LeEco is de Chinese gigant die je nog niet kent

HONG KONG – LeEco, tot voor kort LeTV, is een van de grotere Chinese smartphonemerken. Maar in Nederland hoor je er eigenlijk nooit iets over. Toch timmert het bedrijf flink aan de weg en maakt het soms indrukwekkende toestellen. Ik ging op onderzoek uit in Hong Kong om daar meer over te weten te komen.

LeEco is een van de grotere Chinese smartphonemerken

Of ik nu ik in Hong Kong zit even iets over LeTV kon schrijven, vroeg een van jullie. Onder het motto ‘u vraagt, wij draaien’ wil ik dat best doen. Inmiddels heet de consumentenelectronicatak van het bedrijf LeEco, maar de producten zijn niet anders dan voorheen. Die naamsverandering neemt een voorschot op een geplande internationalisering van LeEco; de toevoeging ‘eco’ benadrukt het ecosysteem dat voor LeEco belangrijk is. Daarover later meer.

LeEco in Hong Kong

Hoewel Chinese smartphonefabrikanten niet bepaald nadrukkelijk aanwezig zijn in Hong Kong, zoals ik in mijn vorige blog beschreef, is LeEco redelijk zichtbaar. Hoewel het nog niet zo simpel is om een LeEco telefoon te vinden in een telefoonwinkel, hangen er wel overal billboards van LeEco. Bovendien geniet de smartphonetak mee van de algemene promotie van het moederbedrijf, dat bijvoorbeeld evenementen sponsort en promotentjes op straat heeft.

Want wie denkt dat LeEco zomaar een willekeurige Chinese smartphonefabrikant is, heeft het fout. Een blik op de website van moederbedrijf LeTV leert dat het vooral groot is in online videodiensten en Wikipedia vertelt ons dat de producten die inmiddels onder LeEco vallen slechts een relatief kleine zijtak zijn. Bovendien doet LeEco zelf veel meer dan alleen het produceren van smartphones. Het maakt bijvoorbeeld smart tv’s, settopboxen en is zelfs begonnen met werken aan een platform voor een ‘smart electric vehicle’ samen met onder andere Aston Martin.

LeEco auto schets
Een impressie van LeEco’s autoplannen

LeEco’s smartphones

LeEco Le 1s en Le Max
LeEco Le 1s en Le Max

Tijdens de CES begin dit jaar liet LeEco zien bijzonder serieus met smartphones bezig te zijn: het liet de eerste smartphone met een Snapdragon 820-processor zien. Deze LeMax Pro is nog niet verkrijgbaar, maar belooft een indrukwekkend toestel te worden met zijn Snapdragon 820-processor, 4GB werkgeheugen, 6,3-inch QHD-scherm en 21-megapixelcamera. De twee focustoestellen van LeEco op dit moment zijn de Le 1s en de Le Max; twee toestellen die ik hier in Hong Kong even heb kunnen uitproberen.

LeEco liet de eerste smartphone met een Snapdragon 820-processor zien

De Le 1s is het budgetmodel, dat 1499 Hong Kong Dollar kost. Omgerekend zo’n €180. Daarvoor krijg je een smartphone met een 5,5-inch full HD-scherm, en MediaTek Helio X10 Turbo-processor, 3GB werkgeheugen, 32GB interne opslag en een 13-megapixelcamera. Het apparaat heeft een voor Chinese smartphones nogal uitwisselbaar ontwerp. Hij is gemaakt van aluminium, heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant en een vrij strakke voorkant. Zo zien de meeste Chinese smartphones er grofweg uit, maar dat neemt niet weg dat het voor een telefoon van €180 erg netjes is. Bovendien voelt de Le 1s bijzonder solide aan. De 2,2GHz-octacoreprocessor in het toestel zorgt er bovendien voor dat hij op het eerste gezicht soepel loopt en het display ziet er mooi uit. De 13-megapixelcamera is niets speciaals, maar lijkt op het eerste gezicht in ieder geval voldoende te scoren.

Het ontwerp is voor een telefoon van €180 erg netjes

De Le Max is een ware high-endsmartphone. Met een Snapdragon 810-processor, 4GB werkgeheugen en een 6,3 inch groot QHD-scherm doet het toestel mee met de top van de markt. Maar daar betaal je ook voor: 4499 Hong Kong Dollar om precies te zijn. Ongeveer €530; nog geen €100 minder dan een Nexus 6P. Maar gelukkig is de eenvoudigste versie van het toestel online via grijze import verkrijgbaar voor nog geen €350. Het ontwerp is net zo inwisselbaar als dat van de Le 1s, met een wat rommeligere achterkant. Omdat de camera uitsteekt, maar ook omdat LeEco gebruik maakt van iPhone-achtige antennestreepjes die niet netjes op de rand vallen. Daarin is bijvoorbeeld Huawei met de Mate S en Mate 8 toch een stuk verder. Maar, los daarvan is de Le Max een indrukwekkend toestel. De 21-megapixelcamera met OIS van Sony-makelij lijkt op het eerste gezicht erg goede foto’s te maken en de telefoon is lekker snel. Of de Snapdragon 810-chip in dit toestel zal oververhitten of niet durf ik op basis van mijn korte ontmoeting niet te zeggen, maar omdat de smartphone vrij groot is lijkt de kans dat hij zijn hitte kwijt kan in ieder geval groter dan bij veel toestellen.

De software van LeEco, op zowel de Le 1s als Le Max, is typisch Chinees. Het lijkt nogal op de MIUI van Xiaomi of de Emotion UI van Huawei. Een Androidschil zonder menu en met enigszins drukke graphics dus. Bovendien zul je als Nederlander waarschijnlijk tegen een aantal Chinese trekjes aanlopen, waarover je bijvoorbeeld in onze review van de Xiaomi Mi Note kunt lezen. Bijzonder is de integratie van LeTV’s diensten. Een speciaal knopje brengt je naar een scherm waar je de TV shows en films die LeTV aanbiedt kunt bekijken. Mijn Chinees is niet goed genoeg om te ontdekken of dat gratis is of dat je een abonnement moet afsluiten, maar in ieder geval is het een duidelijke onderscheidende factor tegenover de toestellen van concurrenten. Het is dan ook niet voor niets het Le Ecosysteem waar de merknaam van afgeleid is.

Internationalisering

LeEco logo

Met het nieuwe LeEco-merk wil LeTV dus de internationale markt gaan bestormen. Maar de kans is klein dat de smartphones van LeEco binnenkort officieel in Nederland verkrijgbaar zijn. Wel is het bedrijf sinds kort in India aanwezig en heeft het in Amerika een webshop waar je TV’s en accessoires kunt kopen. Dat de smartphones van het bedrijf niet in Amerika te koop zijn heeft waarschijnlijk met patentkwesties te maken, zoals dat ook bij Xiaomi het geval is. Dat is misschien wel de belangrijkste reden dat Huawei het enige Chinese smartphonemerk is dat inmiddels wel succesvol in Westerse markten gelanceerd is. En dat is ook meteen de reden dat ik niet verwacht dat LeEco op korte termijn officieel in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Daarvoor zal het of een flinke portfolio aan eigen relevante patenten moeten aanleggen of licentieovereenkomsten sluiten met relevante partijen. Als dat gebeurt, worden de toestellen die LeEco verkoopt geheid een stuk duurder in Europa dan de prijzen die je hier in Hong Kong betaalt.

De kans is klein dat LeEco op korte termijn officieel naar Nederland komt

Gelukkig kun je met een beetje moeite wel aan een toestel van LeEco komen in Nederland. Websites als Honorbuy verkopen de meeste modellen van het merk. Dan betaal je vaak iets meer en moet je het toestel naar het buitenland opsturen als je er problemen mee ondervindt, dus ideaal is het niet. Maar goed, als je graag een Chinese smartphone wil moet je daar in ieder geval voorlopig iets voor over hebben.

Interessante speler

Alles bij elkaar is LeEco zeer zeker een interessante speler. Vooral de toestellen in het lagere marktsegment zijn bijzonder interessant voor wat je ervoor betaalt. We hopen van harte dat LeEco binnenkort naar de Europese markt komt, maar die kans lijkt vooralsnog klein. Maar als je wat moeite doet om een toestel te importeren, heb je vermoedelijk voor weinig geld een erg leuke smartphone te pakken. Je zult, zoals bij de meeste Chinese smartphones, niet zo’n vlekkeloze gebruikservaring hebben als wanneer je een Westerse smartphone koopt. Maar afgaande op mijn eerste ervaring lijkt er in ieder geval fundamenteel niets mis met de toestellen. Hier en daar een gekke bug of Chinese werkwijze moet je dan maar zien als onderdeel van het ‘avontuur’.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters