Is het einde van HTC in zicht?

Fabrikant HTC kent een kleine opleving na de introductie van haar vlaggenschip, de One M8. Maar ik acht de kans klein dat dit voldoende is voor de Taiwanese fabrikant om te overleven.

“Ik ben bang dat HTC binnen 18 maanden aan het kortste eind gaat trekken”

Gisteren bracht HTC haar financiële cijfers naar buiten over het tweede kwartaal van 2014. De fabrikant wist relatief rooskleurige cijfers te presenteren.

De One M8 heeft in zekere zin inderdaad gebracht wat de fabrikant vooraf aan investeerders en media voorgespiegeld had: omzetgroei en winst. Vergeleken met een kwartaal eerder wist HTC de omzet te verdubbelen en een verlies van 45 miljoen euro om te buigen tot een winst van 55 miljoen euro. Dit alles valt grotendeels toe te schrijven aan de introductie van de HTC One M8, die in april wereldwijd de verkoop in ging.

Desondanks ben ik bang dat HTC binnen 18 maanden aan het kortste eind gaat trekken. Er komt namelijk een bijzonder lastig half jaar aan voor de Taiwanese fabrikant. Nieuwe spelers zullen de markt gaan betreden en daarnaast komt Apple, de nummer twee van de wereldwijde smartphonemarkt, binnenkort met een nieuw topmodel. Apple zal met de iPhone 6 in het directe vaarwater van HTC komen; het toestel zal volgens alle geruchten over een 4,7 inch-scherm beschikken en daarnaast lijkt het er zelfs op dat Apple met een heuse phablet op de markt gaat komen. Er gaan al langere tijd geruchten over een 5,5 inch-variant van de iPhone 6 om zo mee te liften op het succes van de Galaxy Note-serie van Samsung.

“Xaomi verkoopt nu ook al meer smartphones dan HTC”

Er komen nieuwe moeilijkheden aan voor de producent van de allereerste Androidtelefoon. Nieuwe, grote spelers zoals Xiaomi hebben het plan om eind dit jaar de wereldwijde smartphonemarkt te gaan betreden.

Xiaomi heeft in het eerste kwartaal van 2014 al meer toestellen verkocht dan in heel 2013. De fabrikant verkoopt nu ook al meer smartphones dan HTC in een heel jaar, en dat enkel en alleen door de Chinese en Taiwanese markt te bedienen. Ook Huawei zit de kansen van HTC dwars en dan heb ik het nog niets eens over gigant Samsung met zijn agressieve marketing.

Als we vervolgens de financiële cijfers van HTC wat verder uitdiepen, dan valt op dat de trend niet positief is. Allereerst is de omzet uit Q2 2013 nog flink hoger dan die uit Q2 2014. Weliswaar is de winst iets gestegen, maar dat zal vooral het gevolg zijn van noodzakelijke kostenreductie. Zo heeft HTC geen fabrieken meer in beheer en is er ook gesneden in andere takken van het bedrijf. De winst van 57 miljoen euro is afgezet tegen de miljardenbusiness van Samsung en Apple een peulenschil. Als we vervolgens de cijfers van Q2 2014 er weer bij pakken, dan blijkt dat HTC aan de onderkant van zijn eigen inschattingen is uitgekomen. De fabrikant voorspelde vooraf dat de omzet zou uitkomen tussen 1.59 miljard en 1.72 miljard euro. De daadwerkelijke omzet kwam uit op 1.60 miljard euro in het tweede kwartaal van 2014. De trend naar beneden is duidelijk, ook op de website van HTC is het verschil met 2013 duidelijk te zien.

“HTC is wel één van de weinige fabrikanten die daadwerkelijk winst weet te maken”

Als we vervolgens HTC’s eigen inschattingen erbij halen voor Q3, dan geven ze hierin ook aan dat het een lastig kwartaal gaat worden. De omzet zal volgens HTC uitkomen op 1.32 miljard euro en de winst op 16 miljoen euro. Dit alles ondanks de introductie van nieuwe toestellen zoals de One Mini 2 en een goedkopere variant van de One M8.

De prijsoorlog in de smartphonemarkt speelt HTC duidelijk parten. Smartphones worden steeds goedkoper en de marges steeds kleiner. Als je bijvoorbeeld naar Nederland kijkt, dan valt op dat de HTC One M8 momenteel evenveel kost als een Galaxy S5, LG G3 en zelfs iets goedkoper is dan de Sony Xperia Z2. HTC was altijd het duurdere buitenbeentje van de grote vier, maar moet nu ook mee in deze prijzenoorlog om haar toestellen te blijven slijten. Volgens de statistieken van GFK is er dan ook jammer genoeg weinig overgebleven van het marktaandeel van HTC in het afgelopen kwartaal.

“Mijns inziens is HTC de ideale overnamekandidaat geworden”

Toegegeven; de situatie van HTC op financieel vlak is relatief niet eens zo slecht. Net als HTC schommelen fabrikanten als Sony en LG een beetje om het break-even punt. Andere fabrikanten, zoals Nokia, Motorola en BlackBerry schrijven ieder kwartaal steevast rode cijfers. Alleen Apple en Samsung maken significante winsten in de smartphonemarkt.

De net gemaakte winst van HTC is dermate klein dat ik twijfels heb over de levensvatbaarheid van het bedrijf op de lange termijn. HTC kan al moeilijk meekomen met haar marketingbudget met Apple, Samsung en andere grote jongens en met 57 miljoen euro winst ga je deze oorlog niet winnen. Daarnaast is de neerwaartse trend qua afzet en inkomsten inmiddels duidelijk, ook al heeft HTC de kosten onder controle. Laatste probleem van HTC is dat het geen andere afdelingen heeft om het bedrijf gezond te houden. Verlies in smartphones betekent een negatief bedrijfsresultaat voor HTC, terwijl dat bij LG, Sony en Huawei wel anders is.

Mijns inziens is HTC de ideale overnamekandidaat geworden en zal het niet lang meer duren alvorens aandeelhouders gaan roepen dat er koppen moeten gaan rollen en dat de strategie anders moet. Dit zagen we ook bij Nokia en BlackBerry gebeuren en ik ben bang dat HTC deze dans evenmin weet te ontspringen. Dit zou ik eeuwig zonde vinden, want de HTC One M8 is, samen met de One M7, een van de mooiste telefoons die ik ook in mijn handen heb mogen hebben. De producent heeft overduidelijk veel in zijn mars.

Ik ben dan ook erg benieuwd of jij ook mijn mening deelt, of juist een totaal andere mening er op na houdt?! Ik hoor het graag in de reacties onder deze blogpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. bjorn vt -

  Ik vind dat wij als consument teveel verwend zijn, we zouden allemaal een gsm willen waar we mee naar de maan kunnen vliegen en onderweg nog eens foto's schieten terwijl we onze sociale media updaten en dit liefst voor de prijs van een pak melk. Het zijn net die grote bedrijven die zich in de handen wrijven bij iedere nieuwe telefoon die over de toonbank gaat.
  Ik heb nu een twee jaar oude Samsung s3 en dit toestel doet nog alles wat het moet doen. Jammer dat weer een bedrijf zou verloren gaan niet door slechte producten maar puur door slechte(re) marketing. Als Samsung en Apple roepen spring dan vragen wij hoe hoog, dit heeft htc nooit kunnen bereiken.
  Een vroegere Htc wildfire gebruiker,
  Die trouwens nog steeds werkt

 2. Maarten Taal -

  HTC communiceert naar de consument dat ze voor kwaliteit gaan, maar kiezen voor een slechte camera, een plastic lenskapje dat uit zichzelf kan krassen of breken en een niet vervangbare batterij. Kijk er dan ook niet van op dat de consument kiest voor de concurrent. Als je voor kwaliteit gaat, dan moet alles kloppen. Dat betekent dus een camera van minimaal zestien megapixels met optische beeldstabilisatie, een lenskapje van Gorilla Glass 3 of saffierglas en een vervangbare batterij. Dan communiceer je naar de consument, waar je reclame voor maakt: high end kwaliteit met een gouden randje (misschien niet eens zo'n slecht idee: een subtiel gouden randje om hun smartphones). HTC heeft een beetje pleinvrees en moet heel snel weer zijn intrede maken in de boze buitenwereld.

 3. René Jeninga -

  De HTC One M8 had het beste Android toestel van 2014 kunnen worden, mits ze er een betere camera in hadden gemaakt en de prijs lager hadden gehouden. De consument wil iets moois voor een redelijke prijs, ook vind ik dat een aantal merken te veel modellen uit brengen. Breng gewoon een paar telefoons in een aantal maten uit met een goede bouw kwaliteit en specs zo dat je het overzichtelijk houdt voor de consument.

  1. Quasimodo -

   Je zegt nogal wat. Betere camera en lagere prijs. Kennelijk was dat te veel gevraagd. Misschien heeft HTC net als Nokia dat destijds had, last van arrogantie waarbij ze vinden dat hun toestel meer moet kosten dan die van de concurrentie. Jammer want hoge volume verkopen blijven uit.

   De bouw vind ik persoonlijk altijd zwaar overrated. Alsof een telefoon van LG of Samsung uit elkaar valt. Het gaat mij om de functionaliteit, een telefoon is meer dan de case waar hij inzit. Ik krijg van een HTC One niet de prikkel die ik nodig heb om een hebbuh-gevoel te krijgen. Ik snap zelf niet precies waar het aan ligt, maar op het moment dat ik hem in handen heb leg ik hem al heel snel weer weg.

   1. René Jeninga -

    Denk dat wat je zegt over arrogantie wel eens waar zou kunnen zijn, wij maken in onze ogen de mooiste en beste telefoon dus betaal er maar voor! En nee LG en Samsung vallen niet uit elkaar maar als ik 600/700 euro betaal wil ik gewoon een telefoon met een hoge bouwkwaliteit en premium gevoel.

   2. Quasimodo -

    €600-€700 is wat overdreven:
    Een S5 kost op dit moment €520,00 een LG G3 €540,00.
    Zoals je weet betalen de early adopters de hoofdprijs, over een paar maanden zakken beiden waarschijnlijk onder de €500,00.

    Een 2013 S4 kost nog maar €385,00 (is lager geweest) en een 2013 G2 €361,00. Toestellen waar je je niet voor hoeft te schamen.

    Dat premium gevoel kan ik niet met je delen op basis van een metalen achterkant. Voor mij zit dat in andere zaken zoals het scherm, de SoC, verwisselbare accu, uitbreidbaar geheugen…etc…..

   3. Sylmaron -

    Daar ben ik het wel mee eens. Mensen willen een premium toestel maar negen van de tien keer verdwijnt het toestel gewoon in een rubber hoesje van een tientje.
    Dingen waar ik meer op let zijn processorsnelheid, ram, scherm, batterij (liefst zelf verwisselbaar) en wel of niet uitbreidbaar geheugen.

 4. Timboektoe -

  HTC heeft in mijn ogen teveel fouten gemaakt.
  1, In 2011/2012 introduceerden ze teveel smartphones waardoor de consument zijn toestel snel in waarde zag dalen.
  2. De HTC one hebben weliswaar een mooi behuizing maar zijn te duur (productie/prijs) tov de android concurrentie. .
  3. Geen afneembaar achterkant is een minpunt omdat je daarmee te weinig samsung galaxy kopers over de streep trekt.
  4. De achtercamera 4MP kan anno 2014 echt niet meer.
  5. De nutteloze 2e camera die waarschijnlijk niemand zal gebruiken.

  Leg deze beslissingen maar eens naast LG. Daar zie je hoe LG wel inspeelt op de wens van de consument en ook een nuttig innovatie doet (IOS/laser voor camera). En je ziet daar de verkopen elk jaar stijgen.

 5. Sylmaron -

  Ik denk ook dat HTC overgenomen zal gaan worden op den duur. Dat kan echter ook goed uitpakken. Kijk bijvoorbeeld naar Motorola dat overgenomen is door Lenovo en prima toestellen levert, met name in het lagere segment.
  Verder wel eens met Sander dat de markt vol is. Dat verklaart volgens mij ook waarom de specs race gevoerd wordt. Fabrikanten kunnen met termen als 'scherpste scherm ooit' gooien terwijl het voor de consument alleen maar nadelig is omdat je accu sneller leeg gaat. Misschien valt er niet eens meer zoveel te verbeteren.

  1. Danijel -

   Het hoeft inderdaad niet perse slecht te zijn dat ze overgenomen worden. Kans is wel groot dat het merk HTC zal verdwijnen, mits iemand als Lenovo ervoor kiest om inderdaad het merk te blijven voeren. Zelfstandig verder gaan lijkt me niet lang meer een optie..

 6. Sander van Trijen -

  De meest zorgwekkende constatering uit het artikel is dat vrijwel alle fabrikanten moeite hebben om geld te verdienen. Dat houdt niemand vol op langere termijn. En het marktaandeel voor mid/low end smartphones wordt alleen maar groter, waardoor er minder te verdienen is. Ik ben benieuwd waar we over 3 jaar staan.

  1. Danijel -

   Zeker waar! Ik vind het vrij bizar dat een jaar geleden de G2 toch een stuk goedkoper was dan de S4 en de M7 en dat de vlaggenschepen twee maanden na launch 200 euro goedkoper bijna zijn geprijsd! Je hoort het ook van alle fabrikanten; het is een bloederige strijd en amper marges en ook dit kan HTC maar slecht hebben..

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Google Location History Android

Android verzamelt veel meer informatie over je dan je denkt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters