iPad Air 2 krachtig, superdun, en nu ook in goud te krijgen

De presentatie van de iPad Air 2 was toch nog een beetje een verrassing, al hadden velen die niet echt verwacht. Wat kon Apple nog doen om de iPad Air te verbeteren? Een beetje dunner, een nieuw kleurtje? Jawel, de nieuwe iPad Air 2 ís dunner en heeft een nieuw kleurtje. Maar er is meer nieuws te vertellen, en dat zit voornamelijk verborgen onder de superdunne motorkap van de tablet.

iPad Air 2 krachtig, superdun, en nu ook in goud te krijgen ipad air 201410 gallery3 geo emea lang nl 

“Zo licht en dun dat je bijna vergeet dat je hem in je handen hebt”

Allereerst de dikte, of liever gezegd dunte van de nieuwe tablet. Er is weer wat af geschaafd, en nu is ‘ie achttien procent dunner dan zijn voorganger. Om te accentueren hoe dun dit precies is, legde Apple tijdens de presentatie twee iPads Air 2 op elkaar en vergeleek ze met een iPad 1. Die twee nieuwe tablets waren met z’n tweeën net zo dik als die ene iPad 1, die in 2010 het licht zag.

De tablet is daarbij erg licht. Nog geen halve kilo. Zo licht en dun dat je bijna vergeet dat je hem in je handen hebt, meldde Apple-baas Tim Cook trots.

“Door de ene schermlaag zijn de kleuren beter te zien en is het beeld rijker aan contrast”

Het scherm is weer verbeterd. Het retinascherm van de iPad Air bestaat uit drie laagjes. Die zijn in de iPad Air 2 gefuseerd tot één laagje, waarmee er weer wat van de dikte af kon.

Dat scherm is ook beter van kwaliteit. Door de ene laag zijn de kleuren beter te zien en is het beeld rijker aan contrast, meldt Apple hierover. Het scherm reflecteert omgevingslicht minder dan voorheen, doordat een antireflectieve laag is aangebracht. Apple zegt dat de iPad Air 2 hiermee de minst reflectieve laag van alle bestaande tablets bezit.

De omvang van het scherm blijft hetzelfde: 9,7 inch. De resolutie bedraagt nu 2048×1536 pixels, waardoor er 264 pixels per inch te bewonderen zijn. In totaal bevinden zich 3,1 miljoen pixels op het scherm van de iPad Air 2.

iPad Air 2 krachtig, superdun, en nu ook in goud te krijgen ipad air 201410 gallery2 

“De A8X-processor heeft een 64-bit architectuur, en is veertig procent sneller”

Dan kijken we eens onder de motorkap. Daar zit voor het eerst een Apple A8X-processor. Die heeft zelfs de nieuwe iPad mini 3 niet; die moet het stellen met dezelfde Apple A7-processor als de iPad mini 2.

Deze A8X-processor heeft een 64-bit architectuur, en daarmee is hij veertig procent sneller dan de iPad Air. Ondanks al deze kracht is de tablet zuinig. Hij kan tien uur achtereen worden gebruikt. Apple meldt over de kracht van de CPU dat de iPad Air 2 nu net zo krachtig is als menige desktopcomputer. Met dit verschil dat de tablet een stuk draagbaarder is dan een desktop-pc. De grafische prestaties mogen ook niet onvermeld blijven. Die zijn volgens Apple tweeëneenhalf keer zo goed als die van de iPad Air.

Wat de Apple A8X precies voor processor is, komen we pas te weten als de tablet door iFixit uit elkaar is geschroefd.

iPad Air 2 krachtig, superdun, en nu ook in goud te krijgen ipad air 201410 gallery5 geo emea lang nl 

“Twee verbazingwekkende camera’s, slim vermomd als een iPad”

Wie herinnert zich nog de woorden van wijlen Steve Jobs over het nut van een camera in een tablet? Hij vond dat een totaal nutteloze toevoeging. Welnu, Apple presenteert de iPad Air 2 even iets anders. ”Twee verbazingwekkende camera’s, slim vermomd als een iPad”, is de reclamekreet nu. Op de achterkant van de nieuwe tablet bevindt zich een vernieuwde iSight-camera met een resolutie van 8 megapixel. Deze camera heeft een verbeterde sensor en een door Apple ontworpen, krachtige signaalprocessor.

Met de begeleidende software kunnen ‘burst’foto’s worden gemaakt. Dat zijn een heleboel actiefoto’s op een rij. Ook kun je er panoramafoto’s mee schieten, time-laps video’s, slowmotionvideo’s, en een zelfontspanner.

De frontcamera, door Apple Facetime HD camera genoemd, is opnieuw ontworpen met een verbeterde sensor en eveneens een zelfontspanner. Deze camera heeft grotere pixels gekregen om beter te presteren bij slechte lichtomstandigheden. Allemaal bedoeld om de kwaliteit van selfies en Facetimegesprekken sterk te verbeteren. De resolutie van de frontcamera heeft Apple niet prijsgegeven.

iPad Air 2 krachtig, superdun, en nu ook in goud te krijgen ipad air 201410 gallery4 geo emea lang nl 

“675.000 specifieke iPad-apps in de App Store”

Voorts zit er – zoals te verwachten viel – weer een vingerafdruksensor in de homeknop verwerkt, voor de veiligheid. Alleen de gebruiker zelf kan met zijn eigen vingerafdruk het scherm unlocken, en apps en muziek aankopen. Niemand anders.

Verdere verbeteringen zitten in de wifiverbinding, die volgens Apple zodanig is verbeterd dat streaming video beter zal binnenkomen. De wifi moet volgens Apple op de iPad Air 2 tweemaal zo snel werken als op de iPad Air.

Met 675.000 specifieke iPad-apps in de App Store is er ontzettend veel software voor de tablet te krijgen, en Apple is hier bijzonder trots op. Vanwege al deze specifiek voor de tablet ontworpen apps is de iPad functioneler dan welke andere tablet dan ook, vindt de fabrikant.

De iPad Air 2 is in drie kleuren te krijgen en in drie geheugenformaten: 16, 64 en 128GB. De goedkoopste kost 499 euro, de middelste 599 en de duurste 699 euro. Wil je hem met 4G lte-connectiviteit, dan zijn de prijzen 619, 719 en 819 euro. Vanaf 17 oktober – morgen dus – zijn de nieuwe tablets te bestellen.

iPad Air 2 krachtig, superdun, en nu ook in goud te krijgen ipad air 201410 gallery1 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters