Is er plaats voor een iPad?

Apple heeft onlangs de iPad geïntroduceerd. Dit internet-tablet draait op een aangepaste versie van iPhone OS 3.2. Het is het allereerste apparaat met een Apple A4-chip en kan zo’n 1 GHz aan. De interface ziet er bijna hetzelfde uit als die van de iPhone. Maar is er plaats voor een iPad? Onderweg heb je een iPhone en thuis je laptop. Waarom heb je dan die iPad nodig?

Functies

De meningen over de iPad zijn verdeeld, maar toch is de meerderheid redelijk teleurgesteld in het toestel. Van te voren deden zich dan ook een hoop geruchten de ronde over de iPad.
Volgens Steve Jobs, topman van Apple, heeft de gebruiker met een iPad het hele internet in handen. Volgens critici is dit niet het geval, omdat Flash niet werkt op de pad. Technisch gezien kan het toestel dit zeker aan, maar het is de hardnekkigheid van Apple die er voor zorgt dat we het zonder moeten doen. De iPad moet het ook zonder camera stellen, waarschijnlijk volgt deze wel in de komende generaties van de iPad.

De iPad ondersteunt verder dezelfde applicaties als de iPhone. De gebruiker heeft dus direct toegang tot duizenden applicaties en de App Store zal nog meer gaan groeien. Een andere functie is iBooks, waarmee de gebruiker boeken kan lezen op de iPad. Het leescomfort is hier bij niet optimaal, omdat de iPad een gewoon scherm heeft met LED-backlight en dus geen e-ink. Ook het batterijleven wordt daarmee niet bespaard.

Op de Keynote is Apple met een mobiele versie van iWork op de proppen gekomen. Voor de vaste Windows gebruikers onder ons: Pages, Nummers en Keynote zijn ongeveer hetzelfde als Word, Excel en Powerpoint. Het typen, dat op een virtueel toetsenbordje gebeurt, is hierbij niet erg handig en ergonomisch.

Praktisch?

Je mobiel stop je in je broekzak (of eventueel handtas) en je laptop gaat in je rugzak. Voor Twitter of Facebook wordt de iPhone gebruikt, om documenten te typen de laptop. Om een boek te lezen neem je gewoon een boek, of als je echt graag digitaal leest is een e-reader misschien handig. Waar zie jij een iPad in je dagelijks werk ?

Het is redelijk moeilijk om er nu echt een functie aan te plakken, het is dan ook echt een nieuwe categorie en Apple is de eerste die er in slaagt om een dergelijk product neer te zetten met zoveel aandacht. We gaan nog veel veranderingen zien op het vlak van tablets en er zal nog veel meer concurrentie komen want de iPad is momenteel redelijk uniek.

Hoeveel dit stukje technologie gaat kosten in Nederland is nog niet bekend. De Amerikaanse prijzen zijn wel al bekend, die worden naar Apple traditie niet omgezet maar blijven gewoon identiek maar krijgen er dan een euro tekentje ervoor. Er zijn twee modellen: Wifi en Wifi + 3G. Zoals de naam je al vertelt komt er dus een model met en een model zonder 3G. Het geheugen kan verschillen tussen 16GB, 32GB en 64GB.

Prijs

 

Micro SIM

Micro SIM

Een nieuw onderwerp is de Micro SIM. Dit is een kleinere versie van een sim-kaart met dezelfde functionaliteit, tot nu toe is deze technologie nog niet vaak gebruikt. Nu Apple de Micro SIM in de iPad heeft verwerkt is de vraag natuurlijk wat Micro-Sim precies is en waarom Apple het gebruikt.

Een Micro-sim is zo’n 12 bij 15 millimeter groot en is van Europese afkomst. Om het even simpel uit te leggen is het gewoon een kleine SIM-kaart en biedt het dus in feite niets meer dan een gewone SIM. De Micro SIM gaat ook wel door het leven als 3FF wat staat voor Third Form Factor. De vraag is natuurlijk waarom Apple voor 3FF heeft gekozen? Er zijn praktisch geen voordelen en op de grootte zal het ook niet aankomen want de iPad kan nog wel een centimeter missen. Het antwoord blijven we je helaas schuldig.

Iedere provider kan wel overstappen op deze soort SIM kaarten maar dat zou alleen maar een extra kostenpost zijn en er is momenteel geen enkele Nederlandse of Belgische provider die de kaartjes al gebruikt. Als alleen de iPad de technologie gaat gebruiken zal er verder ook niet zoveel vraag naar zijn. De iPad heeft geen software lock op een bepaalde provider maar zoals het er nu uitziet gaat Apple een volledig andere standaard gebruiken. T-Mobile USA heeft al een bestelling geplaatst voor de Micro SIM, dat wil zeggen dat ook T-Mobile Nederland niet kansloos blijft op een iPad met 3G verbinding, maar het zou nog wel even kunnen duren.

iPad echt nodig?

De Marketing van Apple is briljant. De iPad was al een succes voor dat hij zelfs maar bestond. Nu is het wachten op de release van de iPad en kunnen we beginnen met watertanden. Uiteraard zal er ook nog meer persaandacht komen zodat de iPad uiteindelijk als warme broodjes over de toonbank zal gaan.

De iPad mag dan wel niet perfect zijn maar het is wel iets volledig nieuws. Er is momenteel nog niet echt een markt op het vlak waar de iPad zich bevind. Het toestel gaat nog een grote toekomst tegemoet en Apple kan niet zomaar alles in de eerste generatie stoppen, de volgende 5 modellen liggen waarschijnlijk al klaar. De iPad zal dus wel verkopen, maar of we er echt ééntje nodig hebben is een andere vraag.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters