Google I/O 2014: de plannen voor Android 5.0 Lollipop

Google I/O start over twee dagen. De tweedaagse conferentie voor software-ontwikkelaars belooft nogal wat nieuws te brengen. Een nieuwe versie van Android komt er aan. Dat kennen we al van deze conferenties van Google. Maar de Android-producent heeft veel meer plannen met dit besturingssysteem. Het bestuurt straks misschien je koelkast, je auto, en je bril, als het aan Google ligt. In dit eerste blog krijg je een vooruitblik op deze ontwikkelingen.

Android 5.0 Lollipop

“Messaging beter in nieuwe Androidversie”

Google I/O: wat komt er deze week op ons af? google io 2014 what to expect
Logo van Google I/O 2014

Het is alweer negen maanden geleden dat Google Androidversie 4.4 Kitkat aankondigde. Dus het is hoog tijd voor een nieuwe versie. Ice Cream Sandwich (4.0) kwam acht maanden na Honeycomb 3.2 uit, en Jelly Bean 4.1 kwam acht maanden na 4.0. Tussen de versies daarna, Jelly Bean 4.2, 4.3 en Kitkat 4.4 zat pakweg vijf maanden.

Verwacht wordt dat Google versie 4.5 danwel 5.0 gaat aankondigen, met de naam Lollipop. Momenteel staat deze versie achter de schermen nog bekend onder de werktitel Moonshine. Zoals bekend heeft Google al zijn Androidversies naar iets zoets vernoemd, in alfabetische volgorde. Dat gaat al zo vanaf Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, en de andere versies zie je hierboven al staan. De L is dus aan de beurt, en een lollie lijkt daar bij te passen.

Wat brengt die nieuwe Androidversie behalve de naam en het typenummer? Daarover is nog niet zo heel veel informatie uitgelekt. Het lijkt erop dat Google Android op messaging-gebied flink wil verbeteren, want op dat vlak loopt het besturingssysteem inmiddels flink achter iOS (iPhone) aan. In iOS worden alle messaging-mogelijkheden keurig geïntegreerd in één app, iMessages. Maar onder Android zit je nog steeds met sms, hangouts en messaging via de pc. Dat zal naar verwachting beter worden geïntegreerd zodat je niet steeds berichten hoeft te bekijken in meerdere apps. Waarmee Google overigens ook een dreun uit probeert te delen aan concurrerende apps als WhatsApp en Facebook Messenger. Waarschijnlijk wordt Google Voice erin verwerkt, zodat bellen en videobellen ook in die ene messaging-app van Android mogelijk wordt.

Google I/O 2014: de plannen voor Android 5.0 Lollipop images 

Android @ Home, Android Wear en Google Fit

Google I/O: wat komt er deze week op ons af? google io 2014 what to expect
Logo van Google I/O 2014

Google wil Android ook benutten voor het aansturen van meer apparaten dan smartphones en tablets. Onlangs presenteerde Google Android Wear, een afgeleid besturingssysteem voor ‘wearables’ zoals smartwatches. Verwacht wordt dat Samsung, LG, Motorola en misschien nog andere fabrikanten tijdens I/O hun eerste slimme horloges op dit besturingssysteem laten zien.

Google Fit is een softwarekit die de fabrikant heeft gemaakt voor ontwikkelaars die apps en apparaten willen maken om mensen gezonder te maken door ze meer te laten bewegen. Dit moet Apple’s Healthkit gaan beconcurreren, dat voor iOS hetzelfde moet gaan doen. Forbes meldde dat waarschijnlijk Android Wear wordt toegerust met mogelijkheden om biometrische sensors aan te sturen, waarmee informatie over bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag en andere zaken in het lichaam wordt verzameld waardoor de beweeg-apps precies weten wat het lichaam doet en of er nog een tandje bij kan op die hometrainer, of juist niet.

“Hernieuwde poging van Google om door te breken in de slimme fitnessmarkt”

Google I/O 2014: de plannen voor Android 5.0 Lollipop fitbit 2776467b 
Slimme fitnessbandjes lopen nog niet op Google Fit of Android Wear.

Google heeft overigens al eerder geprobeerd potten te breken op de fitnessmarkt, maar die poging inmiddels weer beëindigd wegens gebrek aan succes. Door integratie met leuke apparaatjes als een smartwatch of mogelijk Google Glass, waarvan wordt verwacht dat versie 2 tijdens deze I/O-conferentie het licht zal zien, hoopt Google dat het nu wel lukt om hier een voet tussen de deur te krijgen. Google Glass 2 wordt door sommige kenners omschreven als ‘de nieuwe stethoscoop’.

Google probeert voorts met Android @ Home het besturingssysteem naar andere apparaten te brengen. Onlangs slokte Google het bedrijf Nest op, een producent van slimme thermostaten en rookmelders. Nest heeft afgelopen week zelf weer een andere aankoop verricht op het gebied van beveiligingscamera’s.

En de eeuwige geruchten over een Android TV zijn ook nog altijd niet verstomd. Android Car Play moet Android naar het dashboard van auto’s brengen, om de auto te automatiseren. Een voorbode van de volledig zelfsturende auto’s waar het bedrijf al mee bezig is.

Morgen vervolgen we deze vooruitblik op Google I/O, waarbij we de geruchten over nieuwe hardware onder de loep nemen. Komt er een Nexus 6? Een Nexus 9? Hoe staat het met Project Ara, de modulaire telefoon? Onze verwachtingen hierover kun je morgenochtend lezen.

Bron: CBS, TechRadar, PC Active, CNET, Google

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters