Waarom Apple’s iPhone opslag nog altijd begint bij 16GB

Deze week lanceerde Apple de iPhone SE; een verbeterde versie van de iPhone 5s die als klein alternatief voor de 6-serie geldt. De basis opslagruimte voor deze iPhone is nog steeds 16GB. Tot onvrede van veel van jullie, en Apple-fans over de hele wereld. Wen er maar aan.

Of om precies te zijn, wen maar aan het feit dat Apple waarschijnlijk altijd minder opslag zal blijven bieden dan je zou hopen in de basisversie. Dat zal vast een keer 32 of misschien zelfs 64 gigabyte worden in plaats van 16, maar ik denk niet dat Apple’s instappertje ooit ruim in zijn opslag zal zitten. Er zijn namelijk een aantal goede redenen te bedenken om dat zo te houden.

Ik denk niet dat Apple’s instappertje ooit ruim in zijn opslag zal zitten

64GB opslag aantrekkelijker

Apple iPhone SE
De iPhone SE ziet er hetzelfde uit als de iPhone 5s

Stel, je bent op zoek naar een iPhone en er bestaat keuze tussen 32GB, 64GB of 128GB. Dan is de kans goed aanwezig dat je voor de 32GB-variant gaat, want dat is wel genoeg voor veel mensen. Bovendien moet je (uitgaande van Apple’s huidige prijsstrategie) anders €100 bijbetalen voor ‘maar’ 32GB extra. In de huidige situatie zit dat anders: je kunt kiezen uit 16GB, 64GB en 128GB. Veel mensen zullen de 16GB-versie terecht overslaan, want dat is behoorlijk weinig. Bovendien lijkt de 64GB-optie opeens een stuk aantrekkelijker. Je krijgt immers vier keer zoveel iPhone opslag voor ‘maar’ honderd euro meer. Een bekend trucje dat het framing effect wordt genoemd. Bijkomend voordeel voor Apple is dat het met een lagere vanafprijs kan adverteren.

Over het framing effect gesproken: ik denk ook dat dat een van de redenen is dat de iPhone SE er exact hetzelfde uitziet als de iPhone 5 en 5s. Je wilt natuurlijk niet dat mensen denken dat je met een zwaar verouderd toestel rondloopt, dus heeft het ontwerp van de iPhone 6s een voorsprong. En als je dan toch besloten hebt om €489 uit te geven aan een iPhone – wat dankzij de ‘instapprijs’ van de iPhone SE mogelijk is – dan kan die paar honderd euro extra er ook nog wel bij.

Eerder vervangen

Nog eentje. Ondanks het bovenstaande effect, is de 16GB-iPhone nog steeds het bestverkochte model in Nederland volgens onderzoeksbureau GFK. Voor de wat minder geavanceerde gebruiker zal dat voldoende zijn, maar er zal zeker een groep gebruikers tegen problemen aan gaan lopen. In tegenstelling tot bij echte defecten, die de reputatie van de fabrikant kunnen schaden, zal een gebruiker de schuld dit probleem vaak bij zichzelf leggen. Hij heeft immers de verkeerde keuze gemaakt tijdens de aanschaf van het toestel. Geen reputatieschade voor Apple dus, maar wel een smartphone die waarschijnlijk eerder vervangen wordt. En dan kan Apple weer een nieuwe iPhone – dit keer een duurdere met meer opslagruimte – verkopen. Kassa!

Dan kan Apple weer een nieuwe iPhone verkopen. Kassa!

Opkomende economieën

Tot slot zijn er nog de opkomende economieën, een belangrijke groeimarkt voor Apple. Precies die markten zijn sowieso een belangrijke reden voor het bestaan van de iPhone SE, maar daar is een 16GB-versie ook logischer. Enerzijds omdat Apple door de lagere inkoopprijs de smartphone net wat goedkoper in de markt kan zetten met dezelfde marge, anderzijds omdat die 16GB daar voor meer mensen genoeg zal zijn. Daar hebben ze namelijk niet voor ieder klein eventje een app en eenvoudig toegang to zoveel rotzooi als wij hier hebben om je telefoon mee vol te gooien.

Keerzijde

Het enige tegenargument dat ik kan bedenken voor Apple’s strategie om met zo’n kleine versie te komen, is dat de fanbase het niet zo leuk vind. Maar gelukkig voor Apple is die fanbase extreem loyaal en gaat een relatief klein probleem als beperkte opslagruimte in de basisversie daar echt geen verandering in brengen.

Als deze strategie schijnbaar alleen maar voordelen heeft, waarom doet de rest het dan niet? Dat is vrij simpel: die kunnen het niet maken. Op Androidgebied is er veel meer concurrentie en zijn consumenten over het algemeen veel minder merktrouw. De keuze van Samsung om het ‘Applemodel’ aan te hangen op opslaggebied voor de Galaxy S6 werd veel bekritiseerd en daar is de fabrikant inmiddels weer op teruggekomen. En dat terwijl de basisversie van die S6 zelfs een ‘royale’ 32GB had. Alleen Google durft het met zijn Nexusprogramma nog aan om geen uitbreidbare opslag te bieden en geld te vragen voor extra ruimte. Dat kan echter alleen omdat Google zijn clouddiensten wil promoten en niet afhankelijk is van de opbrengsten van zijn smartphones.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters