Meizu maakt iPhone-kloons voor de massa

SHENZHEN – Meizu is een van de grootste Chinese fabrikanten en staat vooral bekend om zijn iPhone-kloons. Dat klinkt misschien wat negatief, maar toch doet het bedrijf goede zaken en zijn ze hier en daar ook vooruitstrevend. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Zoals onze vaste lezers waarschijnlijk inmiddels wel weten, zit ik al een aantal maanden in Hong Kong. Dat is vlak over de grens bij smartphone-Mekka Shenzhen en dus een ideale uitvalsbasis om verslag te doen van de Chinese smartphonemarkt. Eerder schreef ik al over HonorLeEco en Xiaomi en nu is het de beurt aan Meizu. Een fabrikant die ik hier in Hong Kong regelmatig op straat zie, maar eigenlijk nauwelijks in de winkel. Dat zal wel aan mij liggen, want Meizu is voor een Chinese fabrikant behoorlijk goed te krijgen. Zelfs in Europa worden hier en daar Meizu’s verkocht, bijvoorbeeld door Pixmania en Fnac in Frankrijk en door Amazon in onder meer Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Mp3-spelers en iPhone-kloons

Dane-Elec miniplayer
Dane-Elec miniplayer

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is Meizu niet begonnen als smartphonefabrikant. Al voordat smartphones populair waren maakte het bedrijf mp3-spelers. Sterker nog: misschien heb jij een jaar of tien geleden wel een Meizu-mp3 gehad zonder het te weten. Destijds bracht het merk namelijk enkele modellen in Europa uit onder het merk Dane-Elec, zoals deze hippe 4GB-miniplayer die vanaf 2006 bij CoolBlue lag.

Misschien heb jij een jaar of 10 geleden wel een Meizu mp3-speler gehad

Toen in 2007 de eerste Apple iPhone op de markt kwam, was Meizu er als de kippen bij om een concurrent daarvan op de markt te zetten: de M8; een van de ‘originele iPhone-kloons’. Android was nog niet eenvoudig beschikbaar en dus bouwde men maar een eigen interface op basis van een Windows kernel. Die leek wel erg veel op Apple’s interface en dus werd de M8 van de CeBIT-beursvloer verwijderd. Later werd de verkoop van het toestel zelfs stilgelegd vanwege problemen met Apple.

De Meizu M8 vergeleken met de Apple iPhone
De Meizu M8 vergeleken met de Apple iPhone

Ook nu nog zijn de gelijkenissen tussen Apple’s toestellen en Meizu’s apparaten duidelijk aanwezig. Dat geldt voor wel meer Chinese toestellen en wordt in China ook niet als iets slechts gezien, maar voor een eventuele uitbreiding in het Westen kan het wel lastig zijn. Wie de lineup op de website van de fabrikant bekijkt zou bijna denken dat hij naar Apple’s portfolio aan het kijken is, wat door de gemiddelde Westerse consument nou niet erg gewaardeerd wordt. Overigens levert het wel leuke geruchten en nieuwtjes op. Zo verschenen plaatjes van de Meizu Pro 6 onlangs in het geruchtencircuit als de nieuwe iPhone 7. Dat bleek dus niet zo te zijn, maar leverde wel mooi wat publiciteit op voor Meizu en wat voer voor de geruchtenmolen rond Apple’s nieuwste smartphone.

Meizu lineup
Dit heeft toch wel verdacht veel van Apple’s lineup weg

Succes en innovatie

Toch is Meizu veel meer dan een bedrijf dat alleen maar slappe iPhonekloons verkoopt. Het bedrijf is behoorlijk groot en bekend in China en wist vorig jaar 20 miljoen telefoons te verkopen. Eerder dat jaar kreeg het een investering van een half miljard euro van Alibaba; ook niet verkeerd natuurlijk. En hoewel zowel de toestellen als de interface van Meizu er een beetje generiek uitzien, zijn er ook aspecten waar het bedrijf wel zijn vingers durft uit te steken. Zo heeft de fabrikant sinds kort de Pro 5 Ubuntu, een van de eerste high-endtelefoons met het mobiele besturingssysteem van Canonical erop. Het is natuurlijk een nicheproduct en voor de gemiddelde consument niet heel interessant, maar het geeft wel aan dat Meizu meer doet dan alleen simpel cashen met namaak iPhones.

Meizu doet meer dan alleen simpel cashen met namaak iPhones

Meizu Google installer
Meizu heeft een handige Google installer toegevoegd

Wat ik zelf interessanter vond, is de oplossing die Meizu heeft bedacht voor de Googleblokkade in China. Daar kan de fabrikant natuurlijk niet omheen werken. Maar het bedrijf kan wel mensen die er zelf omheen werken of in het buitenland wonen zo goed mogelijk faciliteren. Dat doet het dus ook. In de Google Play-loze Androidschil van Meizu zit een speciale Google Play-installer, waar je met een druk op de knop de Googlediensten kunt installeren. Erg handig voor buitenlanders die een toestel willen importeren uit China, of voor Chinezen met een VPN. Daar verdient Meizu pluspunten voor wat mij betreft.

Meizu Smartphones

Meizu gehavend
Veel toestellen in de winkel waren enigszins gehavend

Natuurlijk heb ik ook de kans gepakt even met de smartphones van Meizu te spelen. Helaas waren de nieuwe M3 Note en Pro 6 nog niet beschikbaar toen ik mijn tripje naar Shenzhen maakte, maar ook met de toestellen die er toen wel waren heb ik denk ik een aardig beeld van de lineup kunnen krijgen. Qua ontwerp valt dus op dat de toestellen over het algemeen nogal wat van een iPhone weg hebben. De goedkopere smartphones, zoals de M2, zijn van plastic. Duurdere toestellen zijn allemaal van metaal. De afwerking van de toestellen was aardig, maar niet super. Wat me verder opviel was dat de meeste toestellen in de winkel nogal gehavend waren. Sowieso niet zo’n handige actie van die winkel om gehavende toestellen tentoon te stellen natuurlijk, maar het roept ook wat twijfels op over de bouwkwaliteit. Ik weet niet hoe de toestellen in die winkel behandeld worden en hoe lang ze er al staan, maar afbladderende verf is in principe niet iets dat je in de eerste paar jaar wilt zien op je smartphone.

De interface heet Flyme OS en is typisch Chinees

De interface van Meizu heet Flyme OS en is typisch Chinees. Geen menu, wat drukke graphics en redelijk veel opties dus. Vergelijkbaar met Huawei’s Emotion UI. Het meest geavanceerde toestel dat Meizu toen ik er was had staan was de Pro 5, een smartphone met dezelfde Exynos 7420-processor als de Galaxy S6. Vanzelfsprekend liep die lekker vlot en ook los van de snelheid leek er weinig op de smartphone aan te merken. Maar daar betaal je ook voor: de goedkoopste versie (met 3GB RAM) kost als je hem importeert via bijvoorbeeld HonorBuy net geen €400. Niet heel veel minder dan een Galaxy S6 tegenwoordig dus. Gelukkig presteert Meizu ook aan de andere kant van het spectrum niet verkeerd. De M2, die nog geen €140 kost, voelde ook nog steeds redelijk rap aan. Dat toestel heeft een quadcoreprocessor van MediaTek, 2GB werkgeheugen en een 5-inch HD-scherm. Niet spectaculair voor dat geld, maar wel netjes. Op papier indrukwekkender is de net nieuwe Meizu M3 Note. Voor nog geen €200 biedt die een octacore Helio P10-chip van MediaTek, een 5,5-inch full HD-scherm en een 4100mAh-batterij. Ik heb ‘m helaas niet kunnen proberen, maar ik ga er vanuit dat hij op zijn minst redelijk presteert voor zijn specs.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters