Nokia 8 maakt lijn compleet: kan het nieuwe Nokia zich voldoende onderscheiden?

Met de aankondiging van de Nokia 8 als topsmartphone heeft HMD laten zien waar het met het Nokia-merk toe in staat is. Tijd om eens te kijken of het ‘nieuwe’ Nokia aan zijn kernwaarden vasthoudt en of het merk zich kan onderscheiden van de felle concurrentie.

Degelijkheid voorop

Binnen de hele smartphonelijn van Nokia is er een thema dat duidelijk naar voren komt: degelijkheid. Dat is natuurlijk niet toevallig. Ook voor het oude Nokia was degelijkheid een belangrijk thema. Nog steeds hebben veel mensen het over een ‘oude Nokia’ als ze doelen op een stevig toestel van voor het smartphonetijdperk. HMD moest er dus bijna wel voor zorgen dat de nieuwe Nokia’s lekker degelijk zijn.

Een inkoppertje op het gebied van degelijkheid dat Nokia heeft laten liggen

Of die degelijkheid verder gaat dan een gevoel is overigens de vraag. De Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 voelen zeker voor hun klasse erg stevig aan, mede door het gebruik van veel metaal in de behuizing. Maar uiteindelijk is de glazen voorkant van een smartphone toch zijn meest kwetsbare punt. Bij de toestellen van Nokia is dat scherm gewoon gemaakt van Gorilla Glass en dus in principe hetzelfde als bij veel concurrenten.

Nokia 8 meerdere toestellen

Bovendien is het raar dat de Nokia 8 niet echt waterdicht is. Zijn IP54-rating zorgt ervoor dat hij alleen tegen wat spetters kan, terwijl de meeste concurrenten volledig waterdicht zijn. Een inkoppertje op het gebied van degelijkheid dat Nokia heeft laten liggen.

Software troef

De software die Nokia gebruikt is een minimale aanpassing op de standaard Androidsoftware. Dat wordt – vooral onder gadgetliefhebbers – gezien als een groot voordeel. Het zorgt voor een eenvoudige menustructuur, snellere updates en minder vertragingen na langer gebruik. Ook op softwaregebied schijnt de degelijkheid van Nokia dus door.

Waar de samenwerking met Zeiss destijds uniek was, is dat nu zeker niet meer zo

Een voordeel van de Nokia-smartphones, maar het is niet uniek. Zeker in de lagere regionen van de markt zien we steeds meer fabrikanten die een (bijna) onaangepaste Android-interface gebruiken. General Mobile, Wileyfox en Motorola bijvoorbeeld. En ook in de high-endmarkt is de aanpak van Nokia niet uniek. De OnePlus 5 is op het moment de belangrijkste concurrent voor de Nokia 8 met een schone Android-interface.

Nokia 6

Zeiss is terug

Nokia heeft jaren samengewerkt met Zeiss voor zijn smartphonecamera’s, met iconische toestellen als de Nokia 808 PureView en Nokia Lumia 1020 tot gevolg. Met de lancering van de Nokia 8 is ook de samenwerking met Zeiss teruggekeerd. Zeker voor de fans een leuk nieuwtje.

Maar… Waar de samenwerking met Zeiss destijds uniek was, is dat nu zeker niet meer zo. Zo werken Huawei en Leica al een tijdje samen. De gebruikte cameraopstelling is – toeval of niet – nagenoeg gelijk aan die van de Nokia 8.

Nokia 8 camera

De twee 13-megapixelcamera’s van de Nokia 8 lijken op het eerste gezicht goede resultaten neer te zetten, maar echt onderscheidend zijn ze niet. Dat geldt misschien wel voor de OZO 360-graden audio-opname, maar dat heeft dan weer wat weg van de audiofuncties van de HTC U11.

Conventioneel ontwerp

Wat verder opvalt, is dat de toestellen van Nokia een erg conventioneel ontwerp hebben. In het budgetsegment is dat logisch en prima. In toestellen als de Nokia 8 kun je er je vraagtekens bij hebben. Vergeleken met de Samsung Galaxy S8, LG G6 en aankomende iPhone 8 ziet de Nokia 8 er gedateerd uit.

Klanten moeten worden gelokt met een lage prijs of sterke merknaam

Randloze schermen lijken de norm te worden. Voor Nokia een mooie kans om te laten zien dat het voorop loopt en er écht bijhoort. Een gemiste kans, in dit geval.

Nokia 8 rood blauw

Voorzichtige start

We kunnen al met al wel stellen dat Nokia een voorzichtige start heeft gemaakt in de smartphonemarkt. Het betrouwbare imago is goed teruggebracht in de nieuwe toestellen en de legendarische Zeiss-camera is terug. HMD heeft zijn huiswerk wat dat betreft goed gedaan. De Nokia 3, 5, 6 en 8 lijken dan ook prima smartphones te zijn.

Ze missen echter echte onderscheiding in de drukke smartphonemarkt. Klanten moeten dus worden gelokt met een lage prijs of sterke merknaam. Nokia’s prijzen liggen op een marktconform niveau, en dus moet men het van dat laatste hebben. Dat het Nokia-merk nog steeds bekend is en positieve associaties oproept blijkt wel uit de recente hype rond de nieuwe Nokia 3310.

Maar of het voldoende is om een groot aantal smartphones te gaan verkopen? De tijd zal het leren.

Nokia 5

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters