Gaat jouw smartphone op Android L draaien?

Bijna geen enkele industrie ontwikkelt zich zo snel als die van de smartphones. Met nieuwe updates is het, zeker in het geval van de wat oudere modellen, altijd weer de vraag of deze ook naar jouw smartphone komt. Hoe zit dat eigenlijk met de uitrol van Android L? In dit blog proberen we daar duidelijkheid over te scheppen.

Android L uitgelicht: Material Design lockscreennotifications
Lockscreen notificaties

Eerder deze week presenteerde Google op haar ontwikkelaarsbeurs I/O haar nieuwe versie van Android: Android L. Vooral op het designvlak staan er nogal wat wijzigingen op het programma ten opzichte van 4.4 KitKat. Er is echter nog weinig duidelijkheid over welke smartphones het nieuwe Android L gaan krijgen.

First things first: er is maar één zekerheid, en dat is dat Nexus 5- en Nexus 7-bezitters nu al aan de slag kunnen met de ontwikkelaarsversie van Android L. De definitieve versie van Android L komt sowieso uit op diezelfde LG Nexus 5 en de Nexus 7-tablet. Voor andere toestellen blijft het gissen geblazen, al kunnen we – zeker als we afgaan op het verleden – er rustig van uitgaan dat in ieder geval alle huidige vlaggenschepen de overstap gaan maken naar het nieuwste Android. Zeker weten doe je het echter nooit!

HTC maakte een dag na de presentatie van Android L in ieder geval al de belofte dat eigenaars van de HTC One M7 en de One M8 zich geen zorgen hoeven te maken. Zowel het huidige als het vorige vlaggenschip van de Taiwanese fabrikant maakt binnen negentig dagen na de definitieve release de overstap naar het nieuwe besturingssysteem.

Android L uitgelicht: Material Design google presenteert android l en android one op i o screen shot 2014 06 25 at 183138
Rechtsonder de ‘drijvende’ knop

Wij verwachten dat alle huidige high-end Android-vlaggenschepen die in Europa op grote schaal verkrijgbaar zijn vrijwel zeker zullen overstappen op Android L. Als je in het bezit bent van een Samsung Galaxy S5, LG G3, Sony Xperia Z2 of Huawei Ascend P7, verwachten wij in ieder geval geen moeilijkheden. Dat geldt waarschijnlijk ook voor al hun voorgangers (van de zojuist genoemde gevallen gewoon ééntje eraf tellen), al durven we dit niet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren.

Motorola, die qua prijs geen high end-toestellen maakt, wil graag aan de slag met Android L. Op Facebook liet de fabrikant, in handen van het Chinese Lenovo, iets te enthousiast al weten dat het Android L op de Moto X, Moto E en Moto G wil zetten. Aangezien het bericht nu offline is, kunnen we ervan uitgaan dat Google dit nog binnenskamers had willen houden.

Resteert de hamvraag: wanneer geeft Google de definitieve versie van Android L vrij voor de fabrikanten? Zeker is dat nog niet, maar wij verwachten dat dit ergens in de herfst zal gebeuren. Dat wordt dus nog een lange zomer als je nu al staat te trappelen om met Android L aan de slag te gaan. Tenzij je een Nexus 5 of 7 hebt, natuurlijk.

In onderstaande tabel zie je een greep uit de veelvoorkomende smartphones en tablets staan en de kans die wij ze toedichten dat Android L er op komt te staan.

Merk Smartphone Kans
Samsung
Galaxy S5 Zeer waarschijnlijk
Galaxy K Zoom Zeer waarschijnlijk
Galaxy Note 3 Zeer waarschijnlijk
Galaxy S4 Zeer waarschijnlijk
Galaxy S4 Active Zeer waarschijnlijk
Galaxy S4 Mini Onzeker
Galaxy Tab S Zeer waarschijnlijk
Galaxy Tab Pro Zeer waarschijnlijk
Galaxy Note Pro Zeer waarschijnlijk
Sony
Xperia Z2 Zeer waarschijnlijk
Xperia Z1 Zeer waarschijnlijk
Xperia Z1 Compact Zeer waarschijnlijk
Xperia Tablet Z2 Zeer waarschijnlijk
Xperia M2 Onzeker
LG
G3 Zeer waarschijnlijk
G2 Zeer waarschijnlijk
G2 Mini Zeer waarschijnlijk
G Pad Zeer waarschijnlijk
L90 Onwaarschijnlijk
Nexus 5 Zeker
Nexus 4 Zeker
HTC
One M8 Zeker
One mini 2 Zeer waarschijnlijk
One M7 Zeker
Desire 816 Zeer waarschijnlijk
Desire 610 Zeer waarschijnlijk
Huawei
Ascend P7 Zeer waarschijnlijk
Ascend P6 Onzeker
Ascend G6 Waarschijnlijk
Motorola
Moto X Zeker
Moto G Zeker
Moto E Zeker
Asus
Nexus 7 (2013) Zeker
Nexus 7 (2012) Zeker

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters