Is het einde van HTC in zicht?

Fabrikant HTC kent een kleine opleving na de introductie van haar vlaggenschip, de One M8. Maar ik acht de kans klein dat dit voldoende is voor de Taiwanese fabrikant om te overleven.

“Ik ben bang dat HTC binnen 18 maanden aan het kortste eind gaat trekken”

Gisteren bracht HTC haar financiële cijfers naar buiten over het tweede kwartaal van 2014. De fabrikant wist relatief rooskleurige cijfers te presenteren.

De One M8 heeft in zekere zin inderdaad gebracht wat de fabrikant vooraf aan investeerders en media voorgespiegeld had: omzetgroei en winst. Vergeleken met een kwartaal eerder wist HTC de omzet te verdubbelen en een verlies van 45 miljoen euro om te buigen tot een winst van 55 miljoen euro. Dit alles valt grotendeels toe te schrijven aan de introductie van de HTC One M8, die in april wereldwijd de verkoop in ging.

Desondanks ben ik bang dat HTC binnen 18 maanden aan het kortste eind gaat trekken. Er komt namelijk een bijzonder lastig half jaar aan voor de Taiwanese fabrikant. Nieuwe spelers zullen de markt gaan betreden en daarnaast komt Apple, de nummer twee van de wereldwijde smartphonemarkt, binnenkort met een nieuw topmodel. Apple zal met de iPhone 6 in het directe vaarwater van HTC komen; het toestel zal volgens alle geruchten over een 4,7 inch-scherm beschikken en daarnaast lijkt het er zelfs op dat Apple met een heuse phablet op de markt gaat komen. Er gaan al langere tijd geruchten over een 5,5 inch-variant van de iPhone 6 om zo mee te liften op het succes van de Galaxy Note-serie van Samsung.

“Xaomi verkoopt nu ook al meer smartphones dan HTC”

Er komen nieuwe moeilijkheden aan voor de producent van de allereerste Androidtelefoon. Nieuwe, grote spelers zoals Xiaomi hebben het plan om eind dit jaar de wereldwijde smartphonemarkt te gaan betreden.

Xiaomi heeft in het eerste kwartaal van 2014 al meer toestellen verkocht dan in heel 2013. De fabrikant verkoopt nu ook al meer smartphones dan HTC in een heel jaar, en dat enkel en alleen door de Chinese en Taiwanese markt te bedienen. Ook Huawei zit de kansen van HTC dwars en dan heb ik het nog niets eens over gigant Samsung met zijn agressieve marketing.

Als we vervolgens de financiële cijfers van HTC wat verder uitdiepen, dan valt op dat de trend niet positief is. Allereerst is de omzet uit Q2 2013 nog flink hoger dan die uit Q2 2014. Weliswaar is de winst iets gestegen, maar dat zal vooral het gevolg zijn van noodzakelijke kostenreductie. Zo heeft HTC geen fabrieken meer in beheer en is er ook gesneden in andere takken van het bedrijf. De winst van 57 miljoen euro is afgezet tegen de miljardenbusiness van Samsung en Apple een peulenschil. Als we vervolgens de cijfers van Q2 2014 er weer bij pakken, dan blijkt dat HTC aan de onderkant van zijn eigen inschattingen is uitgekomen. De fabrikant voorspelde vooraf dat de omzet zou uitkomen tussen 1.59 miljard en 1.72 miljard euro. De daadwerkelijke omzet kwam uit op 1.60 miljard euro in het tweede kwartaal van 2014. De trend naar beneden is duidelijk, ook op de website van HTC is het verschil met 2013 duidelijk te zien.

“HTC is wel één van de weinige fabrikanten die daadwerkelijk winst weet te maken”

Als we vervolgens HTC’s eigen inschattingen erbij halen voor Q3, dan geven ze hierin ook aan dat het een lastig kwartaal gaat worden. De omzet zal volgens HTC uitkomen op 1.32 miljard euro en de winst op 16 miljoen euro. Dit alles ondanks de introductie van nieuwe toestellen zoals de One Mini 2 en een goedkopere variant van de One M8.

De prijsoorlog in de smartphonemarkt speelt HTC duidelijk parten. Smartphones worden steeds goedkoper en de marges steeds kleiner. Als je bijvoorbeeld naar Nederland kijkt, dan valt op dat de HTC One M8 momenteel evenveel kost als een Galaxy S5, LG G3 en zelfs iets goedkoper is dan de Sony Xperia Z2. HTC was altijd het duurdere buitenbeentje van de grote vier, maar moet nu ook mee in deze prijzenoorlog om haar toestellen te blijven slijten. Volgens de statistieken van GFK is er dan ook jammer genoeg weinig overgebleven van het marktaandeel van HTC in het afgelopen kwartaal.

“Mijns inziens is HTC de ideale overnamekandidaat geworden”

Toegegeven; de situatie van HTC op financieel vlak is relatief niet eens zo slecht. Net als HTC schommelen fabrikanten als Sony en LG een beetje om het break-even punt. Andere fabrikanten, zoals Nokia, Motorola en BlackBerry schrijven ieder kwartaal steevast rode cijfers. Alleen Apple en Samsung maken significante winsten in de smartphonemarkt.

De net gemaakte winst van HTC is dermate klein dat ik twijfels heb over de levensvatbaarheid van het bedrijf op de lange termijn. HTC kan al moeilijk meekomen met haar marketingbudget met Apple, Samsung en andere grote jongens en met 57 miljoen euro winst ga je deze oorlog niet winnen. Daarnaast is de neerwaartse trend qua afzet en inkomsten inmiddels duidelijk, ook al heeft HTC de kosten onder controle. Laatste probleem van HTC is dat het geen andere afdelingen heeft om het bedrijf gezond te houden. Verlies in smartphones betekent een negatief bedrijfsresultaat voor HTC, terwijl dat bij LG, Sony en Huawei wel anders is.

Mijns inziens is HTC de ideale overnamekandidaat geworden en zal het niet lang meer duren alvorens aandeelhouders gaan roepen dat er koppen moeten gaan rollen en dat de strategie anders moet. Dit zagen we ook bij Nokia en BlackBerry gebeuren en ik ben bang dat HTC deze dans evenmin weet te ontspringen. Dit zou ik eeuwig zonde vinden, want de HTC One M8 is, samen met de One M7, een van de mooiste telefoons die ik ook in mijn handen heb mogen hebben. De producent heeft overduidelijk veel in zijn mars.

Ik ben dan ook erg benieuwd of jij ook mijn mening deelt, of juist een totaal andere mening er op na houdt?! Ik hoor het graag in de reacties onder deze blogpost.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters