HTC Desire en Sony Ericsson X10 naast elkaar bekeken

De HTC Desire en de Sony Ericsson Xperia X10, samen zijn het toch wel een beetje de smartphones waar alle ogen op gericht zijn op het moment. Maar welke is nou eigenlijk de beste voor jou als consument? In dit artikel zullen we ze naast elkaar zetten.

Desire vs X10 hoofdplaatje 

De afgelopen tijd zijn er twee Android-telefoons met een flinke featureset op de markt geknald door HTC en Sony Ericsson: de HTC Desire en de Sony Ericsson Xperia X10. Net na de release van de twee telefoons doken overal berichten op over welke nou eigenlijk de beste van de twee was en waren er legio gebruikers die, hier op All About Phones maar ook elders, vroegen welke van de twee ze nou moeten nemen. Dat is dan ook de reden dat we in aanvulling op onze reviews van de X10 en de Desire, dit artikel publiceren.

Aangezien we van de twee telefoons al volledige reviews hebben gepubliceerd, zullen we de toestellen niet in detail doornemen. In plaats daarvan zullen we in dit artikel veel verwijzingen maken naar de reviews van de twee telefoons en juist die punten eruit pikken waarop de telefoons echt van elkaar verschillen. Eerst komt de hardware aan bod, dan nemen we de software op de schop. Zoals je gewend bent van onze volledige vergelijkende reviews, zullen we de telefoons op verschillende punten scores geven en zo tot een eindcijfer komen voor de beide telefoons. Natuurlijk zullen we het geheel afsluiten met een conclusie waarin te vinden is welke telefoon voor welke doelgroep het beste is.

Hardware

In tegenstelling tot de X10, heeft de Desire naast veel plastic, ook een beetje metaal in de behuizing. De rand rond het scherm is van metaal gemaakt in de Desire, maar buiten dat zijn beide toestellen van plastic. Ondanks dit wint de X10 het toch op bouwkwaliteit, aangezien de Desire een batterijklepmechanisme heeft dat het van de X10 verliest. Het klepje zit niet erg goed vast en zorgt voor een duidelijk voelbaar randje. Dit is bij de X10 wel goed gedaan, hoewel het mechanisme in essentie hetzelfde is.

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire

 

Het design in het algemeen is een puntje waar de X10 toch wel weet te verbazen. Waar de HTC Desire een redelijk standaard design heeft voor een dergelijke telefoon, is het design van de X10 op zijn minst opvallend te noemen. De X10 werkt met opvallende hoeken, maar ook elegante rondingen. Hierdoor is het design een mooie mix van twee vormen, terwijl de Desire het bekende platte design met wat afgeronde hoeken heeft.

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire

 

Het gevoel in de hand is ook bij de Sony Ericsson wat beter, door een fenomeen dat de producent zelf ‘human curvature’ noemt. Deze curve in het toestel laten hem enigszins naar je hand vormen en dat houdt inderdaad lekkerder vast dan de in je handen eigenlijk net iets te platte Desire. Zodra de telefoons in je broekzak verdwijnen, worden de rollen echter omgedraaid. De X10 is wat groter en dikker en daarmee ook minder prettig in je broekzak, dan de dunne en net iets kleinere Desire.

Onder de motorkap zijn beide telefoons min of meer hetzelfde: ze zijn beiden gebaseerd op de QSD8250 Snapdragon processor van Qualcomm, die kloksnelheden van 1 GHz weet te bereiken. Wel flinke verschillen zitten er in het werkgeheugen, waar de X10 het onderspit delft. De telefoon van Sony Ericsson moet het doen met 384MB RAM, terwijl de HTC 576MB werkgeheugen heeft.

De camerasensor in de X10 heeft op papier een hogere resolutie dan de Desire, namelijk 8 megapixels versus 5 megapixels. In realiteit is dat zeker te merken, foto’s van de Desire zijn duidelijk minder dan die van de X10 en daar pakt Sony Ericsson opnieuw een aantal punten van HTC weg. Wat overigens wel opvalt is dat de X10 het betrekkelijk minder doet met nachtfoto’s. De flits van het toestel is minder fel en foto’s zijn veel sneller bewogen dan bij de HTC Desire. Hieronder staan een paar vergelijkingsfoto’s van de beide toestellen. Rechts is de Desire, links de X10.

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire camera X10

 

Sony Ericsson Xperia X10 HTC Desire camera Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire camera X10

 

Sony Ericsson Xperia X10 HTC Desire camera Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire camera X10

 

Sony Ericsson Xperia X10 HTC Desire camera Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire camera X10

 

Sony Ericsson Xperia X10 HTC Desire camera Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire camera X10

 

Sony Ericsson Xperia X10 HTC Desire camera Desire

 

Sony Ericsson Xperia X10 vs HTC Desire camera X10

 

Sony Ericsson Xperia X10 HTC Desire camera Desire

 

Tot slot is er het scherm. De X10 heeft een TFT-scherm en de Desire een AMOLED-exemplaar. Opvalt dat de helderheid weinig uitmaakt, maar de kleuren zijn vele malen intenser in de HTC Desire en ook de contrasten lopen een mijl voor op die van de X10. De Desire heeft echter wel een irritante eigenschap in het scherm, namelijk dat grote contrasten, vooral in tekst en pictogrammen, een paars lijntje om zich heen krijgen. Ook de diameter van de X10 wint het met 4″ tegenover 3,7″ van de Desire en aangezien het scherm van de X10 beter zichtbaar is onder de directe zon dan die van de Desire, is het lastig om een winnaar aan te wijzen. De Desire heeft een veel mooier scherm, maar met kuren. De X10 heeft een wat minder scherm, maar wel groter en zonder kuren. Gelijk spel dus.

Bouwkwaliteit (2) 8 7
Design (1) 9 7
In de hand (3) 8 7
Chipset (3) 9 10
Camera (2) 8 7
Scherm (3) 7 7
Totaal 8,1 7,6

Software

Op software-gebied zijn de verschillen toch vooral in de interface te vinden, aangezien de kern van de beide toestellen Android is. De HTC Desire heeft HTC’s eigen Sense-interface, terwijl de X10 is uitgerust met het UX-platform van Sony Ericsson, bestaande uit Timescape en Mediascape. De beide interfaces, waarover je hier en hier meer kunt lezen, zijn eigenlijk totaal verschillend. Die van HTC bestaat eigenlijk uit een allesomvattende schil die slechts de basiselementen van Android zichbaar houdt, terwijl Sony Ericsson het bij een grafische aanpassing van Android met daar bovenop twee redelijk uitgebreide applicaties houdt. Onze voorkeur gaat hier uit naar Sense, omdat die erg goed aan te passen is naar je behoeften en veel meer mogelijkheden biedt dan het platform van Sony Ericsson. Een ander voordeel is dat er veel meer widgets beschikbaar zijn in de Desire, die ook de nodige handige functies toevoegen. De X10 heeft dan weer als voordeel dat je Timescape als standby kan instellen, waardoor je direct op je standby scherm al je sociale contacten kunt bijhouden.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 standby

 

Screenshot HTC Desire standby

 

Een ander wat minder significant verschil, is de versie van Android waar de beide telefoons het mee moeten doen. De Desire loopt op Android 2.1, terwijl de X10 voorlopig nog versie 1.6 heeft. Dat vertaald zich in de praktijk eigenlijk alleen in live-wallpapers, meer kleuren in het scherm en betere Exchange-integratie bij de Desire. Een ander punt dat zich in de toekomst voor zou kunnen doen, hoewel dat dan opgelost zal worden middels een update van de X10, is dat sommige applicaties speciaal voor Android 2 gebouwd zijn en dus niet werken op de X10. De andere verschillen, zoals bestanden versturen via bluetooth, zijn door Sony Ericsson al opgelost. Exchange is trouwens gedeeltelijk geïntegreerd middels Moxier in de X10, waardoor de praktische verschillen klein zijn.

De verschillen zijn wel weer groot in het social-networking gebied. Hoewel de X10, zoals we hierboven al even aanhaalden, de sociale onderwerpen dichter bij de hand heeft, wint de Desire het toch op dit gebied. De Desire heeft namelijk met Friend Stream een uitgebreide social-networking applicatie, die overigens wel Hyves mist. De X10, die met zijn Timescape dan weer wel Hyves-integratie heeft, heeft geen uitgebreide voorgeïnstalleerde programma’s voor Hyves of Twitter. Zelfs voor Facebook, waarvan wel een app aanwezig is, wordt je doorgestuurd naar de browser vanuit Timescape, wat niet bepaald handig te noemen is en zeker niet bijdraagt aan de sociale skills van het toestel.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Timescape

 

Screenshot HTC Desire Friend Stream

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Timescape

 

Screenshot HTC Desire Friend Stream

 

Op het gebied van multimedia is het dan weer de X10 die de overhand heeft. De basale afspeelmogelijkheden van de beide toestellen zijn wel zo’n beetje gelijk, maar Mediascape van de X10 gaat verder dan de speler van de Desire door ook online-media goed te integreren. De Desire weet dan weer de nodige puntjes te scoren met zijn FM radio, maar gezien het feit dat er ook internetradio bestaat en radio luisteren sowieso niet heel veel meer gedaan wordt, kan dat toch niet op tegen de mooiere en uitgebreidere speler van de X10. De galerijen van de X10 Desire zijn beide erg mooi en goed aan elkaar gewaagd.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 mediascape

 

Screenshot HTC Desire muziekspeler

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Screenshot HTC Desire galerij

 

Het laatste puntje dat we hier langs zullen gaan is de browser, ook wel belangrijk in hedendaagse smartphones. De belangrijkste verschillen zijn eigenlijk dat die van de Desire flash tot op zekere hoogte ondersteund, terwijl de browser van de X10 dat niet doet. Daarnaast weet de Desire te scoren op browser-gebied met multitouch waarmee je makkelijker kan zoomen en kun je al navigeren voordat de pagina helemaal geladen is, wat ook wel handig is. De Desire is dan ook zeker de winnaar op dit vlak.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 browser

 

Screenshot HTC Desire browser

 

Interface (5) 8 9
Besturingssysteem (2) 8 10
Social-networking (3) 8 9
Multimedia (3) 9 8
Browser (2) 8 9
Totaal 8,2 8,9

Conclusie

Concluderend kunnen we eigenlijk de Desire als winnaar aanwijzen met een kleine marge, maar dat zegt weinig. Eigenlijk hebben beide toestellen hun sterke punten en moeten ze ook daarop beoordeeld worden en niet op die twee tiende punt verschil in de eindscore. De HTC Desire kenmerkt zich toch wel vooral door zijn uiterst sterke interne hardware en mooie software, die dan vooral op het gebied van de interface uitblinkt. De X10 daarentegen moet het meer hebben van de externe hardware en de multimediacapaciteiten, die de Desire toch wel duidelijk overtreffen.

Ons verkoopadvies is dan ook verschillend voor verschillende doelgroepen. Mensen die veel multimedia gebruiken moeten zeker de X10 eens goed gaan bekijken en de meer sociale-types mogen de Desire niet onbekeken laten. Als je in die regionen niet echt een voorkeur hebt, moet je je keuze toch vooral van het design af laten hangen, aangezien het verder beide ontzettend goede smartphones zijn die erg aan elkaar gewaagd zijn. De prijs is nu nog in het voordeel van de Desire, maar dat zal waarschijnlijk binnen een redelijk korte tijd omdraaien, aangezien de prijs van de X10 nog flink zakt en die van de Desire stabiel is.

Sony Ericsson Xperia X10 piano

 

HTC Desire piano

 

Bouwkwaliteit (2) 8 7
Design (1) 9 7
In de hand (3) 8 7
Chipset (3) 9 10
Camera (2) 8 7
Scherm (3) 7 7
Interface (5) 8 9
Besturingssysteem (2) 8 10
Social-networking (3) 8 9
Multimedia (3) 9 8
Browser (2) 8 9

De HTC Desire bestellen:

De Sony Ericsson Xperia X10 bestellen:

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters