Nederlandse providers moeten nu eens echt vernieuwen

Nederlandse telecomproviders moeten nu eens echt vernieuwen, in plaats van krampachtig hun verdienmodellen te blijven baseren op hogere tarieven voor hun inmiddels verouderde en overbelaste netwerken. Als ze investeren in 4G en hun klanten onbeperkt supersnel mobiel internet geven tegen een acceptabele prijs, trekken ze juist meer klanten.

Deze maand gooide marktleider KPN de knuppel in zijn eigen hoenderhok door de prijzen van mobiel internet sterk te verhogen en er bovendien strakke, lage limieten aan te geven. Hi moet er ook aan geloven en Vodafone deed niet veel later hetzelfde. Er breken dure tijden aan voor ‘zware’ mobiele internetters.

Vodafone spande echter de kroon met het verspreiden van onwaarheden om de hogere tarieven te rechtvaardigen. De telco bracht afgelopen week een persbericht uit waaruit bleek dat de grote meerderheid van mensen die mobiel internet gebruiken, de 200MB per maand niet overstijgt.

Daarmee ondergraaft Vodafone zijn eigen argument dat het netwerk overbelast wordt. Want die 200MB is natuurlijk erg laag. Dat de pr-afdeling van de telco die tegenstrijdigheid zelf niet heeft gezien, is nogal dom. Waar zien ze hun klanten eigenlijk voor aan?

Die 200MB is trouwens onwaarschijnlijk; persoonlijk doe ik niet veel dataslurpende taken op mijn Android smartphone en toch verbruik ik maandelijks iets van 750MB. Domweg omdat dit OS zoveel synchroniseert zonder dat je daar echt erg in hebt. E-mail, en allerlei push-notificaties van apps als Twitter, Facebook en WhatsApp komen voortdurend binnen. Dat kost bandbreedte. En het is nauwelijks in de hand te houden door een individuele gebruiker, zeker als die niet zoveel verstand heeft van die zaken.

Tijdens of na een telefoontje kun je precies zien hoeveel minuten je hebt gebeld, maar een paar minuten e-mailen of browsen geeft op het schermpje van je telefoon geen aantal verbruikte kb’s of mb’s te zien. Omdat zo vrijwel niemand weet wat hij verbruikt, ligt overschrijding van de databundel op de loer met daaraan gepaard hoge kosten.

Terwijl de limieten naar beneden worden geschroefd, blijft Vodafone vrolijk alle smartphones verkopen die datavretende apps bieden, en de provider verhoogt vervolgens ook nog de snelheid zodat je nog sneller door je krappe databundel heen bent.

Daarnaast heeft Vodafone het lef om met veel bombarie de roamingtarieven in het buitenland in de binnenlandse databundel onder te brengen. Champagne!

Dit is een sigaar uit eigen doos van Vodafone. Over een jaar of twee moeten alle telco’s van de Europese Commissie toch al die kant op. Wat nu wél wordt ingevoerd, is het buitenlandse roamingtarief… in het binnenland. Het is niet voor niets dat Vodafone-klanten op sommige blogs verzuchten dat ze beter een abonnement in Duitsland kunnen afsluiten om hier, in Nederland, goedkoper uit te zijn.

KPN zegt tenminste eerlijk dat ze geen moer meer aan hun WhatsAppende en Skypende klanten verdienen. Waarna ze niets beters weten te bedenken dan de tarieven maar te verhogen. Maar Vodafone is nogal slinks bezig op pr-gebied.

Wat de grote telco’s nu doen is gebaseerd op een verouderd verdienmodel, waardoor ze hun klanten wegjagen. En die waren net zo blij met de mooie mogelijkheden die nieuwe smartphones ze bieden.

In plaats hiervan kunnen KPN en Vodafone beter hun klanten weer blij maken door nu eens haast te maken met de aanleg van 4G-netwerken. Dan is de overbelasting waar ze over klagen, weg en missen hun klanten ook de boot niet met allerlei nieuwe 4G-smartphones die inmiddels aan de neus van Nederlanders voorbij gaan.

In de tussentijd hoop ik voor de Nederlandse mobiele internetters dat het netwerk van FON”>FON zich nu eens serieus uitbreidt, zodat je via WiFi op veel plekken gratis kunt internetten, maar vooral dat er wat meer concurrentie komt op de Nederlandse telecommarkt.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters