Hoe Android in vijf jaar 79 procent marktaandeel heeft bereikt

Op 23 september 2008 werd de eerste Android-smartphone wereldkundig gemaakt; de HTC Dream. Vijf jaar later domineert Android verreweg de mobiele markt met een marktaandeel van 79 procent. All About Phones schetst een overzicht van de groei van Android.

Android evoltion

Android zelf is eigenlijk al bijna zes jaar oud, eigenlijk precies even oud als deze website, All About Phones. Halverwege 2007 gingen er geruchten dat Google zijn eigen mobiele provider wilde gaan worden en in de lucratieve mobiele markt wilde instappen. Het bedrijf had echter hele andere plannen aangezien het twee jaar eerder het door oud Google-medewerker Andy Rubin opgerichte bedrijf Android wist over te nemen. Op 17 augustus 2005 was Android eigendom geworden van Google en twee jaar later, op 5 november 2007, maakte Google Android officieel.

Android was een indirect resultaat van de introductie van de iPhone van Apple. Apple kondigde in 2007 zijn eerste smartphone aan dat helemaal op touch gebaseerd was. Android was dat in eerste instantie niet; Google dacht dat het touchscreen nog debet zou zijn aan toetsenbord-telefoons zoals de BlackBerry-smartphones uit die tijd. Het eerste prototype van een Android-smartphone was dan ook een veredelde BlackBerry-smartphone. Echter na de introductie van de iPhone ging Google zijn koers met Android aanpassen en in een jaar tijd is het OS klaar gestoomd voor touchscreens.

Van kleingrutter tot grootgrutter..

“In 2009 had Android nog een marktaandeel van 2.8%.”

Op 23 september 2008, vandaag precies vijf jaar geleden, werd dan ook de eerste Android-smartphone aangekondigd in samenwerking met HTC en T-Mobile. De HTC Dream werd het allereerste Android-toestel dat wereldwijd op de markt kwam en was gelijk een voorzichtig verkoopsucces voor de drie bedrijven. De HTC Dream luide de start in van Android’s wereldwijde opmars. De HTC Dream werd verkocht als de T-Mobile G1 en beschikte in die tijd over een HVGA-scherm, Android 1.5, en een 3.2-megapixelcamera. Ook was er een 528Mhz-processor van Qualcomm aanwezig in het toestel.

Sinds de introductie van de HTC Dream is het bijzonder hard gegaan met Android. Als men de geschiedenisboeken erbij pakt dan zijn nagenoeg alle verwachtingen die in de jaren erna zijn uitgesproken door analisten over de mobiele markt niet waar gebleken; niemand had immers met de sterke opmars van Android rekening gehouden. Android is een doorslaand succes voor Google gebleken. Google zelf zag al na een half jaar dat het OS de lucht in vloog, maar met een dergelijk sterke groei hield niemand rekening. Zo ging men er nog in 2009 vanuit dat Android in 2012 pas het tweede OS van de wereld ging worden.

Dit bleek al een stukje sneller te gebeuren. Daar waar in Q2 van 2009 Android nog een marktaandeel had van 2.8%, was dat een jaar later al 33 procent. In Q3 van 2011 wist Android haar dominantie zeker te stellen met een marktaandeel van 52.5%, aldus Gartner in het jaarrapport van de mobiele markt over 2011. Inmiddels is het systeem onverminderd hard door gegroeid naar een nieuwe piek van 79 procent marktaandeel wereldwijd in Q2 2013.

Android is gratis, maar niet voor iedereen

“Fabrikanten dienen een licentie af te nemen voor de verschillende Google-apps.”

Een grote perceptie bij veel mensen is dat Android een gratis systeem is. In de regel klopt dat ook; het systeem is vrijelijk te downloaden en is daarnaast grotendeels open source waardoor ontwikkelaars naar hartelust met de kernel kunnen klooien. De gedachte is dat fabrikanten niet hoeven te betalen voor Android en daardoor een stuk goedkoper telefoons kunnen ontwikkelen. Mede hierdoor wist Android zo snel te groeien en systemen als Windows Mobile af te troeven omdat daarvoor wel een stevige licentie betaald diende te worden. Het idee was dat Google zou gaan leven van de advertenties die in het gratis OS werden weergegeven aan eindgebruikers.

Toch is Android niet echt gratis. Fabrikanten dienen namelijk wel een licentie af te nemen voor de verschillende Google-apps die standaard met Android meegeleverd worden. Apps waarvoor fabrikanten een licentie dienen af te nemen zijn ondermeer Gmail, Google Maps en de Play Store. Met name deze laatste is bijzonder belangrijk aangezien de Play Store de poort is voor alle Android-apps op smartphones. Zonder de Play Store kunnen consumenten geen apps installeren op een gemakkelijke manier. Grote fabrikanten hebben dan ook weinig keus en zijn dan ook niet geneigd om een smartphone zonder Play Store te leveren aan consumenten. De grote fabrikanten hebben dat tot nog toe dan ook nog niet gedaan, maar kapers liggen op de kust.

Android mag namelijk ook geforked worden onder de open source licentie. Sommige fabrikanten, waaronder bijvoorbeeld Amazon, hebben hier handig gebruik van gemaakt. Amazon heeft haar eigen Kindle-tablets voorzien van het Android OS zonder de Google-apps waarvoor Amazon een licentie moet betalen. Amazon heeft vervolgens haar eigen interface en apps ontwikkeld voor haar eigen Android-fork met als gevolg dat de fabrikant haar tablets aanbiedt op basis van Android maar met een eigen ervaring waar Google niets over heeft te zeggen. De fabrikant heeft sinds een jaar ook haar eigen applicatiewinkel op haar tablets gezet zodat consumenten alsnog gemakkelijk apps kunnen downloaden voor de tablets. Android-app bouwers hoeven slechts hun Android-app opnieuw aan te bieden aan Amazon met een paar kleine aanpassingen waarna hun app ook op deze tablets beschikbaar is.

Ook is er een andere trend gaande. Veel ontwikkelaars gaan namelijk met de roms aan de haal van fabrikanten sinds de introductie van het systeem. Fabrikanten zijn volgens de open source regels verplicht om hun roms vrij te geven van hun toestellen, met alle gevolgen van dien. Veel roms zijn niet compleet omdat de drivers voor hardware vaak gelicenseerd zijn en niet onder de open source code mogen worden vrijgegeven. Ontwikkelaars zoals Cyanogen Mod weten hier handig op in te spelen door vaak eigen drivers te hacken en te ontwikkelen en zo de hele rom naar hun eigen smaak een te passen. Deze roms worden vervolgens vrijgegeven aan het publiek waarna veel mensen een dergelijke rom installeren op hun toestel. Inmiddels heeft Cyanogen 8 miljoen van dat soort gebruikers en de ontwikkelaars hebben dan ook nu besloten om een bedrijf te starten om dit verder te exploiteren. Gevolg is dat Cyanogen met een Android-fork er vandoor gaat en zo een directe concurrent van Google dreigt te worden. Cyanogen gaat nu fabrikanten proberen over te halen om hun roms standaard mee te leveren op hun toestellen, met alle gevolgen van dien voor Google en Android.

Een duopolie of een monopolie?

Smatphone os profit share

Sinds ongeveer 2011 zijn er weinig fabrikanten die winst maken op hun telefoondivisie. Enerzijds komt dit door de financiëlecrisis en anderzijds komt dit doordat Google, Apple en Samsung een monopolie hebben in de telefoonmarkt. De drie partijen laten weinig ruimte over voor andere spelers waardoor ondermeer BlackBerry, Nokia en Microsoft op de blaren moeten zitten. Zo is Google met Android uitgegroeid tot de grootste speler op het mobiele OS vlak met 79 procent marktaandeel. Microsoft, in 2006 nog het grootste mobiele OS ter wereld met zijn Windows Mobile OS, beschikt slechts over enkele procentpunten aan marktaandeel in deze mobiele markt. Ook BlackBerry weet nog nauwelijks te overleven in 2013 met een aantal procentpunten en andere mobiele systemen zijn er nauwelijks die überhaupt een vuist weten te maken richting Android. Alleen Apple staat nog haar mannetje met iOS, al is dat systeem nog maar goed voor 13,6 procent marktaandeel anno 2013.

Als we vervolgens kijken naar het marktaandeel onder fabrikanten dan is deze positie niet veel beter voor de markt, en wellicht voor de consument. Hier domineren namelijk Apple en Samsung de gehele markt en waren het tot voor kort de enige twee bedrijven die daadwerkelijk winst wisten te maken op hun smartphones. Zo weet Apple 57 procent van de totale winst in deze markt toe te eigenen en de overige 43 procent is voor rekening van Samsung, aldus de Q1 kwartaalcijfers van 2013. De overige fabrikanten wisten geen winst te maken op hun mobiele divisies. In Q2 zijn de cijfers iets anders aangezien nu ondermeer LG, Nokia, HTC en Sony een beetje winst weten te maken, maar het leeuwendeel van deze winst is nog steeds voor rekening van Samsung en Apple. Hierdoor is een ware duopolie ontstaan in de markt, iets waar menig provider op de aardbol niet blij mee is aangezien het de concurrentie niet bevordert.

Marktaandeel mobiel OS

Ook als we kijken naar de Android marktaandeelcijfers van fabrikanten dan is daar een bizarre monopolie in te zien van Samsung. Samsung weet namelijk onder alle verkochte Android-smartphones in Q1 van 2013 95 procent van de winst te pakken. Als we kijken hoeveel marktaandeel Samsung heeft in de Android-markt, dan is dat cijfer ook niet mals met 59 procent marktaandeel onder alle verkochte Android-telefoons in mei van dit jaar. Onder de Android-tablets doet Samsung het ook goed met 42 procent, aldus The Guardian. Hierdoor is er weinig ruimte over voor andere fabrikanten die ook Android-smartphones maken zoals HTC, Sony en LG. Vooral HTC lijkt hier veel last van te hebben aangezien het bedrijf dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis verlies verwacht te maken als gevolg van de hevige concurrentie.

Geruchten gaan dat ook Google de dominante positie van haar belangrijkste partner niet lekker zit. Ondanks dat Google dit nooit heeft uitgesproken en zal uitspreken, gaan er al tijden geruchten dat Google op zoek is naar een oplossing om de dominantie van Samsung te verminderen. Een direct gevolg hiervan kan wel eens de overname van Motorola zijn geweest door Google. Google wist Android-fabrikant Motorola voor 12.5 miljard dollar over te nemen in 2011 en is daardoor naast Android-ontwikkelaar ook producent geworden en daarmee een directe concurrent van Apple, Samsung en andere oem’s. Apple beschuldigt zelfs Google er nu van dat het de zelfde strategie heeft geadopteerd die Apple eind jaren 90 heeft ontwikkeld. Google zelf wuift alle kritiek van de hand door te zeggen dat Motorola Mobile een apart bedrijf is dat helemaal los staat van de Android-divisie.

De evolutie van Android

“Elke Android-build is vernoemd naar Amerikaanse snoepjes.”

De eerste release van Android was niet versie 1.0, maar versie 1.5. Android 1.0 en 1.1 waren bedoeld voor ontwikkelaars en werden middels een SDK vrijgegeven. Deze versies waren nog niet zo stabiel en konden via een emulator op de computer draaien zodat ontwikkelaars alvast apps konden maken voor het nieuwe OS. Toen de HTC Dream op de markt kwam werd ook gelijk de eerste stabiele build van Android vrijgegeven in april 2009; Android 1.5 Cupcake. Google heeft sinds Cupcake ervoor gekozen om haar Android-builds te noemen naar bekende snoepjes. De A en de B waren overgeslagen als gevolg van versie 1.0 en 1.1. Cupcake was de eerste consumenten release en met elke release wordt ook een mooi standbeeld opgetuigd voor het Android-hoofdkantoor in Amerika.

Sinds Android 1.5 is het hard gegaan met Android. Google houdt net als Apple ervan om elk jaar een grote Android-update vrij te geven. Om de twee jaar krijgt de interface een flinke wijziging en elk jaar worden de functies van het systeem middels een update uitgebreid, zo is het idee. Na Android 1.5 kwam al snel op 15 september 2009 Android Donut uit, versie 1.6. Hierin werden ondermeer WVGA-schermen ondersteund. De volgende grote update was ook niet veel later met Android Eclair, ook wel versie 2.0 genoemd. Deze versie had een tal van wijzigingen mee gekregen. Ook Android Froyo liet niet lang op zich wachten toen deze in mei 2010 op de markt kwam.

Android stond tot versie 2.3 niet bekend om zijn strakke design. In die tijd zag iOS er nog velen malen strakker uit en daar moest Google iets aan gaan doen. Rond die tijd was Android al bijzonder groot en concurrent Palm zat te wankelen en werd niet veel later overgenomen door HP. Palm had in die tijd haar eigen OS ontwikkeld genaamd WebOS. WebOS zag er bijzonder modern uit, moderner dan Android en iOS, en was helemaal gebaseerd op het web. De man die hier binnen Palm voor verantwoordelijk was, was Matias Duarte. Duarte was na de ondergang van Palm overgelopen naar Google en ging vanaf mei 2010 het Android OS stevig onder handen nemen.

Het eerste kindje van Duarte was Android 2.3 Gingerbread, misschien wel de bekendste Android-versie tot nog toe. Ondanks dat Duarte maar zes maanden aan Android 2.3 kon werken, het OS kwam in december 2010 op de markt, wist Duarte toch de interface flink op te schroeven. Het hele ui was platter gemaakt en het kleurengebruik was veel consistenter. Het eerste echte kindje van Duarte werd echter Android 3.0, ook wel Honeycomb genoemd. Deze kwam in februari 2011 op de markt. Deze versie was voor het eerst op tablets gericht, een markt die Google tot nog toe had onderschat ondanks de introductie van de Apple iPad. Android 3.x was echter niet het succes waar Google op gehoopt had omdat de prestaties op tablets redelijk tegen vielen, zoals op de Motorola Xoom.

Android 4.0, Ice Cream Sandwich, moest hier verandering in gaan brengen. Van top tot teen ontwikkeld voor smartphones en tablets bracht Android 4.0 een nettere interface met zich mee die door Duarte en zijn team waren ontwikkeld. Ook werd de nieuwe Holo-stijl geïntroduceerd die tot de dag van vandaag nog steeds Android domineert. Android 4.1 Jelly Bean is ook een bijzonder bekende versie en deze werd in juli 2012 tijdens Google IO aangekondigd. Deze update bracht ook een aantal interface wijzigingen met zich mee en heeft daarnaast betere prestaties mee gekregen. De meeste recente variant is Android 4.3 die tevens onder de noemer Jelly Bean valt. Veel toestellen moeten deze update nog gaan krijgen. Google heeft alvast de volgende versie aangekondigd die vermoedelijk eind oktober zal gaan uitkomen, Android Kitkat 4.4.

Android evolution 
Bron: Gizmomaniacs

Op naar de toekomst…

“Vandaag de dag blijken nog steeds veel mensen met een verouderde Android versie op hun smartphone.”

De afgelopen vijf jaar is, mede dankzij de introductie van Android en de iPhone, de mobiele markt bijzonder wispelturig geweest. Dit zet ook in 2013 onverminderd door; BlackBerry staat op de rand van de afgerond, Palm is failliet en Nokia, eens alleenheerser op deze markt, wordt overgenomen door Microsoft. Ook binnen Google hebben er een paar flinke verschuivingen plaats gevonden. Zo heeft Andy Rubin, oprichter van Android, eerder dit jaar bekend gemaakt dat hij zijn positie als directeur van het systeem binnen Google opgeeft. Rubin is nog wel steeds werkzaam voor Google en gaat zich op andere, geheime, projecten binnen Google X richten. De nieuwe topman van Android is Sundar Pichai, de man achter Google Chrome OS en de bekend browser van Google. Pichai heeft al eens eerder gezegd dat Android-updates een belangrijk speerpunt worden van het systeem en daarmee snijden we gelijk het grootste pijnpunt aan van het systeem.

Door de snelle ontwikkeling van het Android OS in de afgelopen paar jaar voelen veel consumenten zich bedrogen door fabrikanten, daar waar Google eigenlijk medeverantwoordelijk is voor de Android-updates. Zodra Google een nieuw Android OS aankondigt is het wereldnieuws en consumenten beginnen dan gelijk vragen te stellen aan fabrikanten waar hun update blijft voor hun Android-smartphone. Fabrikanten hebben vaak minimaal drie maanden nodig, en in het verleden soms wel tot een jaar, om hun oudere toestellen te voorzien van een update. In het verleden kregen fabrikanten namelijk pas de nieuwe rom van Google zodra het systeem aangekondigd was. Google heeft wel met fabrikanten afgesproken dat ze hun telefoons minimaal 18 maanden blijven ondersteunen met Android-updates.

Vandaag de dag blijken nog steeds veel mensen met een verouderde Android versie op hun smartphone te zitten, aldus Google’s eigen statistieken over het OS. Zo heeft Android Froyo, dat in mei 2010 op de markt kwam, nog een marktaandeel van 2.4 procent. Android 2.3 dat een jaar later op de markt kwam heeft zelfs nog een marktaandeel van meer dan 30 procent. Tot de dag van vandaag heeft Google dit niet weten op te lossen.

Ook zijn er veel klachten over de open source licentie van Android en hoe Google en diens oem’s ermee om gaan. Veel belangrijke gedeeltes van de code worden niet vrijgegeven omdat drivers toe behoren aan chipfabrikanten zoals bijvoorbeeld Qualcomm. Daardoor is het een helskarwei geworden om de roms steeds vrij te geven. Toppunt van dit pijnpunt is dat Google’s eigen open source manager voor Android ontslag heeft genomen omdat zijn baan onwerkbaar was geworden als gevolg van interne en externe hindering om Android sources vrij te geven voor ondermeer de Nexus-apparaten. De manager werkt sinds kort voor Yahoo.

Een ander belangrijk punt dat nog wel eens de opmars van Android kan stuiten zijn onbekende spelers. Android is als een duveltje uit een doosje komen oprijzen en de afgelopen vijf jaar hebben ons laten zien dat kleine, onbekende spelers, met een innovatief product zomaar opeens de markt kunnen gaan veroveren. Ook Apple met diens iPhone is zo een voorbeeld waardoor giganten zoals Microsoft, Nokia en BlackBerry door de knieën zijn gegaan. Desondanks is de verwachting dat Android tot en met 2016 dominant zal blijven, echter bieden verwachtingen uit het verleden geen zekerheid voor de toekomst..

Android marketshare 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters