kleurenfoto’s en de andere zwart-wit-foto’s. Volgens Huawei is de zwart-wit-camera beter in het vastleggen van details en vangt hij veel licht op, terwijl de kleurencamera gebruikt wordt om de zwart-wit-foto in te kleuren. Het beste van twee werelden dus.

Apple iPhone 7 Plus dubbele camera
De dubbele camera van de iPhone 7 Plus maakt een soort optische zoom mogelijk

LG en Apple pakken het anders aan en gaan voor een opstelling die optische zoom probeert te simuleren. LG gebruikt de tweede camera om groothoekfoto’s te maken, zodat je als het ware kunt uitzoomen. In de V10 geldt dat voor de selfiecamera; de G5 heeft zijn groothoekcamera aan de achterkant. Overigens is de kwaliteit van de groothoekcamera wel duidelijk minder. De oplossing van Apple vind ik dan nog beter: de iPhone 7 Plus heeft een tweede – identieke – sensor met een ‘ingezoomde’ lens ervoor. Die lens heeft trouwens een kleiner diafragma en is niet optisch gestabiliseerd waardoor de fotokwaliteit nog steeds iets slechter is. Maar het zorgt er nog steeds voor dat je met nauwelijks kwaliteitsverlies 2x kunt inzoomen.

Glazen bol

Tijd om dan maar weer wat voorspellingen te doen. De voorspelling dat er meer dubbele camera’s komen is niet zo’n moeilijke. Qualcomm speelt daar met zijn Clear Sight-technologie al op in en geruchten over een Apple iPhone 8 en Samsung Galaxy S8 met dubbele camera duiken regelmatig op. Dat we meer dubbele smartphonecamera’s gaan zien staat dus wel zo goed als vast.

Interessanter is om te denken over wat fabrikanten met die dubbele camera’s zullen willen bereiken. En of er misschien wel nog meer camera’s op de achterkant van een telefoon gaan komen. Apple schijnt met de iPhone 8 de lijn van de iPhone 7 Plus door te gaan zetten en te verbeteren, terwijl Qualcomm met Clear Sight net als Huawei een kleurenfoto met een zwart-wit-foto combineert.

Het zou me niets verbazen als iemand op het idee komt een derde sensor toe te voegen

Dat zijn beide nuttige richtingen die waarschijnlijk verder uitgewerkt zullen worden de komende tijd. Het zou me niets verbazen als ze ook samengevoegd worden. Dat probeert Huawei met de Mate 9 en zijn 20-megapixel zwart-wit-sensor natuurlijk al een beetje, maar dat resulteert toch een beetje in nep optische zoom. Misschien dat het later wel echt lukt met slimmere software, maar het zou me ook niets verbazen als iemand op het idee komt om een derde sensor toe te voegen. Een kleurensensor met een normale lens ervoor en twee zwart-wit-sensoren met een normale lens en een telelens er voor, bijvoorbeeld. Dan kun je met de kleurensensor de boel inkleuren en met de zwart-wit-sensoren op verschillende zoomniveaus met maximaal detail en contrast beelden vastleggen. Ik zie het wel zitten in ieder geval.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters