Google Pixel heeft de beste camera. Maar wat betekent dat?

Google claimt dat de nieuwe Google Pixel en Google Pixel XL de beste camera heeft die je momenteel in een smartphone kunt vinden. Maar wat betekent dit nu precies? In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

DxOMark

DxOMark is een softwareprogramma dat de kwaliteit onderzoekt van verschillende camera’s. Het heeft momenteel meer dan 9000 verschillende camera’s en lenzen getest. DxOMark zegt dat de Google Pixel en Google Pixel XL veruit de beste camera heeft die in een smartphone te vinden is. Het programma geeft de smartphones van Google een score van 89, waarbij de nieuwe iPhone 7 een score weet te behalen van 86.

dxomark score pixel google

De eerdere telefoons van Google, de Nexus 5X en Nexus 6P, hadden beide een score van 84. Hoewel de score niet altijd even betrouwbaar is, geeft het toch een indicatie hoe goed de camera kan zijn. Een voorbeeld van dat de score niet altijd even goed klopt is dat de HTC 10 een hogere score had dan zowel de iPhone 7 als de Galaxy S7 van Samsung. In realiteit bleek de camera echter niet beter te zijn. De HTC 10 heeft een score van 88.

Cameraspecificaties Google Pixel (XL)

Een 12,3-megapixelachtercamera met een f/2.0-diagragma, 1,55µm (micrometer) pixelgrootte en 1/2,3” sensor grootte. Dit zijn allemaal specificaties van de camera van de Google Pixel en de Google Pixel XL. Veel mensen zullen niet (alles) begrijpen wat we hierboven allemaal noemen. Ook denken veel mensen dat de kwaliteit van de camera wordt bepaald door het aantal megapixel dat een camera heeft. Dit is deels ook zo, maar er is meer aan de hand.

Megapixel

Laten we beginnen bij het woord megapixel. Mega staat voor miljoen, terwijl pixel een woord is dat komt van ‘picture element’, ofwel beeldelement. Bij het aantal megapixels wordt bepaald hoe groot de gemaakte foto in werkelijkheid is. Zo is 1 megapixel gelijk aan 1280 bij 960 pixels, iets meer dan een HD-foto dus. Hoewel dit nogal raar klinkt, is een 1-megapixelfoto toch scherper dan je denkt.

Waarschijnlijk heb je vroeger wel eens een telefoon gehad die foto’s maakte met 1-megapixel. Dit kwam er vaak niet erg goed uit te zien, maar dat ligt aan de kwaliteit van de sensor en lens en dus niet aan het aantal megapixels. Als een telefoon een camera heeft bijvoorbeeld van 16 megapixel, heeft de foto een resolutie van 5312 bij 2988 pixels.

Diafragma

Dan komen we bij het volgende onderwerp, genaamd diafragma (‘aperture’ is het Engelse woord). Dit is over het algemeen een redelijk bekend woord voor mensen die in de fotografie of filmwereld werken. Het diafragma zorgt er voor hoeveel licht wordt binnen gelaten bij het maken van een foto. Hoe lager het getal, hoe groter de opening van het diafragma. Het diafragmagetal moet zo laag mogelijk zijn om zoveel mogelijk licht binnen te kunnen laten.

diafragma google pixel

Het hebben van een laag diafragmagetal (wijde diafragma-opening) zorgt er mede voor dat hetgeen wat niet in focus is vaag wordt. Een grote opening zorgt ervoor dat maar een klein deel van de afstand scherp is, waardoor het met filmen lastig kan zijn om goed scherp te stellen.

Het getal 1.8 is in relatief veel smartphonecamera’s gebruikt, waaronder de G4- en G5-toestellen van LG. Samsung heeft zelfs een diafragma-opening van f/1.7 in zijn S7 (Edge) zitten. De Pixel en de Pixel XL van Google heeft een maximaal diafragma getal van f/2.0. Het resultaat is dus dat je bij veel foto’s veel onscherpte ziet bij objecten die niet in focus zijn.

Sensorgrootte

Deze specificaties zijn over het algemeen iets minder vanzelfsprekend en zijn ook wat minder bekend bij de gemiddelde consument. De sensorgrootte bepaalt hoeveel licht er wordt opgenomen in de camera. Dit is net iets anders dan een diafragma, dat bepaalt hoeveel licht wordt binnengelaten.

De sensorgrootte van de camera heeft miljoenen lichtgevoelige punten die informatie opnemen die door de lens is toegelaten. Hoe groter de sensorgrootte, hoe meer licht de camera opneemt. Dit helpt erg met het dynamisch bereik van een foto, wat ervoor zorgt dat de foto’s niet over- of onderbelicht raken.

Hoe groter de sensorgrootte, hoe meer informatie de sensor opvangt. Dit betekent dus een groter dynamisch bereik (dynamic range). Een sensorgrootte van 1/2,3 betekent dat het toestel iets meer kan opnemen dan de Galaxy S7 (Edge) van Samsung, die een grootte van 1/2,5 heeft.

dynamisch bereik sensorgrootte google pixel
Links: Sensor met een klein dynamisch bereik Rechts: Sensor met een groot dynamisch bereik

Pixelgrootte

De pixelgrootte heeft veel te maken met de sensorgrootte. Hoe groter de sensorgrootte, hoe meer pixels er in deze sensor passen. Toch is het niet altijd verstandig om voor meer pixels te gaan. De Google Pixel heeft een pixelgrootte van 1,55µm (micrometer), terwijl bijvoorbeeld de OnePlus 3 een pixelgrootte heeft van 1,12µm. Dit betekent dat de Google Pixel grotere pixels heeft op zijn sensor, maar dus wel minder pixels heeft als de grootte van de sensor gelijk is.

Toch kan dit grote voordelen hebben. De camera van de Google Pixel zal in donkere situaties veel beter presteren dan de camera van de OnePlus 3. Ook is hierdoor de ruis in een foto of video wat verminderd, waardoor je betere foto’s krijgt in situaties waar niet veel licht ter beschikking is.

Sensoren

Ook de sensoren spelen een belangrijke rol bij camera’s, vooral bij de camera van een smartphone. Een nieuwe sensor in de smartphone-reeks van Google is de RGBC-sensor. Deze sensor zorgt ervoor dat de kleurtemperatuur van de foto’s verbetert.

Naast de camera van de Pixel heeft Google verder nog een laser-autofocus sensor. Deze moet ervoor zorgen dat het toestel sneller scherp stelt. Dit gebeurt door een infrarood-laser. Deze laser schat de afstand van het object in dat je wilt fotograferen en stelt hier de scherpte op af.

Software

Natuurlijk speelt naast de hardware ook de software van het toestel een erg belangrijke rol. Zo heeft de camera van de Google Pixel een speciale feature, genaamd HDR+. Het toestel maakt meerdere verschillende foto’s met verschillende instellingen. De camera maakt bijvoorbeeld foto’s van een onderbelichte, een overbelichte en een normale situatie. Deze foto’s brengt de software samen en zo krijg je het zwart van de overbelichte foto en het wit van de onderbelichte foto. Hierdoor bereikt de Pixel een groter dynamisch bereik in de foto.

Deze feature staat standaard aan en zorgt ervoor dat de foto een groter dynamisch bereik heeft. Een nadeel van een reguliere HDR-modus is dat het relatief veel kracht voor de processor kost om deze foto (snel) te verwerken. Een ander nadeel is dat het relatief veel tijd kost om een HDR-foto te produceren. Het kan dus een paar seconden duren voor deze foto gemaakt wordt. Het maken van een HDR-foto bij bewegende objecten is dus niet aan te raden, omdat er dan een zogenaamd ‘ghosting-effect’ ontstaat. Dit lijkt een beetje op bewegingsonscherpte.

Met HDR+ belooft Google dat de Pixel (XL) het snelste toestel is die een HDR-foto kan verwerken. Dit maakt het maken van foto’s erg speciaal, zo zegt Google zelf.

Ook heeft het bedrijf geavanceerde software stabilisatie gebruikt, wat de video’s erg stabiel moet maken. Helaas hebben zowel de Pixel als de Pixel XL geen optische beeldstabilisatie (OIS, Optical Image Stabilisation), dus maken ze gebruik van elektronische beeldstabilisatie (EIS, Electronic Image Stabilisation). Over het algemeen is optische beeldstabilisatie beter, omdat dit minder foutjes in het beeld laat zien. Dit is dus net wat stabieler dan elektronische beeldstabilisatie.

Conclusie

In dit artikel is het duidelijk dat er meer speelt in de kwaliteit van de camera dan alleen het aantal megapixels. We kunnen wel zien dat de Google Pixel goede specificaties heeft in de camera, maar het is niks groots. Af en toe doet de telefoon het qua specificaties zelfs minder dan bijvoorbeeld de Galaxy S7 van Samsung of de OnePlus 3.

Toch beweren Google en DxOMark met een score van 89 dat dit de beste camera is die op dit moment te verkrijgen is. We hebben, zoals eerder gezegd, al eens gezien dat DxOMark niet altijd helemaal gelijk heeft. We moeten dus nog even wachten tot wij de Pixel in onze handen krijgen om de camera (en natuurlijk de rest van de telefoon) grondig te testen.

Om die score van 89 waar te maken moet het toestel van Google dus aanzienlijk beter zijn dan de camera van bijvoorbeeld de iPhone 7 (Plus) van Apple en de Galaxy S7 van Samsung. Als we de specificaties zien lijkt het er niet op dat de Pixel verbluffende foto’s maakt. Natuurlijk draait niet alles om de hardware en is een goede optimalisatie van de software ook hard nodig. Wij hopen snel te zien hoe de Google Pixel het doet tegen de nieuwste iPhone van concurrent Apple.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters