Nokia 8 maakt lijn compleet: kan het nieuwe Nokia zich voldoende onderscheiden?

Met de aankondiging van de Nokia 8 als topsmartphone heeft HMD laten zien waar het met het Nokia-merk toe in staat is. Tijd om eens te kijken of het ‘nieuwe’ Nokia aan zijn kernwaarden vasthoudt en of het merk zich kan onderscheiden van de felle concurrentie.

Degelijkheid voorop

Binnen de hele smartphonelijn van Nokia is er een thema dat duidelijk naar voren komt: degelijkheid. Dat is natuurlijk niet toevallig. Ook voor het oude Nokia was degelijkheid een belangrijk thema. Nog steeds hebben veel mensen het over een ‘oude Nokia’ als ze doelen op een stevig toestel van voor het smartphonetijdperk. HMD moest er dus bijna wel voor zorgen dat de nieuwe Nokia’s lekker degelijk zijn.

Een inkoppertje op het gebied van degelijkheid dat Nokia heeft laten liggen

Of die degelijkheid verder gaat dan een gevoel is overigens de vraag. De Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 voelen zeker voor hun klasse erg stevig aan, mede door het gebruik van veel metaal in de behuizing. Maar uiteindelijk is de glazen voorkant van een smartphone toch zijn meest kwetsbare punt. Bij de toestellen van Nokia is dat scherm gewoon gemaakt van Gorilla Glass en dus in principe hetzelfde als bij veel concurrenten.

Nokia 8 meerdere toestellen

Bovendien is het raar dat de Nokia 8 niet echt waterdicht is. Zijn IP54-rating zorgt ervoor dat hij alleen tegen wat spetters kan, terwijl de meeste concurrenten volledig waterdicht zijn. Een inkoppertje op het gebied van degelijkheid dat Nokia heeft laten liggen.

Software troef

De software die Nokia gebruikt is een minimale aanpassing op de standaard Androidsoftware. Dat wordt – vooral onder gadgetliefhebbers – gezien als een groot voordeel. Het zorgt voor een eenvoudige menustructuur, snellere updates en minder vertragingen na langer gebruik. Ook op softwaregebied schijnt de degelijkheid van Nokia dus door.

Waar de samenwerking met Zeiss destijds uniek was, is dat nu zeker niet meer zo

Een voordeel van de Nokia-smartphones, maar het is niet uniek. Zeker in de lagere regionen van de markt zien we steeds meer fabrikanten die een (bijna) onaangepaste Android-interface gebruiken. General Mobile, Wileyfox en Motorola bijvoorbeeld. En ook in de high-endmarkt is de aanpak van Nokia niet uniek. De OnePlus 5 is op het moment de belangrijkste concurrent voor de Nokia 8 met een schone Android-interface.

Nokia 6

Zeiss is terug

Nokia heeft jaren samengewerkt met Zeiss voor zijn smartphonecamera’s, met iconische toestellen als de Nokia 808 PureView en Nokia Lumia 1020 tot gevolg. Met de lancering van de Nokia 8 is ook de samenwerking met Zeiss teruggekeerd. Zeker voor de fans een leuk nieuwtje.

Maar… Waar de samenwerking met Zeiss destijds uniek was, is dat nu zeker niet meer zo. Zo werken Huawei en Leica al een tijdje samen. De gebruikte cameraopstelling is – toeval of niet – nagenoeg gelijk aan die van de Nokia 8.

Nokia 8 camera

De twee 13-megapixelcamera’s van de Nokia 8 lijken op het eerste gezicht goede resultaten neer te zetten, maar echt onderscheidend zijn ze niet. Dat geldt misschien wel voor de OZO 360-graden audio-opname, maar dat heeft dan weer wat weg van de audiofuncties van de HTC U11.

Conventioneel ontwerp

Wat verder opvalt, is dat de toestellen van Nokia een erg conventioneel ontwerp hebben. In het budgetsegment is dat logisch en prima. In toestellen als de Nokia 8 kun je er je vraagtekens bij hebben. Vergeleken met de Samsung Galaxy S8, LG G6 en aankomende iPhone 8 ziet de Nokia 8 er gedateerd uit.

Klanten moeten worden gelokt met een lage prijs of sterke merknaam

Randloze schermen lijken de norm te worden. Voor Nokia een mooie kans om te laten zien dat het voorop loopt en er écht bijhoort. Een gemiste kans, in dit geval.

Nokia 8 rood blauw

Voorzichtige start

We kunnen al met al wel stellen dat Nokia een voorzichtige start heeft gemaakt in de smartphonemarkt. Het betrouwbare imago is goed teruggebracht in de nieuwe toestellen en de legendarische Zeiss-camera is terug. HMD heeft zijn huiswerk wat dat betreft goed gedaan. De Nokia 3, 5, 6 en 8 lijken dan ook prima smartphones te zijn.

Ze missen echter echte onderscheiding in de drukke smartphonemarkt. Klanten moeten dus worden gelokt met een lage prijs of sterke merknaam. Nokia’s prijzen liggen op een marktconform niveau, en dus moet men het van dat laatste hebben. Dat het Nokia-merk nog steeds bekend is en positieve associaties oproept blijkt wel uit de recente hype rond de nieuwe Nokia 3310.

Maar of het voldoende is om een groot aantal smartphones te gaan verkopen? De tijd zal het leren.

Nokia 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. hansz -

  Duidelijk weer een vooroordeel zonder je ergens echt in te verdiepen, zeker daar gesuggereerd word dat met de camera opstelling OnePlus en Leica wordt gekopieerd.
  Zeker nooit een Lumia (windows) toestel in je handen gehad want jawel, daar werd dezelfde camera opstelling al gebruikt, met Nokia en Carl Zeiss lenzen. Dus wie kopieert nou wie? Los daarvan zou je ook moeten weten dat Carl Zeiss lenzen nog steeds de beste ter wereld zijn, voor dat je iets gaat roepen en dat een gelijke opstelling van beide merken niet bepalend is voor de kwaliteit. Maar goed, de Nokia lijkt niet op een S8 van Samsung of op de iPhone 8, dus het oordeel is al geveld.

  1. Dominick Viëtor -

   Ik heb een heleboel Lumia’s in mijn handen gehad, maar nog nooit eentje met een dubbele camera. Jij ook niet denk ik 😉 Het ging in deze niet om het co-branden met een bekend cameramerk, wat Nokia inderdaad al veel langer deed, maar om de manier waarop de camerahardware zelf gebruikt wordt.

   Verder is dit vooral een meer beschouwend artikel over het nieuwe Nokia aan de hand van de Nokia 8, en geen review van dat toestel. Die komt er trouwens wel binnenkort aan 🙂

 2. Maarten Taal -

  Sinds wanneer heeft het ontbreken van waterdichtheid met degelijkheid te maken? Waterdichtheid is in mijn beleving meer een eigenschap van een smartphone. En waarom is het een gemiste kans dat de Nokia 8 geen randloos beeldscherm heeft? Trek die conclusie pas als de verkoopcijfers bekend worden. Erbij horen en vooruitlopen (ook al vreemd om dat te zeggen, aangezien Samsung en LG al een randloos beeldscherm toepassen) is waarschijnlijk voor Nokia niet heel erg belangrijk. Misschien eerst eens een review doen en dan pas zulke vergaande conclusies trekken.

 3. Robin -

  Jammer genoeg duurt het te lang voor mij dat ze rand loze telefoons hebben. Daarom heb ik een Samsung galaxy s8+ nu terwijl ik een Nokia fan was..

  1. hansz -

   Bij mij is het juist andersom, mijn galaxy S8+ gaat weg omdat ik helemaal niet kapot ben van de nieuwe beeldverhouding, de vingerafdrukscanner echt op een waardeloze plek zit, juist omdat ik die veel gebruik en alle meegeleverde extra software van Samsung, meestal gekopiëerd van Google, helemaal zat ben. Dat randloze vind ik dan weer veel minder belangrijk, dus staat bij mij de Nokia 8 in pre-order.

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters