Een nieuwe mijlpaal: #AllAboutPhones 3

Vandaag bereiken we een nieuwe en belangrijke mijlpaal voor onze website; de introductie van All About Phones 3. Na maanden hard werken is onze nieuwe website klaar voor onze bezoekers.

All About Phones 2.8

We schrijven het jaar 2010. Op een doordeweekse dag wilden we een paar dingen aanpassen aan onze website qua layout en functionaliteit. Nadat we de eerste ideetjes hadden uitgewerkt en onze ontwerper aan het werk hadden gezet, kregen we al snel de eerste resultaten terug. Deze kleine redesign ging intern door het leven als AAP 2.8. We wilden vooral onze software-bar, rond 2009/2010 nog redelijk baanbrekend voor websites, en onze reviews bar van een likje verf voorzien. Daarnaast hadden we het idee om ook een paar kleine andere dingen, zoals de header en de footer, aan te passen.

Maar het was allemaal te weinig en toen al zagen we de opkomst van App Stores zoals die van Apple en Google op mobiele telefoons. Dit had voor ons als nadeel dat onze downloads voor software overbodig werd en als voordeel dat we de bestanden niet meer zelf op onze server hoefde te zetten. Het werd dus tijd om het allemaal wat rigoureuzer aan te gaan pakken.

Rond deze tijd moesten we ook een knoop door gaan hakken; gingen we verder met All About Phones en dus fulltime ermee aan de slag of lieten we het voor wat het was. We besloten gelukkig voor dit eerste te kiezen en sinds eind 2010 is Danijel fulltime aan het werk bij All About Phones, nu onderdeel van All About Network, waarover later meer, en Alex is sinds begin 2012 fulltime werkzaam voor ons als mede-eigenaar en ontwikkelaar.

We hebben het jaar 2011 gebruikt om het design en alle plannen voor All About Phones en All About Network uit te werken. Na een paar design rondes waren we tevreden met de nieuwe look. Daarnaast hebben we een uitgebreide roadmap voor functionaliteit uitgewerkt waarmee nu hard aan de slag mee zijn gegaan. All About Phones 3.0, intern ook wel “Snapdragon” genoemd (inderdaad, al onze grote iteraties zijn vernoemd naar een belangrijke mobiele processors), is een erg belangrijke mijlpaal voor ons en voor de gebruiker. We hebben ons toegelegd op een paar basisprincipes; leesbaarheid, commercialisatie en gebruikersvriendelijkheid. Daarnaast is ook social media een erg belangrijke geworden in de afgelopen jaren. Daarom hebben we ook onze social media login ontwikkeld zodat je met 1 klik voortaan gemakkelijk kunt inloggen en met een paar kleine klikken kunt registreren bij ons.

We hebben er dus voor gekozen om een geheel nieuw ontwerp, logo en functionaliteit neer te zetten die we vervolgens zelf gebouwd hebben. We vertellen even kort hoe we tot het eindproduct gekomen zijn.

Logo

All About Phones is inmiddels onderdeel geworden van All About Network. Je kunt All About Network zien als de uitgeverij van All About Phones en daar zullen in de toekomst nog een paar andere sites bij gaan komen die gericht zijn op consumentenelektronica. Dit betekende dat we een nieuw logo nodig hadden voor zowel AAP 3, als voor de uitgeverij.

Het eerste ontwerp voor ons nieuwe logo was niet zo spannend. Daarnaast leek het te veel op ons oude logo, iets dat mensen niet zo veel zei (voor de mensen die graag willen weten wat ons oude logo inhield; een oude telefoonhoorn met drie bolletjes die stonden voor All About Phones). We wilden graag meer kleur in ons logo, meer wit en daarnaast ook wat moderner en eentje die we ook voor onze uitgeverij konden gaan gebruiken.

Het eerste logo van All About Network stond ons al een stuk meer aan, maar het logo zelf (dus het linker gedeelte) konden we ons nog niet in vinden. Dus het werd tijd voor de derde en winnende iteratie. We waren gelijk ‘verliefd’ op ons nieuwe logo dat kleur heeft, modern is en er gewoon strak uitziet. Daarnaast is het ook nog eens herkenbaar als je alleen het logo ziet zonder de tekst eronder, iets dat voor ons belangrijk was. De verschillende kleurtjes in ons logo zul je terug gaan zien in de websites die we aan het opzetten zijn; elke website, waaronder AAP 3, heeft zijn eigen kenmerkende kleur, waarbij het voor AAP uiteraard altijd blauw is geweest.

AAP 2.9 logo

 

AAP 2.8 logo

 

AAn logo

 

AAP 3.0 “Snapdragon”

De eerste Qualcomm Snapdragon is voor smartphones eigenlijk de belangrijkste processor in jaren geweest om verschillende redenen; het was de eerste processor in een mobieltje die door de magische 1GHz-grens heen ging, bijna elke fabrikant maakte gebruik van deze processor en het is dan ook de meest verkochte en gebruikte processor die ondermeer het succes van Android heeft vormgegeven. We waren dan ook al snel tot de conclusie gekomen dat onze derde iteratie van onze website intern verder ging onder de naam Snapdragon, maar we waren er voorlopig nog lang niet.

Allereerst hadden we dus een totaal nieuw design nodig omdat AAP 2.8 niet meer modern was en een te kleine update qua vormgeving en functionaliteit was die al te lang op zich liet wachten. We hebben Willem van Veelen, ontwerper in hart en nieren met ook nog eens een oog voor interactiedesign, in 2011 gevraagd om voor ons een ontwerp te maken. Het eerste ontwerp was voor ons iets wat we niet zagen aankomen en erg aan moesten wennen. Nadat we het een weekje met rust hadden gelaten gingen we ervoor! Het totaal nieuwe design sprak ons uiteindelijk erg aan en ook de kleurtjes wisten ons te bekoren. Maar we was nog te weinig content.

Onze nieuwe website is in eerste instantie gericht op nieuws, reviews, software en video’s. Later zullen we nog een paar handige en erg leuke tools gaan toevoegen, maar dit is wel de kern waar AAP om draait. Deze content zag je in eerste instantie te weinig terug in het nieuwe design en we wilde dus meer content. Na ongeveer 8 nieuwe designs op basis van het eerste design waren we er eindelijk. Hieronder zie je de grootste stappen die hierin gezet waren. Belangrijk vooral was dat we zelf geen software meer wilden toevoegen maar er juist meer over wilde gaan schrijven. Vandaar de nieuwe items onder aan onze pagina over iOS, Android en Windows Phone; de drie belangrijkste platforms van dit moment, naar onze mening.

AAP design 1

 

AAp design 2

 

AAP Design 3

 

AAP Design 4

 

De backend en functionaliteit

Zoals eerder al aangegeven hebben we de hele website, inclusief ons eigen CMS, helemaal zelf gebouwd en geschreven qua code. Alex is hiervoor van top tot teen verantwoordelijk geweest en hij is dan ook wat ons betreft de koning van het hemelrijk dat websitedevelopment heet. AAP 2 heeft Alex ook helemaal zelf gebouwd, inclusief het framework en de CMS.

Met AAP 3 is dat niet anders geweest en Alex heeft maanden lopen zwoegen aan onze Ganz Geile framework, CMS en frontpage. Het framework ging het meeste tijd in zitten en we hebben er dan ook voor gekozen om geen gebruik te maken van WordPress of een ander CMS. Dit heeft als nadeel gehad dat het developmenttraject van AAP 3 ongeveer 18 maanden heeft geduurd van start tot finish. In totaal zijn er bijna 700 commits nodig geweest in onze SVN om AAP 3 tot stand te brengen, maar het was het allemaal meer dan waard.

Allereerst maakt onze site veel gebruik van HTML5 en is hij daardoor ook bijzonder licht, snel en geschikt voor tablets. Qua design hebben we veel rekening gehouden met tablets en niet zo zeer met smartphones. Voor smartphones zijn we van plan om apps en een speciale mobiele variant te gaan maken, maar tot die tijd is AAP 3 prima leesbaar via de browser aangezien alles moet werken in een iOS-, Android- en Windows Phonebrowser.

Met AAP 3 introduceren we de social media login en registratie. Het voordeel voor onze gebruikers is dat ze met drie klikken zich kunnen registreren bij ons en vervolgens met 1 klik kunnen inloggen. Je hoeft dus niet meer je gebruikersnaam en wachtwoord van AAP in te voeren; door simpelweg op bijvoorbeeld de Facebook-button te drukken kun je inloggen mits je Facebook gekoppeld hebt. In de toekomst gaan hier meer dingen mee doen zoals het makkelijker delen van artikelen op je sociale kanalen.

Daarnaast hebben we goed geluisterd naar onze bezoekers. We hebben onze artikelen qua layout een stuk overzichtelijker en rustiger gemaakt om te lezen; het gaat uiteindelijk om de content! Zo hebben we gekozen voor een groot tekstvlak voor artikelen en een relatief klein menu aan de rechterkant. Bij reviews hebben we het design flink verbeterd zodat duidelijk is dat onze reviews uit meerdere pagina’s bestaat. Ook is onze image-viewer sterk verbeterd zodat je alle afbeeldingen op 1 pagina kunt bekijken zonder dat je steeds een popup hoeft te openen en te sluiten.

Een andere belangrijke nieuwe layoutwijziging is ons archief. We hebben hierbij voor een blogarchief gekozen dat per dag is opgedeeld. Zo kun je gemakkelijk al het nieuws per dag lezen zonder dat je steeds een artikel in en uit hoeft. Ook ons reviewsarchief is per maand opgedeeld en laat grote afbeeldingen zien zodat je gelijk ziet om welk toestel het gaat. In de toekomst zullen we hier ook de plus- en minpunten gelijk laten zien en onze beoordeling.

Tot slot hebben we nu ook al het Android-, iOS– en Windows Phone-nieuws op een enkele pagina gebundeld zodat mensen gemakkelijk over hun favoriete OS het laatste nieuws en reviews kunnen bij lezen. In de toekomst zal het design van deze overzichtspagina’s nog verder verbeterd gaan worden.

Verder zijn er uiteraard nog een hoop dingen gewijzigd zoals het delen van een artikel op social media, onze zoekfunctie, de toevoeging van de laagste prijzen van telefoons bij artikelen, onze video-pagina, de reacties en nog een flink aantal functies.

AAP 3 footer

 

AAP 3 socialmedia

 

AAp 3 social login

 

Roadmap

AAP 3.2 tool

AAP 3 is voor ons de eerste mijlpaal van het vernieuwde All About Phones. De komende weken gaan we eventuele bugs eerst wegwerken die jullie zijn tegengekomen. We hopen dat jullie alle problemen die je tegenkomt wilt melden via de e-mail of via “meld taalfouten”-knop die je aan de rechterkant in het menu kunt vinden.

Hierna gaan we verder met onze roadmap die we tot en met AAP 3.5 gefinaliseerd hebben. Dat betekent dus dat je de komende tijd een hoop nieuwe functionaliteit kunt gaan verwachten en kleine uiterlijke wijzigingen. We willen nog niet te veel onthullen over wat je allemaal kunt gaan verwachten maar we geven wel een klein tipje van de sluier met de afbeelding hierboven. Daarnaast gaan we onze iOS-, Android- en Windows Phone-pagina’s flink uitbreiden en misschien is het ook wel interessant om te weten dat we inmiddels de grote en complete database hebben aangelegd met toestelspecificaties erin. Deze gaan we op een creatieve manier in onze website verwerken binnenkort. Kortom, er staat voldoende voor ons op het programma om ons van de straat af te houden.

Bedankt!

We willen graag alle bezoekers van onze website heel erg bedanken voor het bezoeken van onze website! Als klein bedankje terug geven we vandaag niet minder dan 6(!!) smartphones weg op 1 dag waaronder de Sony Xperia S, HTC One X, Samsung Galaxy S III, LG Optimus 3D Max, Nokia Lumia 800 en de BlackBerry Torch 9860! Via deze pagina vind je meer info over hoe je kans maakt op deze toestellen vandaag.

We hopen dat je de nieuwe website ook net zo mooi en handig vindt als wij en we horen dan ook graag je feedback in de comments! Daarnaast willen we je ook vragen om mee te doen met ons gebruikersonderzoek; ook hierbij maak je kans op smartphones en accessoires voor je moeite. Nogmaals bedankt en we hopen dat je onze site zult blijven bezoeken in de toekomst!.

Bron:

tags:
  Telekoopwijzer uitgelicht

  Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

  WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

  Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

  telekoopwijzer

  Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

  telekoopwijzer

  Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

  Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters