Google I/O 2014: nieuwe hardware

Dit is het tweede blog dat vooruitblikt op de Google I/O-conferentie die morgen begint. Gisteren meldden wij dat een nieuwe versie van Android wordt verwacht, Android 5.0 Lollipop. Google heeft de gewoonte om een nieuw besturingssysteem op een nieuw apparaat aan te kondigen. Wordt het de Nexus 6?

Google I/O 2014: nieuwe hardware google io 2014 what to expect

Om maar met de deur in huis te vallen: dat valt niet echt te verwachten. Het is zelfs maar zeer de vraag of Google over enige tijd nog wel Nexus-apparaten zal uitbrengen. De bakens worden verzet.

De Nexus-lijn heeft Google ooit in het leven geroepen om Androidfabrikanten te laten zien ‘hoe het moet’. Een mooi toestel, niet te duur of zelfs ronduit goedkoop, met goede specificaties en een onvervuild besturingssysteem zonder bloatware erbij (als je alle verplicht meegeleverde apps van Google zelf niet zo wenst te beschouwen).

Straks richt Google zich op de ontwikkeling van Android Silver. Een soort keurmerk voor mobieltjes die aan de hoge standaarden van Google voldoen. Alle fabrikanten kunnen Android Silver-telefoons en -tablets gaan maken. Of de Nexus-lijn hiernaast nog blijft voortbestaan is erg onzeker.

“Geen Nexus 6, wellicht wel een Nexus 9”

Maar zo ver is het nog niet. Android Silver wordt hoogstwaarschijnlijk pas volgend jaar verwacht, en misschien komt er toch nog een Nexus-toestel tijdens deze I/O-conferentie. Een Nexus 8-tablet? Een Nexus 9? Wie zal het zeggen. Een update voor de Nexus 10 kan ook nog.

Geruchten doen de ronde dat HTC met een Nexus 9 komt. Maar ook LG en Asus worden genoemd als fabrikanten van een nieuwe Nexus-tablet. Wellicht wordt het I/O-apparaat wel de eerste telefoon van Project Ara, de modulaire telefoon waar de fabrikant aan werkt. Een telefoon die je op eenvoudige wijze de hardware laat updaten door er simpelweg een soort legoblokje uit te plukken en er iets nieuws in te zetten.

Google I/O 2014: nieuwe hardware ara1 
Project Ara: ‘lego’-modules vormen samen een telefoon…
Google I/O 2014: nieuwe hardware ara3 
…een telefoon die je naar believen zelf kunt samenstellen
Google I/O 2014: nieuwe hardware ara2 

Waarschijnlijk laat Google meerdere apparaten zien, ook op niet-mobiel vlak. Auto’s, televisies? De geruchten zijn hier niet conclusief over, dus het moet worden afgewacht wat voor apparaten Google aan de bezoekers van I/O zal tonen.

LG’s G Watch zal nooit uit gaan gwatch1 
LG’s G Watch
Motorola's smartwatch laat zich van alle kanten zien string 
Motorola 360
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02914 
Samsung Gear

“Smartwatches met Android Wear gaan de I/O-show stelen”

Google I/O 2014: nieuwe hardware google io 2014 what to expect

Qua wearables wordt wel het een en ander verwacht. Smartwatches die lopen op het recent gelanceeerde besturingssysteem Android Wear van Samsung, LG en Motorola zullen op deze I/O-conferentie waarschijnlijk voor het eerst officieel worden getoond. Misschien voegt HTC zich hier ook nog bij met een polssieraad. Een slimme zet van Google, dit Android Wear. Nu maken alle smartwatchfabrikanten zelf nog hun eigen software, straks hoeven ze alleen maar de hardware te maken en kunnen ze de ontwikkeling van apps aan de talrijke ontwikkelaars overlaten.

Google Glass zal waarschijnlijk ook van een update worden voorzien. Vermoed wordt dat de slimme bril dienst gaat doen als onderdeel van Google Fit.

Andere hardware bevindt zich buiten het mobiele spectrum. Thermostaten, zelfsturende auto’s en slimme televisies, chromebooks, een nieuwe versie van de chromecast-adapter voor tv’s. Er doen veel verhalen over de ronde en het is zeker dat Google met al deze zaken bezig is, maar wat er precies wel en niet wordt getoond tijdens deze I/O-conferentie is hoogst onzeker. Project Tango gaat wel weer over iets mobiels, namelijk een tablet. Maar het is nog erg onzeker of die tablet ooit de winkels zal bereiken; Google heeft het vooral bedoeld als cadeautje voor de ontwikkelaars die de conferentie bezoeken, zo wordt bij geruchte vernomen.

Opsommend, lijken de smartwatches die Motorola, Samsung en LG willen presenteren het belangrijkste nieuws te worden op mobiel gebied. De Moto 360, die een ronde wijzerplaat heeft; de Samsung Gear neo, die ditmaal niet op een zelf aangepaste Androidversie of op Tizen maar op Android Wear loopt; en de G Watch van LG, die een vierkante wijzerplaat heeft en een hoop mogelijkheden belooft.

Bron: CBS, TechRadar, PC Active, CNET, Google

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters