Huawei, van copycat naar innovator

Huawei is inmiddels een reus in de techindustrie. Op dit moment zijn ze na Samsung en Apple de grootste leverancier van Smartphones wereldwijd.  Het bedrijf is in 1987 opgericht door Ren Zhengfei, die met 2000 geleende dollars een bedrijfje oprichtte dat zich specialiseerde in ‘reverse engeneering’ van telefoonswitches. Reverse engeneering is in feite het namaken van een bepaald apparaat, of een bestaand stuk software. Je neemt daarbij een product van een concurrent, haalt dat heel voorzichtig uit elkaar en probeert elk los onderdeeltje na te maken en daarna het geheel weer in elkaar te zetten

Ren Zhengfei bleek nogal capabel om de juiste mensen bij elkaar te zetten en binnen de kortste keren had Huawei de gewenste PBX switch klaar voor productie. De Chinese overheid nam deze switch in grote hoeveelheden af en hierna ging het snel met het Chinese bedrijf.

Bedrijfsvoering van Huawei

De bedrijfsvoering van Huawei is op zijn zachts gezegd onconventioneel. Het Chinese bedrijf is een van de weinigen die de focus puur op connected devices heeft gehouden. Waar andere techfabrikanten bij tegenvallende cijfers snel naar uitbreiding van het assortiment grepen (denk aan wasmachines en dergelijke), bleef Huawei zich richten op consumentenelectronica die verbonden is met een netwerk. Daarnaast is Huawei voor 99% in handen van de eigen werknemers. De oprichter heeft slechts 1% van het bedrijf. De leiding wordt verdeeld onder drie oudgedienden, die om beurt de functie van CEO bekleden. Elke zes maanden staat er dus iemand anders aan het roer en dit zorgt ervoor dat het bedrijf telkens een verse leidinggevende heeft. Een vreemde tactiek, maar een tactiek die volgens Huawei zijn vruchten afwerpt.

Toekomst van Huawei

In 2011 bracht Huawei meer dan 75 smartphones uit, in 2015 was dat aantal al teruggebracht naar twintig. In de komende vijf jaar streeft Huawei ernaar om met acht tot tien telefoons de gehele markt te kunnen bedienen. Je ziet dat hierbij goed naar Apple is gekeken, die een vergelijkbare strategie heeft. Ook wil het Chinese bedrijf zich meer richten op de vrouwelijke gebruiker. De Mate S is met zijn zachtroze variant en ronde hoeken daar een goed voorbeeld van.

Consumer electronics is slechts een derde van de totale inkomstenbron van het bedrijf. De overige inkomsten worden verkregen met het opzetten en beheren van telco-netwerken. In Nederland loopt bijvoorbeeld drie kwart van al het telefoonverkeer op een door Huawei opgezet netwerk. Het nieuwe toverwoord is 5G en in Huawei’s product exhibition hal in Shenzhen worden er al ruimschoots voorbeelden gegeven van de toepassingen van de nieuwe standaard. Denk daarbij aan het streamen van VR, of home automation zonder wifi. Niet gek dus dat de electronicagigant ook daar flink mee aan het experimenteren is. In Groningen staat het 5G testcentrum, waar momenteel hard wordt gewerkt om 5G te standaardiseren.

Samenwerking met derden

Onlangs is Huawei een samenwerking aangegaan met Leica voor de productie van de camera in de P9. Deze samenwerking zal in elk geval worden gecontinueerd in de P10. Huawei zal zich de komende tijd ook gaan richten op geluid aldus Li Changzhu, hoofd handsetbusiness. Er wordt voor het einde van het jaar een belangrijke samenwerking aangekondigd met een hifi-producent. Welke partij dat was wilde het bedrijf niet loslaten, maar wij verwachten dat dit JBL gaat worden. Hoewel Bose natuurlijk ook een goede partij zou zijn.

Van een bedrijf dat zich op de kaart heeft gezet met het namaken van producten, tot een bedrijf dat het voortouw neemt in technologische ontwikkeling. We zijn benieuwd waar het bedrijf de komende paar jaar naartoe gaat.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters