Hong Kong: het land van de grote Samsungs

HONG KONG – Galaxy Note 5, Galaxy Note 5, LG G3, iPhone 6s Plus, Galaxy Note 5, iPhone 6 Plus; zo ziet het straatbeeld er hier ongeveer uit. Plus een zootje wat kleinere toestellen dan, en hier en daar een Chinees. Niet bepaald zoals ik gedacht had, dus.

LeTV reclame
LeTV; een van de weinige niet-westerse merken die prominent aanwezig is

Zoals jullie misschien wel gelezen hebben, verblijf ik de komende paar maanden in Hong Kong. Dat leek me een mooi moment om eens te kijken naar de Chinese smartphonemarkt; Hong Kong is immers – een soort van – een deel van China. Ik verwachtte dan ook een mooie mix van westerse smartphones en Chinese merken te zien op straat. Zeg 50/50, of misschien een bescheiden meerderheid voor de westerse merken. Maar de Chinezen zijn bijna niet zichtbaar op straat.

Hong Kongse metro

Zo nu en dan zie je wel wat van zo’n Chinees merk: vooral metrostations hangen vol met reclame voor LeTV. Dat is een inmiddels redelijk bekend Chinees bedrijf dat onder andere smartphones maakt. Maar als ik zo om me heen kijk op straat of in de metro dan is het toch vooral Samsung en Apple wat de klok slaat. Net als in Nederland dus, maar dan met een duidelijke voorkeur voor grotere schermformaten. Vooral de Samsung Galaxy Note 5, en dan het liefst in het goud, kom ik regelmatig tegen. En ook de grotere iPhones zijn hier blijkbaar populair, net als in mindere mate LG’s G-serie. Als je hier rondloopt snap je opeens waarom Samsung’s Note-lijn zo’n groot succes is geworden. Al die Hong Kongnezen spelen Candy Crush en dergelijken terwijl ze in de metro staan, en dan het liefst op een zo groot mogelijk scherm.

Als je hier rondloopt snap je opeens waarom Samsung’s Note-lijn zo’n groot succes is geworden

Hong Kong’s favoriete smartphone: de gouden Note 5

Retail landschap

Stap een gemiddelde grote elektronicawinkel in Hong Kong binnen en het enige Chinese merk dat je ziet is Huawei. Als je dat al ziet. Juist, net als in Nederland. Bekijk de website van een grote lokale provider, China Mobile of Three bijvoorbeeld, en je ziet een groot assortiment aan westerse smartphones met hier en daar en Xiaomi, Lenovo of ZTE. Het enige merk dat in Nederland echt onbekend is wat ik bij een provider heb gevonden is and!. Hoe anders was dat in Shenzhen, net over de grens van het Chinese vasteland, waar Xiaomi, LeTV en Coolpad hand in hand gingen met Samsung, Apple en Sony in grote winkels. Natuurlijk kun je ook wel een toestel van Xiaomi of LeTV kopen hier in Hong Kong, alleen je moet er wat beter je best voor doen. Je vind ze in sommige telecomwinkels en op plekken als de Golden Computer Arcade.

Hier en daar een Xiaomi, Lenovo of ZTE

Mijn plannen om dergelijke merken – LeTV staat in ieder geval op de planning – te verslaan staan dan ook nog steeds. Alleen dat gaat niet lukken vanuit de electronicawinkel hier op de hoek; dat had ik wel verwacht. Mochten er merken of toestellen zijn waar jij graag wat meer over leest, laat het even weten in een reactie onder dit artikel. Wellicht kan ik ermee aan de slag.

 

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters