HTC 10: bullseye!

Gisteren kondigde HTC zijn nieuwe topmodel aan: de 10. Tijdens een kleinschalig online evenement dat me het idee gaf dat HTC het al een beetje opgegeven had. Gelukkig had ik het helemaal mis en verraste HTC positief met de HTC 10.

De weg kwijt

HTC One A9
Een half jaar geleden kwam HTC nog met deze iPhonekloon, de One A9

In 2013 kwam HTC met de vernieuwde One-lijn in de vorm van de One M7; een subliem toestel met een matige camera. Een goede basis om een mooie toekomst tegemoet te gaan, zou je zeggen. Verbeter de camera in de opvolger en klaar is kees. Helaas liep het een beetje anders en leek HTC de afgelopen jaren helemaal de weg kwijt. De One M8 was nog steeds een goede smartphone. Met nog steeds een slechte camera. Toen kwam de One M9; een matige smartphone met – verrassing – een matige camera. HTC’s volgende stap was wellicht nog vreemder: het maakte een iPhonekloon. Die One A9 was trouwens los van het ontwerp een stap in de goede richting, maar het moge duidelijk zijn dat HTC op smartphonevlak de weg kwijt was. Zo erg zelfs, dat ik me meerdere conversaties met concullega’s kan herinneren waarin we concludeerden dat HTC de competitieve smartphonebusiness stiekem een beetje opgegeven had en meer de VR-kant op zou gaan met de Vive. Het lijkt erop dat we ongelijk hadden.

Schot in de roos

Fast forward naar 12 april 2016: HTC kondigt de 10 aan. Dat lijkt een schot in de roos te zijn. Ik heb de smartphone helaas nog niet kunnen proberen, maar collega Daan wel. Getuige zijn hands-on was hij behoorlijk tevreden over de smartphone. En dat geldt ook voor de internationale media. Engadget is bijzonder over de HTC 10 te spreken en zelfs The Verge, dat de One M9 direct na zijn aankondiging de grond in schreef, is niet negatief. Een mooi en origineel ontwerp, goede prestaties, een mooi scherm dat ook qua specificaties meekan en nog altijd de fijne Sense-software die zelfs nog verder verbeterd is. Tegen alle verwachtingen in zijn de BoomSound speakers gebleven, maar dan in  een iets andere opstelling.

Zelfs de camera lijkt dit keer helemaal in orde

HTC 10 cameraEn de camera dan? Zul je misschien denken. Nou, zelfs die lijkt dit keer helemaal in orde. Optische beeldstabilisatie is terug, het aantal megapixels heeft met 12 de sweet spot te pakken en HTC combineert de grote ultrapixelsensor met een groot diafragma van f/1.8. Zelfs de frontcamera heeft grote pixels, een groot diafragma én optische beeldstabilisatie. Het gezaghebbende DxOMark testte de camera van de HTC 10 en vond hem een gedeelde eerste plaats waard samen met de Galaxy S7. Nou ben ik het lang niet altijd met de resultaten van die lui eens, maar het geeft in ieder geval aan dat HTC de camera van de 10 dit keer zeker niet verprutst heeft.

Maar de HTC 10…. Ik wil ‘m!

Ik heb altijd een zwak gehad voor de ontwerpen van HTC en de Sense-interface. Maar ik vind de rest van een toestel – met name de camera – ook belangrijk. Daardoor zat een HTC-telefoon er voor mij de afgelopen tijd niet in. Nu dus wel, zo lijkt het. En voor het eerst sinds tijden roept een telefoon zelfs een beetje hebberigheid in mij op. Omdat ik in Hong Kong zit heb ik geen smartphones kunnen reviewen en zal ik dat de komende maanden ook niet kunnen. Over het algemeen vind ik dat niet zo’n probleem en dat de Galaxy S7, G5 en P9 aan m’n neus voorbij zijn gegaan kan ik wel mee leven. Maar de HTC 10…. Ik wil ‘m! Damn, was ik maar in Nederland.

Nu de marketing nog

Ik ben kortom positief verrast door de HTC 10 en daar sta ik niet alleen in. Maar dat betekent nog niet dat HTC er veel van zal verkopen. Het grote publiek was nooit erg HTC-minded en een lange periode van falen heeft dat natuurlijk alles behalve verbeterd. En dus zal de marketingafdeling van HTC flink aan de bak moeten om voldoende exemplaren van de 10 te kunnen verkopen.

De marketingafdeling van HTC zal flink aan de bak moeten

Die marketingafdeling is helaas nooit het sterkste punt van HTC geweest, dus daar zit een stevige uitdaging. Maar misschien hebben de marketeers van HTC net als de engineers de afgelopen tijd het licht gezien. Ik hoop het van harte.

HTC 10 in hand

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters