HTC keert met dure Nexus 9 terug in de tabletwereld

Na een lange afwezigheid is HTC weer terug in de tabletwereld. Na de HTC Flyer, de enige tablet die ooit in Nederland is uitgebracht, heeft de Taiwanese fabrikant gezegd met tablets te stoppen. De Flyer verkocht namelijk niet best. In andere landen ging het niet veel beter met zijn 10-inch broer. Of dit met de Nexus 9 wel gaat lukken, mag gezien zijn hoge prijs ook wel een beetje betwijfeld worden.

HTC met Nexus 9 terug in de tabletwereld n9f 

“Met de Nexus 9 gooit Google het over een andere boeg. Een duurdere, vooral.”

Google bracht met de Nexus 7 zeer betaalbare tablets uit. Voor bedragen rond de 200 euro kon je al een complete Androidervaring krijgen op een behoorlijk goed uitgeruste tablet. Maar met de Nexus 9 gooit Google het over een andere boeg. Een duurdere, vooral. Uitgelekte prijsinformatie van een Duitse winkel geeft aan dat de goedkoopste HTC Nexus 9 voor 399 euro over de toonbank zal gaan, en de duurste – een tablet met lte – kost zelfs 569 euro. Dat is behoorlijk aan de prijs voor een 9-inch tablet.

De Nexus 9 wordt in zwart en wit uitgebracht en zou ergens in november beschikbaar moeten zijn, maar of dat ook in Nederland zo is moet nog even worden afgewacht. Hij komt in drie smaken. De 16GB-variant voor 399 euro, een 32GB-variant voor 489 euro en de reeds genoemde 32GB lte-variant voor 569 euro. Tenminste, als de Duitse winkelinformatie klopt en als die prijzen ook voor Nederland gelden. Het geheugen is net als bij de Nexus 7 niet uitbreidbaar met een sd-kaart.

Google showt in een filmpje de tablet in drie kleuren. Zwart, zilver en een soort zandkleur. De lte-versie en de zandkleurige tablet komen pas later op de markt dan de zwarte en de zilverkleurige variant. De tablet wordt in de komende weken in 29 landen gelanceerd, en wordt straks ook via Google Play verkocht.

HTC met Nexus 9 terug in de tabletwereld n9d 

“De belangrijkste nieuwigheid van de Nexus 9 is echter de processor”

Het IPS lcd-scherm is anders dan we van de Nexus 7 gewend zijn. Geen 16:4 verhouding, maar 4:3, net als de iPad. Het scherm meet 8,9 inch in diameter en heeft QXGA-resolutie, 2048x1536p. Het scherm is gemaakt van Gorilla Glass 3 en bezit een handigheidje: tik er twee keer op en de tablet gaat aan. HTC heeft zijn Boomsound speakers op de voorkant aangebracht zodat het geluid moet deugen.

De belangrijkste nieuwigheid van de Nexus 9 is echter de processor. Geen Qualcomm Snapdragon, maar een Nvidia tegra K1 chipset zit erin. Dit is een 64-bit processor die wordt ondersteund door 2GB ram. De tablet zou het op een acculading negen uur moeten uithouden. Daar moet de 6700 mAh accu voor zorgen.

Google heeft nog niet eerder een 9-inch tablet uitgebracht. Wel 7- en 10-inch tablets. Google meldt dat voor dit formaat is gekozen omdat het apparaat met deze omvang makkelijk is mee te nemen.Google levert er desgewenst ook een magnetisch toetsenbord bij dat als beschermcover dienst kan doen. Zet je de tablet rechtop in het toetsenbord, dan lijkt het net op een kleine laptop. Het is ook met die cover gewoon op schoot te gebruiken, meldt Google.

HTC met Nexus 9 terug in de tabletwereld n9e 

Het toetsenbord houdt zichzelf met magneten vast aan de tablet. Daarmee schiet Google aardig onder de duiven van de talloze fabrikanten van toetsenborden voor Androidtablets.

De camera’s in de tablet lijken redelijk van kwaliteit. Aan de achterkant zit een 8-megapixelcamera en voor een 1,6 megapixel frontcamera.

De tablet zou volgende maand al in de verkoop moeten gaan, een stuk eerder dan de Nexus 6. Of dat ook in Nederland gebeurt, blijft echter nog onzeker.

Bron: The Verge, Google, Techcrunch

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters