Laatste geruchten over de Google Nexus 6 en Android L samengevat

Morgen kondigt Google in de Verenigde Staten waarschijnlijk de Nexus 6 en Nexus 9 aan. Dikke kans dat de zoekmachinegigant gelijk ook Android Licorice uitrolt. In de aanloop naar de presentatie zetten we de laatste geruchten hierover voor je op een rijtje. Vandaag is het de beurt aan de Nexus 6-smartphone en Android Licorice.

Opfriscursus

Google Nexus One
De Google Nexus One van HTC

Eerst even het geheugen opfrissen. Nexus is een smartphonereeks van Google. De telefoons worden alleen niet door het bedrijf gemaakt. De zoekmachinegigant heeft al verschillende fabrikanten een Nexus-apparaat laten maken, zoals HTC, LG, Asus en Samsung. Met de Nexus-lijn laat Google eigenlijk zien hoe het wil dat fabrikanten Android-telefoons maken.

In het kort betekent dat Nexus-telefoons een kale Android-interface hebben, goed gespecificeerd zijn en niet te veel geld kosten. Dankzij deze drie pijlers is de Nexus-lijn in korte tijd heel populair geworden. Ter verduidelijking: de HTC Nexus One, Google’s eerste telefoon, kwam pas in 2010 op de markt.

Na telefoons als de Nexus 4 en de Nexus 5 is het nu de beurt aan de Nexus 6. In de aanloop naar de waarschijnlijke release van de telefoon morgen, is er al aardig wat informatie over deze smartphone uitgelekt. Zo is het eigenlijk wel een zekerheid dat de telefoon morgenavond wordt aangekondigd.

Wordt de Nexus 6 Google’s eerste phablet?

De Nexus 6 is bijna af
De vermeende Nexus 6 naast de LG G3

We kunnen een trendbreuk met de vorige Nexus-telefoons verwachten. Deze waren altijd nog wel redelijk compact, met schermen die de 5 inch nog niet haalden. De Nexus 6 gaat daar ruim en breed overheen. Er zijn hele sterke aanwijzingen dat het scherm een formaat van maar liefst 5,92 inch krijgt. Hiermee is de Nexus 6 een echte phablet.

Daar zal niet iedereen even blij mee zijn. Echt handzaam zijn die telefoons namelijk niet altijd. Er bestaat nog een kleine kans dat er ook een 5,2-inch variant van de Nexus 6 komt, maar het laatste gerucht hierover dateert van eind augustus. Het goede nieuws is in ieder geval dat Motorola waarschijnlijk de Nexus 6 maakt. Sinds de eerste Moto-reeks heeft deze fabrikant een goede reputatie in het maken van compacte telefoons met toch redelijk grote schermen. Dat onderstreepte Motorola nog maar eens met de nieuwe Moto X.

“Motorola heeft een goede reputatie voor het maken van compacte smartphones met grote schermen”

De Motorola Google Nexus 6 in een cover die het design niet prijsgeeft
De Google Nexus 6 in een cover die het design niet prijsgeeft

Er zijn al wat foto’s uitgelekt van de Motorola Google Nexus 6, die onder codenaam Shamu ontwikkeld wordt. Deze beelden bevestigen de geruchten van het grote scherm én het – zover mogelijk – compacte frame. Qua uiterlijk is hij bijna identiek aan de Moto X van dit jaar. Het uiterlijk staat, nu ook @evleaks een foto van de Nexus 6 heeft getwitterd, wel vast.

Na Apple gaat ook Google zich dus op de phabletmarkt begeven. Die voorspelling durven wij nu wel te maken. Google pakt het gelijk groots aan. Het 5,92-inch scherm krijgt waarschijnlijk een QHD-scherm met een resolutie van 2560×1440 pixels en een pixeldichtheid van waarschijnlijk meer dan 500 ppi. Dit onderstreept nog maar eens dat QHD-displays voor high-end smartphones de standaard wordt, al is het de afwachten wat de meerwaarde hiervan is.

LG was in mei de eerste fabrikant die een QHD-telefoon wereldwijd op de markt bracht. Het scherm in de G3 is weliswaar prachtig: het vreet ook veel stroom en is op het oog niet mooier dan full HD-schermen van andere fabrikanten of de display in de iPhone 5s. Samsung heeft de Galaxy Note 4 uitgerust met een QHD-display en daarvan durven we wel te zeggen dat het een succes is, al zijn we de telefoon nu nog aan het reviewen. DisplayMate bekroonde het scherm van de Note 4 tot beste display die ooit in een smartphone heeft gezeten.

Nu ook Google aan de slag gaat met een QHD-scherm in een smartphone, wordt er nog maar eens bevestigd dat QHD-displays waarschijnlijk in de toekomst leidend zullen zijn voor topsmartphones.

Wat zit er onder de motorkap?

Render van de Google Nexus 6
Render van de Google Nexus 6

Een QHD-scherm kan dus een meerwaarde hebben. Samsung bewijst dat voorlopig in onze ogen met de Galaxy Note 4. Voorwaarde is wel dat een smartphone krachtig genoeg is om het scherm zonder haperingen aan te sturen en dat de telefoon tegelijkertijd supersnel in gebruik is. Omdat Nexus Google’s manier is om te laten zien hoe ‘het moet’, kunnen we een sterk-gespecificeerde Nexus 6 verwachten.

Uitgelekte benchmarktests en per ongeluk verschenen specificaties wijzen daar in ieder geval op. De Motorola-smartphone krijgt waarschijnlijk een Snapdragon 805-processor. Deze chipset klokt met vier Krait 450-kernen 2,65 GHz. Dikke kans dat de Nexus 6 genoeg werkgeheugen heeft: 3GB ram is meerdere keren genoemd.

Motorola Nexus 6 Google

De Google Nexus 6 heeft waarschijnlijk 32GB voor opslag. Dat is natuurlijk redelijk wat, maar het lijkt er wel op dat dit geheugen niet uitbreidbaar is met een microSD-kaart. En dat is toch altijd wel een minpuntje aan een telefoon.

Er is niet veel informatie uitgelekt over de camera’s in de Motorola-smartphone. Wij verwachten dat de frontcamera best goed zal zijn, maar niet denderend. Maximaal 5 megapixel, meer niet. En waarschijnlijk maar 2 megapixel. Aan de achterkant zal vanzelfsprekend een veel betere camera zitten, die foto’s in 13 megapixel zou schieten. Over de batterij is wel al het een en ander bekend. Deze wordt gelukkig best fors. Wel nodig ook, gezien de specificaties. Waarschijnlijk heeft de batterij in de Google Nexus 6 een inhoud van 3200 mAh. Een telefoon met QHD-scherm houdt het daarmee een dag vol, maar niet heel veel langer.

“Met de Nexus 6 komt er een smartphone op de markt met topspecificaties en een kaal besturingssysteem”

Afgaande op deze specificaties durven we ‘m wel aan: de Nexus 6 wordt een van de beste telefoons van dit jaar. QHD, 2,65 GHz, 3GB ram… toe maar! En het mooiste is dat de Nexus 6 natuurlijk gelijk op Android L draait, Google’s nieuwste mobiele besturingssysteem. Om het nog mooier te maken: uiteraard is dit een kale versie van Android. Bij All About Phones zijn we daar wel gek op: userinterfaces van fabrikanten werken in bijna alle gevallen vertragend. Met de Nexus 6 komt er dus weer een toptelefoon op de markt met een kaal besturingssysteem en superspecificaties. We hebben alleen nog geen idee wat de telefoon gaat kosten. Als we moeten gokken: om en nabij de 500 euro.

Android L

Android L
De nieuwe Gmail-app naast de oude

Tegelijkertijd met de Nexus-apparaten kondigt Google waarschijnlijk ook de definitieve nieuwe versie van Android aan. Op Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, werd Android L al gepresenteerd en gedemonstreerd. Toen Android L eind juni werd aangekondigd wisten we trouwens nog niet dat de L waarschijnlijk voor Licorice staat. Vertaald: zoethout. Volgens Google is het de grootste update aan Android ooit. Material Design speelt hier een grote rol in. Deze vernieuwde Android-interface wijkt nogal af van het Android zoals we dat nu nog kennen. Material Design kenmerkt zich dankzij de vormgeving in ‘lagen’, zoals we dat nu al van Google Now bijvoorbeeld, en drijvende pictogrammen. Zo kun je door je bel-app door je contactenlijst scrollen, maar blijft het intoets-icoontje daarboven altijd zichtbaar. Een volledig overzicht van Material Design vind je hier.

Met Android Licorice wil Google het verschil tussen apps voor smartphones, tablets en computers laten verdwijnen. Het moet niet uitmaken op wat voor apparaat je zit: de Gmail-app, om er maar een te noemen, moet op elk platform precies hetzelfde werken. Android Licorice heeft ook lockscreennotificaties, iets dat concurrent iOS al een poosje heeft. Als je telefoon vergrendeld is kun je dus nieuwe berichten en e-mails zien.

De vernieuwde bel-app in Android L
De vernieuwde bel-app in Android L

Google wil met Android Licorice de basis leggen voor een toekomst waarin Android meerdere platformen bestrijkt. Android in je televisie, Android in je auto, Android op je telefoon, Android op je tablet… et cetera. Vandaar het uniforme ontwerp in crossmediale apps. Het uiterlijk van Android verandert dus nogal. Daar blijft het alleen niet bij.

De beveiliging van Android is ook uitgebreid. Zo kun je ervoor kiezen dat je telefoon makkelijker te ontgrendelen is als hij gekoppeld is aan je smartwatch (en deze binnen bereik is). Dit wijst er namelijk op dat de eigenaar probeert zijn telefoon te ontgrendelen, en niet een dief.

Uiteraard zullen we Android Licorice, net als iOS 8 en Windows Phone 8.1, reviewen zodra we ‘m op een telefoon hebben staan.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters