Schermranden anno 2017: wie heeft de kleinste?

Échte innovatie in de smartphonemarkt. Het is iets dat al lange tijd ver te zoeken is. Camera’s worden wat beter en uitgebreider, telefoons blijven wat sneller worden en waterdichte behuizingen zijn in opkomst. Maar daar houdt het wel een beetje op. Toch zijn er een aantal interessante bijontwikkelingen die soms achteraf wél betekenisvol blijken te zijn. Het zou zomaar kunnen dat het steeds kleiner worden van schermranden wat we de afgelopen tijd vaak zien in die categorie blijkt te vallen. Of toch niet?

Meer scherm, minder randen

Idealiter wil je het scherm van je smartphone zo groot mogelijk hebben. Handig voor multimediaconsumptie en om zo productief mogelijk te zijn. Je smartphone wordt steeds meer een kleine computer, waardoor dat steeds belangrijker is. Aan de andere kant wil je het toestel zelf zo klein mogelijk hebben. Als hij te groot wordt komt immers de draagbaarheid en de mogelijkheid om hem met een hand te gebruiken in het geding. Geen wonder dus dat smartphonefabrikanten goed hun best doen om de randen rond het scherm van en smartphone te verkleinen.

Het lijkt dé innovatie in smartphones van 2017 te worden

Sterker nog; het lijkt dé innovatie in smartphones van 2017 te worden. Xiaomi nam vorig jaar al een klein voorschot met de futuristische Mi Mix. Inmiddels zijn er de LG G6 en Samsung Galaxy S8 die een voor de massamarkt iets realistischere aanpak kiezen. Boven het scherm zitten nog steeds de bekende componenten, maar door het scherm op te rekken en de randen te minimaliseren wordt het scherm vergroot. Samsung doet daar nog een schepje bovenop door de randen van het scherm krom te maken. Zo worden de randen aan de zijkant nog verder geminimaliseerd.

Andere beeldverhouding

LG G6 hands-onIk denk dat iedereen het verkleinen van de veelal nutteloze schermranden kan toejuichen. Ik in ieder geval wel en al mijn co(ncu)llega’s ook voor zover ik weet. Een mogelijk nadeel is dat er minder buffer zit tussen de rand van je toestel en het scherm, waardoor hij wat eerder zou kunnen breken. LG zegt dat opgelost te hebben door de hoeken van het scherm af te ronden, waardoor de kracht minder op een punt komt. Geen idee of dat erg effectief is. Ik denk echter dat het probleem sowieso wel meevalt: het is toch vaak het glas dat breekt en dat zat altijd al praktisch helemaal tegen de zijkant.

Een minder besproken bijeffect van de kleine schermranden is dat de beeldverhouding vaak opgerekt wordt. Logisch, want zo kun je het scherm groter maken zonder dat het heel breed wordt. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede. Er zitten echter ook wat nadelen aan die maar weinig belicht worden. Een daarvan is dat er geen standaard lijkt te ontstaan. LG kiest voor 18:9 terwijl Samsung 18.5:9 gebruikt. Niet echt handig voor het ontwikkelen van apps en content. Maargoed, dat zijn details.

Belangrijker is dat de nieuwe schermen helemaal niet zo groot zijn als ze lijken. Een 5,7-inch scherm met een beeldverhouding van 18.5:9 is namelijk significant kleiner dan een scherm met diezelfde diagonaal en een verhouding van 16:9. Zoals The Verge in een uitgebreide blog uitlegt moet je aan het rekenen slaan om het echte schermoppervlakte te berekenen. Het plaatje hieronder vergelijkt het 5-inch scherm van de Google Pixel met het 5,8-inch scherm van de Galaxy S8 en een ‘normaal’ 16:9 5,8-inch scherm. Zoals je kunt zien is het scherm van de S8 een stuk groter dan dat van de Pixel. Nog steeds een goede prestatie, want de behuizing van de Pixel is maar nauwelijks kleiner dan die van de S8. Maar het verschil is veel kleiner dan wat je zou verwachten op basis van de getallen 5 inch en 5,8 inch.

Schermformaat vergelijking
Bron: The Verge

Content voorop

Het ‘probleem’ dat The Verge aankaart wordt nog groter als je gaat kijken naar het daadwerkelijke gebruik. Ik loop nu ongeveer een week rond met de LG G6 en kom vaker dan ik zou willen zwarte balken tegen. Apps kun je opschalen; dat gaat vaak wel goed en levert meer schermruimte op. En om twee apps naast elkaar te draaien is het lange scherm ideaal. Maar vooral voor foto- en videocontent levert het problemen op.

Hallo zwarte balken

LG zegt trots dat het lange scherm van de G6 ideaal is om films in bioscoopformaat op te kijken. Dat is in principe waar, hoewel daar qua compatibiliteit van apps op het moment nog weleens wat mis gaat. Dat ze dat op weten te lossen geloof ik echter wel. Het grotere probleem is dat voor de meeste mensen zal gelden dat ze helemaal niet zo vaak bioscoopfilms op hun smartphone zullen kijken. De meeste videocontent die je op je telefoon bekijkt is online videocontent. YouTube-filmpjes, uitzendinggemist; dat soort dingen. En laat dat nou net allemaal in 16:9 geschoten zijn. Hallo zwarte balken. Voor foto’s geldt dat helemaal. Als je geluk hebt zijn die in 16:9, maar veel vaker nog komt een beeldverhouding van 4:3 voor. Dat is nou eenmaal de beeldverhouding van zo’n beetje elke digitale beeldsensor.

In al die gevallen wordt het beeldformaat dat je echt gebruikt dus niet bepaald door het oppervlakte van het scherm, maar door de breedte van het scherm. Pak het plaatje hierboven er nog een keertje bij en je zult zien dat de schermbreedte van de Galaxy S8 akelig weinig verschilt van die van de Pixel. De filmpjes van je favoriete YouTuber (kies ons 😉 ) en je vakantiekiekjes zijn dus op het 5,8-inch scherm van de Galaxy S8 maar een fractie groter dan op het 5-inch scherm van de Google Pixel.

LG G6 YouTube

Zinvolle ontwikkeling?

Onder de streep lijken de lange schermen die een groot deel van de voorkant van een toestel beslaan me nog steeds een zinvolle ontwikkeling. Voor heel veel toepassingen is het immers wél handig. En minder zinloze ruimte voorop een smartphone lijkt me altijd een goede zaak. Bovendien ziet het er gewoon erg gaaf uit. Maar laat je niet blindelings leiden door het zogenaamd grote scherm van zo’n toestel. Het 5,7-inch scherm van de LG V20 zit dan wel in een veel grotere behuizing dan dat van de LG G6; het is in de praktijk ook nuttiger.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters