Google gooit het over compleet andere boeg met de Nexus 6

Stond Google niet bekend als de fabrikant die tegen uitverkoopprijzen hele nieuwe smartphones met uitstekende specificaties aanbood, zo eens in het jaar? Met de Nexus 6 van Motorola lijkt de softwaregigant het nu over een compleet nieuwe boeg te gooien. Deze phablet heeft wel de laatste specs, maar is er ditmaal ook gewoon naar geprijsd: driehonderd dollar duurder dan de Nexus 5.

“De Nexus 5 blijft ook gewoon te koop, voor wie een goedkope Nexus wil”

Nexus 6 eind vierde kwartaal naar Nederland, prijs nog onbekend n6b

Hele goede Androidtelefoons voor een zacht prijsje, stapt Google nu definitief van dat model af? Niet helemaal. De Nexus 5, die 349 of 399 euro kost, blijft ook gewoon in de Play Store staan. Dus wie een goede smartphone wil van de Nexus-lijn maar daar niet al te veel voor wil neertellen, kan nog bij dat toestel terecht. Overigens is de Nexus 5 in Nederland nu uitverkocht; hopelijk vult Google de voorraad snel weer aan.

Terug naar de Nexus 6. Deze phablet wordt zo’n beetje net zo duur als de gangbare phablets van ongeveer hetzelfde formaat. Morgen zullen we precies weten hoeveel het toestel in Nederland gaat kosten, heeft Tech Mobile Data aan All About Phones verteld, dus al te lang hoeven we niet op deze informatie te wachten. Dat Google zijn eerste phablet zo duur in de markt zet vergeleken met eerdere Nexusapparaten, betekent wellicht dat de zoekgigant terugkomt op zijn filosofie om mensen tegen een lage prijs een goede stock-Androidervaring te geven. Die filosofie hield voor Google zelf wel in dat er erg weinig werd verdiend op de toestellen. Met de Nexus 6 verandert dat duidelijk.

“De Nexus 6 lijkt verdacht veel op de Moto X 2014”

Nexus 6 eind vierde kwartaal naar Nederland, prijs nog onbekend n6a

Voor het eerst mag Motorola een Nexustoestel maken. Toen Motorola nog dochterbedrfjif was van Google, paste ‘moeder’ Google wel op om Motorola die eer te gunnen. Alle andere Androidfabrikanten keken bezorgd over de schouder mee, want ineens was Google van een softwarebedrijf een directe concurrent geworden. Google heeft Motorola echter vrij snel doorverkocht aan Lenovo, en nu mag Motorola dan eindelijk zijn eerste Nexustelefoon presenteren. Al eerder werkte Motorola met Google samen, voor de eerste Androidtablet. De tabletsoftware Android Honeycomb werd ooit als eerste op een Motorola Xoom-tablet geshowd. Die tablets mochten zichzelf echter geen Nexus noemen. Die eer viel, veel later, Asus te beurt met de Nexus 7, en Samsung met de Nexus 10.

De Nexus 6 lijkt verdacht veel op de net gepresenteerde Moto X 2014, die op de IFA werd getoond. De nieuwe Moto X is echter een 5,2-inch telefoon, en de Nexus 6 is echt een heel stuk groter. Voor de rest lijken de toestellen qua design echt wel op elkaar. De twee speakers boven en onder het scherm, de vorm, de achterkant en de rand: allemaal Moto X-achtige zaken. Wat helemaal niet verkeerd is, want wij waren uitermate tevreden over dat toestel. Het enige nadeel was het beperkte opslaggeheugen van 16GB, en dat is in de Nexus 6 nu juist verbeterd: 32 of 64 GB.

“Google bezuinigt op geen enkele manier meer op de hardware”

De specificaties, al enkele keren genoemd, tonen dat Google op geen enkele manier meer bezuinigt op de hardware. Bij vorige telefoons werd nog wel eens gemopperd op een beperkte cameraresolutie of een dualcore processor, terwijl de concurrentie allang verder was. Welnu, de Nexus 6 kan zich met de laatste nieuwe smartphones meten. De 64-bits Snapdragon 805-processor die op 2,7 Ghz is geklokt geeft dat al aan, het HD-scherm met een resolutie van 1440x2560p ook, en als toegift is er nog de reusachtige 3220 mAh batterij die door Motorola is voorzien van een snellader. Die is in staat om het toestel in een kwartiertje weer zo vol te krijgen dat het nog eens zes uur mee kan. Door een software-instelling op de telefoon zelf is de levensduur met anderhalf uur te verlengen. Of je die stand nodig hebt? Met deze telefoon moet je het sowieso al makkelijk 24 uur achtereen uit kunnen houden, en dat is veel langer dan de meeste gangbare smartphones, zeker als zo’n energievretend scherm met 496 ppi moet worden bediend.

“Eerste toestel met Android 5.0 Lollipop”

De camera is ditmaal ook geen kleintje. Dertien megapixel achter, en 2 megapixel voor: dat zijn hele nette en gangbare resoluties voor superphones. Een categorie waar we deze Nexus 6, ook gezien de prijs, moeiteloos onder kunnen scharen. Je betaalt dus flink wat, maar daar krijg je dan ook flink wat voor.

Het leuke van de Moto X is dat je de achterkant kan vervangen door eentje van leer of bamboe, of een andere kleur plastic. Die mogelijkheid heeft de Nexus 6 niet, je kunt hem vooralsnog alleen in zwart of wit krijgen. Maar dat kan wellicht nog veranderen. De Nexus 5 kreeg later ook nog een rode broer, en de Nexus 4 kreeg vrij laat een witte variant.

Vooral nieuw is natuurlijk Android Lollipop 5.0, dat meegeleverd wordt op de telefoon. Over dit compleet vernieuwde besturingsssyteem schrijven wij nog een apart blog. Het is in ieder geval duidelijk dat na twee LG’s (de Nexus 4 en de Nexus 5) er nu een nieuwe speler is opgestaan in dit bijzondere speelveld. Het kan wel eens een grote opleving voor het nogal kwakkelende Motorola betekenen. Voor HTC, Samsung en LG hebben de Nexustelefoons in ieder geval bijzonder positief uitgepakt. Niet zozeer vanwege de verkoopcijfers, maar wel vanwege de bekendheid die een fabrikant hiermee krijgt. Als Google zijn vertrouwen in je stelt, moet je wel goede spullen maken, is de gedachte bij het publiek. En met de Nexus 6 lijkt dat zeker het geval te zijn. All About Phones zal het toestel direct aan de tand voelen zodra het in Nederland beschikbaar is. Dat zal eind dit jaar zijn.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters