Eindejaarsblog: 2013 was een probeerjaar

Op smartphone- en tabletgebied was 2013 vooral een ‘probeerjaar’. Een jaar waarin fabrikanten van alles probeerden om de vaart in de innovatie te houden. Innovatie op vele gebieden. Om er vier te noemen: Smartwatches, Google Glass, achtkernige processoren en allerlei software-tweaks, zoals bijvoorbeeld toegepast in de Samsung Galaxy S4.

“Smartwatch Galaxy Gear was een nogal nutteloos product”

Veel van die probeersels waren aanvankelijk niet zo vreselijk succesvol. De smartwatch van Samsung is door veel techblogs afgedaan als een vrij nutteloos product. Maar de ontwikkeling van het polsapparaatje geeft in ieder geval aan dat Samsung het regelmatig aandurft om eens iets heel nieuws te proberen.

Soms is dat wel succesvol, zoals bleek toen Samsung als eerste met een phablet op de markt kwam: de Galaxy Note. Een bijzonder succesvol concept dat inmiddels door vrijwel alle belangrijke fabrikanten is gekopieerd. Zelfs Nokia is ermee begonnen, met de Lumia 1320 en 1520. Samsung gaat er zelf ook vrolijk mee door. Dit jaar werd alweer de derde versie van de Galaxy Note op de markt gebracht. De Note-serie is nog altijd de onbetwiste aanvoerder van de phablet-categorie.

Standaard Android-apps te installeren op Galaxy Gear 1376588 10151777761493101 634390232 n 
Samsung Galaxy Note 3 hoofdfoto 

“Qualcomm dreigt boot te missen zonder octa-core procesor”

HTC One blinkfeed All About Phones

Nog een probeersel uit 2013 dat aanvankelijk niet zo succesvol leek, maar wel een belofte voor de toekomst inhoudt, is de ontwikkeling van de achtkernige processor. Samsung, MediaTek en Huawei zijn allemaal op dit gebied bezig elkaar de loef af te steken. Opvallende afwezige in dit landschap is Qualcomm. Deze fabrikant moet oppassen, want ook met de komst van de dual- en quadcoreprocessoren dreigde de processorfabrikant de boot te missen waarna diverse telefoonfabrikanten op CPU’s van de concurrent overstapten.

Software-tweaks zijn wisselend succesvol. De vernieuwde schil van HTC, Sense 5, wordt door veel mensen gewaardeerd. iOS 7 was erg wennen voor iPhonegebruikers. Soms kun je overdrijven. De Samsung Galaxy S4 leek zoveel op zijn voorganger, de Galaxy S III, dat Samsung alles uit de kast haalde om het toestel in ieder geval op softwaregebied gunstig af te laten steken. Zoals allerlei tweaks op fotogebied. De fotograaf van een groepje mensen, die zelf nooit op de foto staat, kan bijvoorbeeld een foto-in-een-foto van zichzelf maken. Foto’s zijn ook op dit toestel zo te bewerken dat mensen altijd glimlachen op een plaatje. Of dit soort opties nu veel worden gebruikt valt te betwijfelen. Maar het is leuk dat ze worden bedacht en ontwikkeld. Datzelfde geldt voor Google Glass. De bril die alles vastlegt en informatie verstrekt aan de drager is nog volop in ontwikkeling. Hier valt dan ook niet zoveel over te zeggen of te vinden: het is nog een onaf product.

“Nu nog een aanzienlijk betere batterij”

HTC Wildfire S batterij

Probeersels, het is waar de technische ontwikkelingen voortdurend op drijven. Of de probeersels van 2013 zullen beklijven in 2014, moet echter nog blijken. Alleen de consument kan aangeven voor welke vernieuwingen daadwerkelijk belangstelling bestaat. Het is goed dat de telecomsector voortdurend vernieuwt, en ook dat de belangrijke ‘basis’ niet wordt vergeten: een goed scherm, een snelle processor, een goed ecosysteem en een mooi design. Wat dat betreft zit alles inmiddels wel goed bij de meeste fabrikanten, en kun je niet echt meer een grote miskoop doen op smartphonegebied.

Eén ontwikkeling is echter nogal stilgevallen, en dat is jammer. Smartphones beschikken nog altijd over een magere accuduur. De batterijen zijn domweg te snel leeg. Als je er een volle dag mee doet, ben je spekkoper. Het zou goed zijn als de telefoonproducenten dit ergerlijke onderdeel nu eens goed aanpakken. Want een smartphone kan nog zo mooi en indrukwekkend zijn, als de batterij leeg is doe je er niets meer mee. Hier ligt een mooie opdracht voor 2014.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters